Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stodolní je mŕtva. Bez Slovákov a Fínov

Hlučná, rušná, zábavná. Podľa cestovateľských bedekrov najvyhľadávanejšia ulica v Ostrave má už to najlepšie za sebou. Legendárnu Stodolní neprebudil ani pondelňajší šláger hokejových majstrovstiev sveta medzi domácim Českom a Kanadou.

06.05.2015 08:00
slovenskí fanúšikovia, hokej, MS 2015, Ostrava Foto: ,
O atmosféru v Ostrave sa starajú prevažne fanúšikovia zo Slovenska.
debata (7)

"Všetci sme dúfali, že Ostrava počas hokejového šampionátu ožije, ale zdá sa, že sa to nakoniec nestane. Radosť majú hádam iba taxikári,“ hovorí majiteľ malej krčmičky v časti Mariánske Hory Daniel Kučera. "Choďte a presvedčte sa sami,“ vyprevádza zo svojho podniku U červeného trpaslíka po prvých dvadsiatich minútach stretnutia.

Cesta na Stodolní trvá menej ako prestávka medzi tretinami. Ihneď po príchode je zrejmé, že príprava na rozhovory s českými fanúšikmi je zbytočná. Žiadni tam nie sú. "A čo sa čudujete? Slováci dnes nehrajú a Fíni sú v hale. Stodolní už dávno nie je pre Čechov centrom zábavy,“ vysvetľuje taxikár Jiří.

V neveľkom Mulata bare sedia dva páry, jeden z nich dianiu na ľade pozornosť vôbec nevenuje. Keď Zaťovič vyrovná na 2:2, s veľkým krikom vchádza dnu podgurážený zákazník a sleduje záznam gólovej akcie. Nezdrží sa však dlho, už o minútu posiela Kanadu späť do vedenia Couturier a po štamgastovi zostáva už iba mix nevyberaných slov.

"Cez víkend to bolo oveľa lepšie. Mali sme tu plno Slovákov a nechali tu aj dosť peňazí,“ spomína čašníčka, ktorá svoje meno prezradiť nechce. "Skúste Irish pub alebo Dublin, tam to bude žiť aj teraz,“ presviedča.

V oboch podnikoch sa to hemží Rusmi. Zapíjajú smútok po prehre s USA. Po anglicky sa rozprávať nechcú. "Sú zo všetkých najhlučnejší, už ich máme plné zuby,“ tvrdia o nich stredoškoláčky Hana a Dominika, ktoré v stánku predávajú tričká a dresy mužstiev z ostravskej skupiny.

"Máme radi Fínov, sú oveľa príjemnejší,“ spomenú si na Suomi, ktorí práve povzbudzujú svojich v ČEZ Aréne v zápase proti Nórsku. A čo Slováci? "Tí sú na jednotku. Máme ich zo všetkých najradšej, vedia sa zabávať,“ pochvália.

Na konci Stodolní, v bare Zadní vrátka, majú svoj stan Slovinci. Z prehry s Ruskom sklamaní nie sú. "S takým silným tímom nás prehra nemôže bolieť. Nič to, zajtra Slovákov porazíme,“ smeje sa Blaž, ktorý do Ostravy pricestoval z Mariboru.

Česko prehráva s Kanadou 3:6, do konca stretnutia zostáva ešte dvadsať sekúnd. V krčme u Žaláka na Mariánskych Horách už žije viera vo víťazstvo iba ruka v ruke s vysokým promile v krvi.

"Tak som mal predsa len pravdu. Stodolní bola na vrchole asi pred šiestimi rokmi, dnes je mŕtva. Rovnako ako Ostrava,“ povzdychne si Kučera, ktorý pochádza z neďalekého Třinca.

"Bol som tam na všetkých finálových zápasoch,“ preladí na českú hokejovú extraligu. "Mám tam rodičov, bývajú v jednom vchode s vaším brankárom Petrom Hamerlíkom. Občas ho stretávam,“ podotkne.

Na otázku, či by viac slávil extraligový triumf s Třincom alebo titul majstra sveta, odpovie rozhodne: "Fandím Čechom, ale predovšetkým som veľký lokálpatriot. Nič viac ako hokejový Třinec pre mňa neexistuje,“ priznáva.

Jeho sympatie majú aj Slováci. "Na Morave im praje asi každý. V Prahe to tak asi nebude,“ tvrdí. "Mám rád Slovákov, ale jedného by ste si mali vziať späť,“ smeje sa. Po krátkom naliehaní prezradí viac. "No predsa Babiša. Nám živnostníkom poriadne naložil,“ lúči sa, aby o jednej ráno zatvoril svoj malý podnik.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ostrava #ulica #MS 2015 v hokeji #stodolní