Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti Slovensku sme vždy outsider, tvrdí tréner Nórska

"Máte jednoducho lepších hráčov. Preto sa nám vás zatiaľ nepodarilo zdolať. Niekoľkokrát sme však odohrali vyrovnané stretnutia. Pokúsime sa o to aj dnes," tvrdí 55-ročný tréner Roy Johansen. Na lavičke seniorskej reprezentácie Nórska sedí nepretržite od roku 2001.

06.05.2015 10:00
nórsko, Roy Johansen, Foto: ,
Tréner Roy Johansen na lavičke Nórska.
debata (1)

Nórsko ešte nad Slovenskom na svetových šampionátoch nikdy nevyhralo. Tušíte prečo?
Hokej nie je v Nórsku až taký populárny šport, nevenuje sa mu toľko detí. Každý lepší výsledok si musíme tvrdo odpracovať. U vás na Slovensku má hokej úplne iné postavenie. Máte výborných hráčov v NHL aj ostatných silných ligách.

Ktorý vzájomný zápas vám najviac utkvel v pamäti?
Odohrali sme niekoľko celkom vyrovnaných stretnutí. Pamätám si najmä zápas na olympijskom turnaji vo Vancouvri 2010, kde sme prehrali 3:4. Slovensko je aj dnes veľkým favoritom.

Čo očakávate od dnešného zápasu so Slovenskom?
Je pre nás dôležitý. V prvých troch dueloch sme hrali proti trom najväčším favoritom skupiny a zatiaľ sme bez bodu. Preto by sme teraz potrebovali nejaké získať, aby sa nám v ostatných stretnutiach hralo ľahšie.

Na koho si musíte dať najväčší pozor?
Máte tu veľa dobrých hráčov. Viacerých z NHL. Všetci sú šikovní a nebezpeční. Samozrejme, najväčšou hviezdou je Marián Gáborík.

Aký je váš hlavný cieľ na šampionáte?
Udržať sa v elitnej kategórii.

Kde by ste momentálne zaradili Slovensko v hierarchii svetového hokeja?
Máte skvelých hokejistov, ktorí vždy hrajú s veľkým odhodlaním. Stále patríte do najlepšej osmičky na svete. Možno sedmičky.

Máte v ostatných rokoch najsilnejší tím v histórii nórskeho hokeja?
Môže byť. Asi najsilnejší káder sme mali na šampionáte v Helsinkách a Štokholme v roku 2012, kde sme urobili niekoľko dobrých výsledkov a postúpili do štvrťfinále. Teraz máme zopár mladších nádejných hráčov, ktorí ešte potrebujú pár rokov, aby boli platnými hráčmi seniorského výberu.

Má Nórsko aj v hokeji talent podobný vychádzajúcej futbalovej hviezde Martinovi Ödegaardovi?
Možno. Pätnásťročný Mathias Emilio Pettersen je naša veľká nádej, hráva v zámorí. Uvidíme, čo z neho vyrastie.

Kto je pre Nórsko najväčší hokejový rival?
Švédsko a Dánsko.

Môžete sa raz dostať na úroveň Švédska či Fínska?
V porovnaní s týmito krajinami máme len pár hokejových štadiónov i hráčov. Naša liga má výrazne nižšiu úroveň a potrebujeme, aby čo najviac našich hokejistov hralo v kvalitných zahraničných ligách. Zdolať ich môžeme len veľmi výnimočne.

Národný tím vediete už štrnástu sezónu, čím ste sa stali rekordérom v medzinárodnom hokeji. Ako sa vám to podarilo?
Keď v práci s národným tímom začínate, vždy myslíte na čo najlepšie výsledky. Dávate si vysoké ciele a máte rôzne vízie. Keď sa vám ich nedarí napĺňať, tak vás vymenia. My dosahujeme od roku 2002 dobré výsledky, a tak vedenie zväzu nerozmýšľalo nad mojou výmenou. Zmluvu mám ešte aj na budúcu sezónu a po nej s najväčšou pravdepodobnosťou v reprezentácii skončím. Je veľkou poctou byť trénerom národného tímu, ale každodenná práca vám postupne začne chýbať. To však neznamená, že by ma práca v reprezentácii nebavila.

Na ktorý zápas na lavičke reprezentácie spomínate najradšej?
To je ľahké (so smiechom). V roku 2011 sme zdolali na šampionáte u vás na Slovensku v Košiciach Švédsko po samostatných nájazdoch. Vždy budeme len mladším bratom hokejového Švédska, o to viac nám víťazstvo chutilo.

Na čo najradšej spomínate zo svojej hráčskej kariéry?
Mal som tú česť zahrať si na dvoch olympiádach. Doma v Lillehammeri 1994 a v Calgary v roku 1988, kde sme si mohli zahrať proti výberu Sovietskeho zväzu. Na to nikdy nezabudnem.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2015 v hokeji #Roy Johansen #nórska hokejová reprezentácia