Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najprv kurča, potom zázrak. Daňo je optimista

Tento rok žiadny stres pred zužovaním kádra, ktorý pocestuje na hokejové majstrovstvá sveta, nepociťoval. Marko Daňo, útočník Columbusu Blue Jackets, má ako ostatní hráči z NHL, miesto v tíme Vladimíra Vůjtka isté.

26.04.2015 17:01
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo.
debata

"Nikdy som to síce nezažil, ale som presvedčený, že ak driete päť týždňov bez konečného efektu, veľmi to mrzí. Verím však, že chlapci, ktorí opustili výpravu, nám budú držať palce. O rok sa im to hádam podarí,“ odkázal spoluhráčom, ktorí nepocestujú do Ostravy, mladý útočník.

Daňo sa pripojil k reprzeentácii počas dvojzápasu proti Lotyšsku, v tom druhom v Rige aj vykorčuľoval na ľad. "Klzisko bolo naozaj veľké, musel som na ňom podstatne viac korčuľovať ako na americkom. Pred zápasom som si myslel, že zmena bude náročnejšia, cítil som sa však fajn,“ opísal svoje dojmy z preňho prvého a zároveň posledného prípravného duelu.

Do začiatku šampionátu zostáva už iba necelý týždeň, Daňo verí, že je to dostatočne dlhý čas na to, aby si s európskymi rozmermi klziska opäť „potykal“. "Hádam mi to bude stačiť. Teraz si doma trošku oddýchnem a potom ma čaká ešte zopár tréningov. V Ostrave majú veľké letisko, bez aklimatizácie by to asi nešlo,“ tvrdil Daňo.

"Je dobré, že som sa do prípravy zapojil ešte v Lotyśsku. Ak by som zostal doma, nemal by som zápas v nohách a zrejme by mi to chýbalo,“ hodnotil.

Daňo aj napriek menšiemu vzrastu nemal s priamočiarou a tvrdou hrou do tela nikdy problém, o jej úspechu v Česku však pochybuje. "Zámorský štýl na veľkom ľade platný nebude, to by sme museli naozaj veľa korčuľovať,“ uvažoval.

V sobotu ho tréner Vůjtek zaradil do útoku k Tomášovi Surovému a Liborovi Hudáčkovi. S druhým z nich odohral dve sezóny v Slovane Bratislava a v Rige s ním zdieľal jednu izbu. "Je na trénerovi, ku komu ma postaví, dôležité je, aby fungovala chémia medzi nami. Teraz nám to však celkom išlo, možno nás tréneri nechajú v rovnakom zložení aj v Česku,“ naznačil svoje želanie Daňo.

V pondelok ho čaká deň voľna, 20-ročný útočník ho strávi doma pri najbližších. „Teším sa hlavne na slovenské jedlo, rodinu a kamarátov,“ skonštatoval s úsmevom, akoby tušil, že najbližšia otázka sa bude týkať nedeľňajšieho obeda. "V Amerike mi chýbali slovenské jedlá, objednal som si teda morčaciu polievku a kurča s plnkou,“ rozhovoril sa o svojich chúťkach.

Odchovanec trenčianskeho hokeja vie, že už čoskoro sa bude opäť hlásiť v Bratislave a na stretnutia s kamarátmi mať veľa času nebude. Už teraz však tuší, aká bude jeho odpoveď na prípadné žiadosti o lístky na šampionát. "Tie už teraz nie sú a ani ich nebudem zháňať. K dispozícii máme dva na každý zápas, ak si ich teda kamaráti nezaobstarali vopred, majú smolu,“ smial sa.

V utorok poobede sa so spoluhráčmi opäť zíde v šatni. "Väčšinu poznám, iba pár chlapcov som stretol prvýkrát. Je to dobrý tím, ak vytvoríme dobrú partiu, môžeme robiť zázraky a na turnaji ísť ďaleko,“ poznamenal vážne. Tie sa dejú v rozprávkach, aký koniec by mala mať tá ostravská v slovenskom podaní? "Najprv postúpme zo skupiny a potom už môžu prísť na rad aj zázraky,“ dodal vážne. <pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Daňo