Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan pocestuje na dvanásty šampionát, v kádri 12 nováčikov

Obrancovia Radek Deyl a Martin Štajnoch a útočníci Rastislav Špirko, Martin Bartek, Patrik Lušňák, Peter Zuzin sa nevošli do záverečnej nominácie trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjtka na majstrovstvá sveta v Bielorusku, ktoré sa uskutočnia od 9. do 25. mája v Minsku.

03.05.2014 20:29 , aktualizované: 20:56
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan na striedačke s trénerom Vladimírom Vůjtkom.
debata

Kouč tímu SR sa spoločne s asistentmi rozhodol pre trio brankárov, osmičku obrancov a štrnásť útočníkov. Definitívnu nomináciu oznámil po sobotňajšom záverečnom zápase na turnaji Slovakia Cup v Bratislave s Nórskom (3:2 po predĺžení).

Najskúsenejším hráčom vo výbere je kapitán Miroslav Šatan, ktorý pocestuje už na svoj dvanásty svetový šampionát elitnej kategórie. Doteraz v bojoch o titul majstra sveta odohral 81 stretnutí a dal v nich 36 gólov a pridal rovnaký počet asistencií. Tridsaťdeväťročný Šatan reprezentoval Slovensko aj na turnajoch C a B-kategórie majstrovstiev sveta. V tíme je z majstrov sveta 2002 aj útočník Ladislav Nagy, ktorý sa predstaví na šiestom svetovom šampionáte v kariére.

Premiéru na MS absolvujú obrancovia Ján Brejčák, Peter Čerešňák, Karol Sloboda, Juraj Valach a Martin Marinčin a útočníci Marek Hrivík, Tomáš Marcinko, Martin Réway, Dávid Skokan, Andrej Šťastný, Radoslav Tybor a Marek Viedenský. „Všetci hráči, ktorí sa zúčastnili na príprave, chceli ísť na majstrovstvá sveta a robili preto všetko. Je to najhoršia práca trénera, keď musí oznámiť hráčovi, že nepocestuje na šampionát. Nenominovaní hokejisti sú veľmi sklamaní,“ povedal Vladimír Vůjtek.

Kapitánom tímu bude Miroslav Šatan, jeho asistentom Ladislav Nagy. O druhom hráčovi s áčkom na drese sa rozhodne neskôr. V nominácii obrancov sa rozhodoval realizačný tím o tom, kto z tria hráčov Ján Brejčák, Martin Štajnoch a Vladimír Mihálik sa dozvie popri Radkovi Deylovi nepríjemnú správu. Čierneho Petra napokon dostal zadák Slovana Štajnoch. V útoku bojoval až do záveru prípravy o šancu dostať sa na šampionát Patrik Lušňák, v sobotu proti Nórom aj skóroval. Prekvapením je nezaradenie dvojice Bartek, Špirko. „Bartek nás nepresvedčil v príprave, nedával góly a nedostával sa do koncovky. Je to koncový hráč, ktorý potrebuje hrať v prvých dvoch päťkách. Celú prípravu sme mu dávali šancu, chodil na presilovky, mohol hrať to, čo v klube, ale nedal gól. Mať ho vo štvrtej formácii nemá pre nás význam. Špirko si predstavoval iné zaradenie v mužstve, ako sme mu mohli umožniť, preto opustil tento káder,“ vysvetlil Vladimír Vůjtek.

Podľa slov reprezentačného kouča dôležitý pri určovaní záverečnej nominácie bol štvrtkový duel s Lotyšskom. V sobotu si už tréneri len skonfrontovali výkonnosť hráčov. „Museli sme sa pozerať aj na predchádzajúce zápasy. Prakticky už máme jasno v zostave pre prvý duel na šampionáte. Nebude sa podobať súboju s Nórskom, musíme brať do úvahy, že príde Tatar. V rovnakom zložení nastúpi len jedna formácia,“ povedal Vladimír Vůjtek a neskôr doplnil, že to bude prvý sobotňajší útok. V sobotu otvárali súboj Miroslav Šatan, Marek Hrivík a Ladislav Nagy.

V tíme je množstvo debutantov a je značne omladené. V úvode turnaja v Bielorusku sa zatiaľ neobnoví formácia z úspešných majstrovstiev sveta 2009 do 20 rokov Tomáš Tatar, Marek Viedenský, Richard Pánik. „O mladíkoch sme vedeli, že sú talentovaní. Teraz je otázka, ako sa budú prezentovať v celej sérii zápasov. Nie je to už iba o jednom stretnutí, na ktoré sa môžu maximálne vyhecovať. Je otázkou, či si zachovajú stabilnú úroveň výkonov,“ doplnil reprezentačný kouč.

Marek Hrivík prišiel domov na Slovensko s cieľom vybojovať si miestenku na šampionát. V reprezentácii absolvoval prvé dva zápasy a vo štvrtok proti Lotyšom sa tešil aj z premiérového presného zásahu. Dvadsaťdvaročný útočník, ktorý môže hrať na všetkých postoch, by mal v Minsku v súboji s Českom začínať v otváracej formácii. „Som šťastný, že sa mi splnil cieľ. Teraz už mi ostáva len dúfať, že sa mi vydaria majstrovstvá sveta. Je nás tu veľa chalanov z Ottawy 2009, musíme veľa drieť, korčuľovať a hádam sa nám podarí dobrý výsledok a potešíme fanúšikov na Slovensku,“ doplnil Marek Hrivík.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta 2014:

Brankári: Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 12), Ján Laco (Donbas Doneck, Ukr./KHL, 28)

Obrancovia: Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 16 zápasov/2 góly), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 10/1), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 29/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 42/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 24/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 72/3), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 11/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 8/0)

Útočníci: Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 47/3), Marek Hrivík (New York Rangers, USA/NHL, 2/1), Tomáš Marcinko (HC Košice, 14/0), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 61/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 78/16), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki/Fín., 73/24), Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL, 21/2), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 5/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 12/2), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 176/85), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 18/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 23/3), Marek Viedenský (Worcester Sharks,USA/AHL, 2/1), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, USA/NHL, 34/7)

debata chyba
Viac na túto tému: #nominácia MS 2014 Bielorusko