Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas pravdy. Víťazstvo nad USA posunie Slovákov do štvrťfinále

Prišiel čas ukázať vnútornú silu a charakter mužstva. Slovenskí hokejisti dostali na majstrovstvách sveta vo Švédsku a Fínsku ešte jednu šancu.

14.05.2013 06:00
Slovensko, hokej Foto: ,
Slovenskí hokejoví reprezentanti.
debata (10)

Postup do štvrťfinále majú opäť vo vlastných rukách. Ak v Helsinkách zdolajú Američanov (zápas sa začína o 11.15), udržia si štvrtú priečku a vo štvrtok ich čaká štvrťfinále.

Zverenci tréner Vladimíra Vůjtka vďačia za dobrú východiskovú pozíciu pred posledným hracím dňom základných skupín Lotyšom, ktorí včera zdolali o postup bojujúcich Francúzov 3:1.

„Matematika je jednoduchá, ak chceme postúpiť, musíme vyhrať. Vlani sme s výhrou nad USA príliš nepočítali, teraz ju veľmi potrebujeme,“ tvrdí kapitán mužstva Miroslav Šatan.

„Sme radi, že všetci majú veľké odhodlanie a chcú Američanov zdolať. Musíme zvládnuť duel tak, aby sme potom nemuseli nič ľutovať. Američania hrajú iný štýl ako Rusi, možno by nám ich systém mohol vyhovovať. Často nahadzujú puky do útočnej tretiny. Pri húževnatej hre a dobrej koncovke máme šancu uspieť,“ myslí si Vůjtek.

Na posledný duel v základnej skupine pripravil pár zmien v zostave. Do bránky sa vráti Staňa, ktorému bude kryť chrbát Július Hudáček. K Šatanovi a Ölveckému posunul Vůjtek Barteka, zvyšné tri útoky zostanú nezmenené. Libor Hudáček bude v pozícii trinásteho útočníka a Stümpel si opäť sadne len do hľadiska. V obrane chýba pre zranenie Ďaloga, naopak k dispozícii už bude aj Mezei, ktorý si proti Rusku odpykal jednozápasový dištanc.

„Mrzelo ma, že som v nedeľu nemohol hrať. V hľadisku som duel ťažko prežíval. Proti USA odohráme posledný zápas v skupine, chceme ho vyhrať. Tak k tomu pristupujeme aj v príprave. Doterajšie výsledky Američanov ma prekvapili. Nemyslel som si, že majú také dobré mužstvo. Uvidíme, čo predvedú proti nám,“ vraví Branislav Mezei.

Pre výber USA je súboj proti Slovensku tiež dôležitý. Prvenstvo v skupine im totiž zaručí len víťazstvo (aj po predĺžení). „Američania pošlú na šampionát každý rok dobré mužstvo, lebo majú širokú základňu. Je jedno, aké mená figurujú na súpiske. Vždy hrajú rovnakým štýlom, s obrovským nasadením a tvrdo. Recept je rovnaký, ako v každom zápase, robiť čo najmenej chýb a využiť viac šancí než súper,“ tvrdí kapitán Miroslav Šatan. „Dúfam, že po množstve nepremenených šancí v predošlých dueloch, sa nám teraz rozsype vrece s gólmi,“ dodáva.

Duel sa začína v netradičnom čase štvrťhodinu po poludní miestneho času. Ako vníma slovenská kabína skoré úvodné vhadzovanie? „Obe mužstvá majú rovnaké podmienky, aj Američania musia ráno vstať, naraňajkovať sa a ísť hrať zápas. Nemôže to byť žiadna výhovorka, treba sa na to pripraviť,“ vraví Šatan. „Raňajky musíme spojiť s obedom. Pre hráčov by to však nemal byť problém. Veď sú zvyknutí ráno trénovať,“ doplnil kouč Vůjtek.

10 debata chyba