Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nudný tréner má konečne zlato. Aj vďaka Sedinovcom

Keď operný spevák Loa Falkman a spolu s ním vyše 12 000 divákov dospievali v nedeľu večer v štokholmskej hale Globen švédsku hymnu, odštartovali tým bujaré majstrovské oslavy Troch koruniek.

20.05.2013 17:55
Radosť švédskych hokejistov Foto: ,
Radosť švédskych hokejistov po zisku zlatých medailí.
debata

Trvajú doteraz a sú prvé pre domáce mužstvo na svetovom šampionáte v hokeji po 27 rokoch. Švédi boli dva roky po sebe spoluorganizátorom majstrovstiev sveta. Ich prvý pokus o zlato sa skončil štvrťfinálovou prehrou s Českom, ale druhý už vyšiel. Prečo?

"Pred rokom sme nezvládli úlohu favorita. Mali sme v tíme 16 hráčov z NHL, ale nevytvorili sme fungujúci víťazný stroj. Tréner Pär Mårts občas nevedel, kde mu hlava stojí. Vybavoval stretnutia s hráčmi, stretával sa so sponzormi či novinármi a popri tom sa nestíhal venovať trénovaniu. Tento rok sa rozhodol všetko hodiť za hlavu a venovať sa len svojej práci. Napríklad stretnutia s médiami obmedzil len na tlačové konferencie po zápase,“ vravel člen vedenia švédskej reprezentácie Tommy Boustedt pre domáce médiá.

Jeho slová sedia. Švédski novinári už v minulosti označili 60-ročného reprezentačného kouča za nudného spoločníka na rozhovor a okrem toho mal aj nálepku trénera, ktorý nevie vybojovať zlato. Keď v roku 2010 preberal národný tím dospelých, mal za sebou dve striebra a jeden bronz so švédskym tímom do 20 rokov. Striebro získal aj v roku 2011 na MS v Bratislave. V dávnejšej minulosti na ZOH 1994 v Lillehammeri síce pomohol Švédom k titulu olympijských šampiónov, vtedy však ešte nebol hlavným trénerom.

Čo urobil Mårts teraz inak ako pred rokom či dvoma? Ako bývalý profesor chémie namiešal správny pomer medzi kvalitou z Európy a Severnej Ameriky. Do tímu zavolal iba šesť hráčov z NHL, aj z toho boli dvaja brankári. Rozhodujúci krok však učinil 13. mája, keď dopísal na súpisku najvýkonnejšie hokejové dvojčatá na svete Daniela a Henrika Sedinovcov z Vancouvru. Dovtedy síce Švédi vyhrávali, ale dobre namazaný stroj nepripomínali. V úvode šampionátu prehrali so Švajčiarmi (to ešte netušili, že sa stretnú aj v samom závere), herne sa trápili s Bielorusmi či Slovincami a Kanaďanom nestrelili ani gól.

Sedinovci všetko zmenili. Ich príchodom stúpla na sile švédska presilovka, ale aj sebavedomie celého tímu. Predovšetkým sa zvýšila efektivita zakončenia. V útoku spoločne s Louiom Erikssonom vyprodukovali v štyroch zápasoch proti Dánsku, Kanade, Fínsku a Švajčiarsku celkovo 22 kanadských bodov. Henrik prispel štyrmi gólmi a piatimi asistenciami a jeho dvojča Daniel jedným gólom a piatimi asistenciami.

Ak Švajčiarov, ktorí sa dočkali striebornej medaily prvý raz od roku 1953, zdobila tímová hra, tak švédsky titul za zrodil najmä zásluhou skvelých individualít Sedinovcov. Niečo podobné s vhodným posilnením tímu z NHL Švédi ukázali aj v roku 2006 v Rige. Vtedy pricestovali do Lotyšska hviezdy Detroitu Henrik Zetterberg a Johan Franzén a tiež Michael Nylander z NY Rangers. So spoluhráčmi sa tiež tešili z titulu majstrov sveta.

"Príchod Sedinovcov bol pre nás kľúčovým momentom celého turnaja. To oni nás posúvali stále vyššie až k zlatým medailám,“ uviedol útočník Gabriel Landeskog z Colorada pre server IIHF. "Všetci v tíme sa podieľali na zisku titulu. My sme boli len súčasťou dobre fungujúceho celku,“ povedal skromne Daniel Sedin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba