Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari dosnívali sen až vo finále, aj tak ohromili svet

Bezpochyby najpríjemnejším prekvapením už skončených 77. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa konali v Helsinkách a vyvrcholili v nedeľu v Štokholme, boli reprezentanti Švajčiarska.

20.05.2013 11:31
švajčiarsko, hokej, smútok Foto: ,
Švajčiarski hokejisti po finálovej prehre so Švédskom.
debata (1)

Pod vedením trénera Seana Simpsona si hráči z krajiny „helvétskeho kríža“ s výnimkou finálového duelu, v ktorom podľahli domácemu Švédsku 1:5, počínali suverénne. Na ceste do boja o zlaté medaily nezaváhali ani raz, v základnej skupine si poradili so Švédmi, Čechmi aj Kanaďanmi, v play-off opäť pokorili Česko a do duelu o bronz odsunuli Američanov. Miestami bolo až neuveriteľné sledovať, s akou ľahkosťou zdolávali jedného súpera za druhým. Do finálového zápasu Švajčiarsko na turnaji prehrávalo len dvakrát a dokopy 14:25 min. Švajčiari neskórovali ako prví len proti Slovinsku, ktoré nad nimi viedlo 8:46 min zo vzájomného zápasu. Kanaďania viedli nad Švajčiarmi 2:1 v tretej tretine 5:39 min.

Aj keď Švajčiari nedosiahli na najcennejší kov, aj striebro má pre nich cenu zlata, pretože naposledy sa na jednej z troch priečok svetového šampionátu umiestnili pred šesťdesiatimi rokmi. Postup švajčiarskeho mužstva do tohtoročného finále bol prekvapujúci aj preto, lebo pred rokom obsadilo na MS až jedenáste miesto. „Veľmi nám pomohol úvodný zápas na šampionáte, v ktorom sme zdolali Švédsko, potom sme v nájazdoch uspeli aj s Kanadou. V kabíne vládla uvoľnená atmosféra, presne to potrebuje každý tím. Mali sme sebavedomie aj kvalitu,“ povedal pre hokej.cz po skončení šampionátu kanadský tréner Švajčiarov Sean Simpson a pokračoval: „Povzbudila nás séria víťazstiev, no nedali sme sa tým ovplyvniť. Na každý duel sme sa chystali, akoby sme predtým ešte žiadny nehrali.“

Spanilá jazda Švajčiarov sa skončila až vo finále, obrazne povedané, ich „rozprávke chýbala záverečná kapitola“. Úspešné ťaženie mierne zaskočilo aj samotných hráčov. „Bol to akoby sen. Chystali sme sa na finále a vraveli si: ‚To nie je možné. Nezdá sa mi to?‘ Bol to zatiaľ najväčší zápas v mojom živote,“ priznal pre hokej.cz obranca Julien Vauclair.

Tohtosezónny úspech hokejistov Švajčiarska na MS je výsledkom systematickej práce Seana Simpsona, ktorý výber prevzal od Ralpha Krügera pred šampionátom v roku 2009. Päťdesi­attriročný rodák z ontárijského Essexu naštartoval generačnú výmenu. „Dnes máme v tíme niekoľko chlapcov vo veku 20 až 25 rokov, ktorí prešli švajčiarskym projektom na podporu mladých hokejistov,“ prezradil skúsený kouč. Spomenutý program naštartovali v alpskej krajine v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia. Jeho výsledkom bolo spočiatku etablovanie seniorskej reprezentácie v elitnej kategórii. "Vyžadovalo si to investície, ale vo Švajčiarsku sa peniaze našli. Projekt začal fungovať a dnes sú vo výbere hráči, ktorí ho

Čoraz častejšie sa medzi svetovú špičku predierajú švajčiarske talenty Julian Walker, Denis Hollenstein či Reto Suri. Naplno etablovaní sú už Nino Niederreiter alebo Roman Josi. „Mladí hráči nám dozreli a začínajú ukazovať svoj potenciál,“ povedal Simpson, ktorý v tíme síce ponechal skúsenejších hráčov ako Mathiasa Segera, Martina Gerbera či Martin Plüssa, no do reprezentačného ‚dôchodku‘ poslal Marcela Jenniho, Iva Rüthemanna alebo Sandyho Jeannina. A to sa mu dokonale oplatilo.

1 debata chyba