Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritiku fanúšikov beriem. Legendy však zaspali dobu

Keď sa pred rokom vrátil zo svetového šampionátu, takmer nemal hlas. Obrali ho oň bujaré oslavy podfarbené strieborným odleskom. Problémy s hlasivkami mal Branko Radivojevič aj po tohtoročných majstrovstvách sveta. Tentokrát sa však slovenský hokejista vykričal skôr od zlosti. "Dopustili sme sa chýb, ktoré by sa nám stávať nemali," vravel po návrate 33-ročný bojovník, ktorý si na helsinskom ľade pripísal do osobných štatistík tri góly a dve asistencie.

20.05.2013 09:00
Branko Radivojevič Foto:
Branko Radivojevič
debata (12)

S akými pocitmi ste odchádzali z Fínska?
Neodohrali sme zlý turnaj. Štvrťfinálová prehra ma však bude ešte dlho mrzieť. Najmä preto, že sme sa dokázali proti silnému súperovi vrátiť do hry. No potom sme urobili zbytočnú chybu, ktorá nás možno pripravila o postup. Stačilo pritom, aby sme využili presilovú hru a definitívne otočili zápas. Stal sa však opak. To sú detaily, ktoré často rozhodujú o úspechu. Uznávam však, že Fíni si semifinále zaslúžili.

Znamená to, že postup do štvrťfinále sa vám máli?
Cieľ bol jasný: dostať sa do vyraďovacej fázy turnaja. Myslím si však, že len málokto môže byť spokojný. Preto aj vo mne prevláda skôr sklamanie. Doplatili sme síce na neskúsenosť, ale aj na nedodržanie pokynov, o ktorých sme sa rozprávali dva dni. A to by sa nemalo stávať. Neustále sme si opakovali, že prvý fínsky útok je najnebezpečnejší. A vidíte: dal nám tri góly.

Vnímali ste počas turnaja kritiku od fanúšikov?
Určite. Bola oprávnená a rešpektujem ju. Nerozumiem skôr názorom niektorých osobností, ktoré v minulosti hrali hokej. Zrejme zaspali dobu a zostali žiť v sedemdesiatych či osemdesiatych rokoch, keď boli pomery v hokeji úplne iné. Potom sú ich vyjadrenia neadekvátne.

Ktoré zo zaváhaní slovenského výberu vás najviac mrzí?
Okrem štvrťfinálovej prehry aj straty bodov s Lotyšmi a Rakúšanmi. Opäť sme sa presvedčili o tom, že lepšie sa nám hrá proti silnejším tímom. V súboji so slabšími súpermi nie sme vo svojej koži.

Naznačili tohtoročné majstrovstvá sveta, že svetová špička sa neustále rozširuje?
Samozrejme. Veľmi výrazne sa do nej tlačia Nóri či Nemci. Dnes už nie je v žiadnom zápase jednoznačný favorit. Treba si uvedomiť, že každý vie korčuľovať. Stačí sa pozrieť na niektoré výsledky: Slovinci obrali o bod Kanaďanov, Francúzi zdolali Rusov.

Druhý rok po sebe sa hral turnaj v dvoch skupinách po osem tímov. Pozdáva sa vám tento systém?
Myslím si, že je veľmi férový. Každé z mužstiev odohrá sedem zápasov, najlepšie štyri idú ďalej. Navyše, je aj veľmi zaujímavý pre fanúšikov. Predsa len, až do posledných zápasov v skupinách nebolo jasné, kto si zaistí miestenku do štvrťfinále.

Turnaj však sprevádzal slabý divácky záujem…
Je to pochopiteľné. Keď sa šampionát uskutoční dva roky po sebe v tých istých krajinách, nie je pre domácich až taký zaujímavý. Myslím si, že majstrovstvá sveta by mali kompetentní skôr prideliť krajinám, akými sú Slovensko, Bielorusko či Lotyšsko, kde je o hokej väčší záujem.

Máte za sebou dlhú a náročnú sezónu. Čo budete robiť v najbližších dňoch?
Predovšetkým oddychovať. Prvých desť dní budem zrejme chodiť do kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach. Budem sa však aj venovať rodine. Predsa len, sezóna ma obrala o čas s najbližšími a tak im to chcem teraz vynahradiť.

12 debata chyba