Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Analýza: Slovenská kvalita stačila na štvrťfinále

Pred pár rokmi rozhodovalo o úspešnosti hokejistov Slovenska na majstrovstvách sveta štvrťfinále. Ak ho zvládli, šampionát bol úspešný. V opačnom prípade sa hovorilo o sklamaní. To obdobie je však už dávnejšou minulosťou.

17.05.2013 16:20
HOKEJ-MS: Fínsko - Slovensko, vujtek, oremus Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Slovensko už nemá v zámorskej NHL takmer štyridsať hráčov, ale len tucet. Zápasy proti niekdajším outsiderom sú vyrovnané a hokejová špička sa Slovákom vzdialila. Preto sa za úspech považuje už postup do najlepšej osmičky.

Po štyroch rokoch, keď v nej reprezentácia s dvojkrížom na hrudi chýbala, tréner Vladimír Vůjtek ju vlani priviedol k strieborným medailám i k postupu na olympijský turnaj do Soči. Mnohí fanúšikovia v krajine, zasľúbenej hokeju, si spomenuli na najkrajšie obdobie spred desiatich rokov a bez triezveho zhodnotenia súvislostí opäť začali snívať o medailových časoch. Zopakovať skvelé minuloročné ťaženie síce nebolo nemožné, ale ukázalo sa, že opäť výborná a odhodlaná partia, ktorá sa zišla v kabíne, kvalitou o čosi zaostala za vlaňajšou.

Hoci sa slovenská výprava v Helsinkách snažila z poverčivosti opakovať všetky kroky z vlaňajška, potvrdilo sa, že keď sa robí dvakrát to isté, výsledok zväčša nebýva rovnaký. A rozdielov medzi vlaňajším strieborným mužstvom a súčasným bolo viac.

Vlani sa tím spoliehal na obrovské skúsenosti a líderstvo dvojice Zdeno Chára, Miroslav Šatan, dobre poskladanú obranu, vo forme hrajúcich útočníkov a vynikajúceho brankára Jána Laca. Všetko do seba zapadlo ako puzzle. Hoci Rastislavovi Staňovi ani Jaroslavovi Janusovi nemožno uprieť snahu, úroveň najlepšieho gólmana minuloročného šampionátu nedosiahli. Priblížil sa jej výborný výkon Staňu z kľúčového duelu proti USA.

Laco však mal pred sebou kvalitnejšiu defenzívu prešpikovanú skúsenosťami Cháru, Graňáka, Sekeru, Baranku či Starostu. Tých teraz nahradili bojovníci, ochotní nechať na ľade všetko a biť sa s útočníkmi súpera o každý centimeter ľadu. S výnimkou Sekeru však chýbal líder, ktorý by potiahol ostatných a vedel založiť útok. V úvode novozložená obrana držala krok aj s domácimi Fínmi, no postupom času sa čoraz viac prejavovali individuálne nedostatky jednotlivcov.

V útoku chýbala Kopeckého produktivita spred roka, neúnavná Handzušova snaha, ale aj vlaňajšia fazóna útočníkov Slovana Hudáčka, Šatana či Bližňáka. Záborský ukázal, že môže byť do budúcnosti kľúčovým mužom ofenzívy, no od polovice turnaja jeho výkony klesali.

Slováci dosiahli stanovený cieľ, postúpili do štvrťfinále a v ňom predviedli obrovskú vnútornú silu. Dokázali zmazať trojgólový náskok rozbehnutých Fínov, no doplatili na chybu v rozhodujúcom momente. Za podobné chyby pykali najmä v zbabraných zápasoch proti Lotyšsku a Rakúsku.

V nich mali Slováci podľa predpkladov získať šesť bodov. S Lotyšskom však prehrali a s vypadávajúcim Rakúskom získali len bod za prehru po samostatných nájazdoch. Najmä v dueli proti Lotyšsku tím akoby zabudol na všetko, čo ho v posledných dvoch sezónach pod Vůjtekovým vedením zdobilo. Potvrdilo sa, že keď mali Slováci tvoriť hru, neraz sa trápili. Viac im vyhovuje hrať proti silným tímom. Proti nim sa vedia vypnúť k oduševneným i kvalitným výkonom.

Brankári

Rastislav Staňa ***
Duel proti USA mu vyšiel na jednotku. V niektorých momentoch z neho nesršala istota, často mu nepomohli obrancovia.

Jaroslav Janus **
Od začiatku chytal len proti Rusku, dlho bol oporou, no potom inkasoval lacný tretí gól.

Obrancovia

Andrej Sekera ****
Líder obrany a najvyťažovanejší hráč sa síce nevyhol pár zaváhaniam, ale jeho rozohrávka a schopnosť podporiť útok boli nenahraditeľné.

Marek Ďaloga ***
Príjemné prekvapenie šampionátu s odvážnou podporou ofenzívy. Turnaj sa pre neho skončil pre zranenie zápasom proti Lotyšsku.

Branislav Mezei ***
Vôbec mu nevyšiel zápas proti Lotyšsku, ale na turnaji potvrdil skúsenosti z KHL. Asistoval pri štyroch góloch, dohral so 4 pluskami.

René Vydarený ***
V dvojici s Jurčinom neoplývali istotou, napriek tomu končil turnaj s pluskou a dvoma gólmi.

Michal Sersen ***
Patril k najspoľahlivejším mužom v defenzíve, ale vo štvrťfinále bol na ľade pri všetkých štyroch góloch Fínska.

Vladimír Mihálik **
Na ľade nevymýšľal a snažil sa hrať čo najjednoduchšie. Vďaka tomu nerobil toľko chýb, čo kolegovia. Dojem si pokazil vo štvrťfinále (3 mínusové body)

Ivan Švarný **
Odohral necelé tri zápasy. Nemožno mu uprieť snahu, ale neprekročil tieň.

Milan Jurčina **
Od obrancu s bohatými skúsenosťami z NHL sa čakalo viac. Bol platný v oslabeniach, ale mal veľké problémy s rozohrávkou.

Útočníci

Branko Radivojevič ****
Na ľade predviedol obrovskú vôľu, chýbalo len, aby strelil o dva či tri góly viac. Mal na to dosť príležitostí.

Tomáš Záborský ****
Najlepší strelec tímu ukázal dravosť, pohotovosť, ale aj cit pre prihrávku. V závere turnaja mu však zvlhol pušný prach.

Tomáš Surový ****
Turnaj začal nenápadne vo štvrtej formácii, presun do prvej mu veľmi pomohol. K poctivej defenzíve pridal tri góly a mohol aj viac.

Roman Kukumberg ***
Výborne stmelil najlepšiu formáciu. Prekvapil siedmimi bodmi za gólové prihrávky.

Michel Miklík ***
V úvode šampionátu patril k najlepším, potom sa trochu vytratil, ale vo štvrťfinále bol opäť ťahúňom.

Peter Ölvecký ***
Vyhrával vhadzovania, dostával sa do šancí, no nepremieňal ich.

Marko Daňo ***
Do slovenskej hry vniesol zdravú energiu aj agresivitu. S tou to však sem-tam prehnal a zbytočne putoval na trestnú lavicu.

Tomáš Kopecký ***
Prišiel so zdravotnými problémami, na ľade drel, no herne sa trápil a nebol takou osobnosťou ako vlani.

Miroslav Šatan ***
Po polročnej pauze sa nedokázal dostať do optimálnej formy. Niekoľkokrát ukázal svoju výnimočnosť, ale jeho formácii sa nedarilo.

Marcel Haščák **
Spolu s Daňom priniesol do hry oživenie. Hoci sa pokúšal o streľbu, gól nedal.

Mário Bližňák **
Po náročnej sezóne v Slovane akoby mu došla para. V úvode bol na ľade všade, po preradení do štvrtej formácie sa trápil.

Libor Hudáček **
Turnaj mu nevyšiel. Doplatil aj na nevydarenú fazónu celého útoku.

Martin Bartek **
Strelil dôležitý gól proti USA. Inak nedokázal potvrdiť svoje strelecké schopnosti.

Jozef Stümpel **
Nestmelil útok Šatana s Hudáčkom. Tréner ho po štvrtom zápase posadil na tribúnu.

2 debata chyba