Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neviem, o čom v úvode snívali niektorí hráči, vraví Sekera

Andrej Sekera si po zápase s Fínskom na majstrovstvách sveta v hokeji v Helsinkách prevzal ocenenie pre jedného z tria najlepších Slovákov na turnaji.

17.05.2013 07:22
Sekera, Aaltonen Foto: ,
Slovenský obranca Andrej Sekera uniká pred Fínom Juhamattim Aaltonenom.
debata (2)

Po štvrťfinálovej prehre 3:4 však bol rovnako ako spoluhráči sklamaný. Zverenci Vladimíra Vůjtka mohli Suomi zdolať.

"Vždy chcem zakončiť turnaj víťazstvom, nie prehrou. Splnili sme síce cieľ, postúpili do štvrťfinále, ale tento tím mohol dosiahnuť aj viac. Táto štvrťfinálová prehra bude ešte dlho v našich hlavách. Budeme o nej veľa rozmýšľať a do budúcnosti by sme sa z nej mali aj poučiť,“ uviedol Andrej Sekera.

Slováci nezačali štvrťfinále najlepšie, Fíni boli rýchlejší, obratnejší, nebezpečnejší a robili súperovi veľké problémy. Po prvej tretine sa zdalo, že na slovenský tím čaká debakel. Výsledok 3:0 bol jednoznačný a jasne hovoril o dianí na ľade, aj keď domáci mohli pridať aj ďalšie presné zásahy. Ešte stále úradujúcim vicemajstrom sveta sa podarilo v úvode tretej dvadsaťminútovky vyrovnať na 3:3.

"Neviem, kde boli niektorí naši hráči v úvode a o čom snívali. Po dohovore v kabíne sa zobudili a druhá tretina bola vynikajúca. Škoda tej jednej chyby v tretej časti hry. Bojovali sme, snažili sme sa a veľmi sme chceli,“ tvrdil Sekera.

O slovenskom neúspechu napokon rozhodol jeden moment zo 49. min. Slováci dali veľa priestoru prvému fínskemu útoku, ktorý opäť dokázal, že hrá v skvelej forme. Suomi vrátil späť do pohody Juhamatti Aaltonen.

"Medzi výhrou a prehrou je minimálny rozdiel. Kto spraví menej chýb, ten uspeje. My sme urobili o jednu viac. Ak by sme prehrali 0:6, nikto by nič nehovoril, mali by sme hlavy dole. Tento neúspech však tiež zanechá horko v ústach,“ tvrdí Sekera, ktorý príčinu pomalšieho rozbehu do zápasu vidí v hlavách hráčov. Po prvom strelenom góle z nich zrazu spadlo napätie a predvádzali dobrý hokej.

V súčasnosti sa už hokej hrá jednoducho, nie po rohoch. Nevyhrá mužstvo, ktoré sa snaží o krásny kombinačný hokej, ale skôr tím, ktorý strelí škaredé góly. Základom súčasnej hry je dobrá defenzíva. "Odohrali sme dobrých 40 minút, ale hrať musíme celých šesťdesiat. Hokej hrajú piati korčuliari na ľade plus brankár. Ak spolupracujú a hrajú ako tím, potom je šanca na úspech veľká. V opačnom prípade to vyzerá ako naša prvá tretina. Navyše, hokej sa hrá aj bez puku. Treba si dávať pozor aj na hráčov bez neho,“ tvrdí 26-ročný obranca Buffala Sabres.

Rodák z Bojníc sa chcel s mužstvom na šampionáte dostať čo najďalej. Napokon z Helsínk odchádzajú Slováci so splneným cieľom, ale cítia, že ho mohli aj prekonať. Po turnaji na nich čakajú doma mnohé diskusie o tom, či Helsinki 2013 boli úspechom alebo neúspechom. Konečné 8. miesto potvrdzuje príslušnosť k svetovej špičke. Mužstvo odohralo vyrovnané partie s favoritmi, ale s mužstvami, ktoré by malo zdolať, sa veľmi trápilo.

"Na Slovensku máme demokraciu a každý môže povedať svoj názor. Každý, kto ide na majstrovstvá sveta, nechce skončiť na 10. mieste alebo vo štvrťfinále, ale bojovať o najvyššie priečky. Cesta do bojov o medaily ide po malých schodíkoch a my sme sa zasekli pred ďalším,“ dodal Andrej Sekera.

2 debata chyba