Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vizitky štadiónov, kde sa hrajú MS 2012

Organizačný výbor tohtoročného svetového šampionátu v hokeji chce vytvoriť rekord v počte fanúšikov na jednom šampionáte, ktorý doteraz patrí Česku z roku 2004, keď zápasy v Ostrave a Prahe videlo naživo 552-tisíc divákov."Očakávame približne 650-tisíc predaných vstupeniek," informoval šéf organizačného výboru MS 2012 Kalermo Kummola. "Bude to unikátna záležitosť hostiť MS v dvoch krajinách. Dovolím si povedať, že Fínsko a Švédsko sú ako bratia," dodal významne.

Tieto slová podčiarkol aj jeho švédsky kolega Christer Berglund, ktorý bude mať pod palcom organizovanie budúcoročných MS v rovnakých krajinách: "My Fíni a Švédi sme ako bratia. Som veľmi rád, že môžem všetkých pozvať na toto unikátne podujatie," vravel. Súboje na MS 2012 bude hostiť helsinská Hartwall Aréna a štokholmská Ericsson Globen Aréna. Predtým naposledy sa vo Fínsku konali MS v roku 2003, vo Švédsku rok predtým. Celkovo sa na oboch nasledujúcich šampionátoch uskutoční po 64 duelov (doteraz 56 zápasov).

Vizitky štadiónov, na ktorých sa budú hrať 76. majstrovstvá sveta v hokeji:

HELSINKI
Hartwall Arena
kapacita: 13 506 miest
počet ľadových plôch: 2 (tréningová 37 m pod úrovňou terénu)
dátum otvorenia: 19. apríla 1997

Hartwall Arena.
Autor: icehockey.wikia.com

Helsinská Hartwall Arena je multifunkčná hala pomenovaná podľa známeho výrobcu nápojov. Jej tvar je elipsa s hlavnou osou 153 m a vedľajšou osou 123 m. Zaujímavosťou je, že 37 m pod úrovňou terénu sa nachádza tréningová hala. Na jar v roku 1995 vedenie mesta rozhodlo o výstavbe haly. V októbri toho istého roku sa začalo stavať a v apríli 1997 už Hartwall Arena otvorila svoje brány - 17. apríla sa tam konal koncert Beach Boys.

Multifunkčná Hartwall Arena

Hala stojí v štokholmskej štvrti Johanneshov a má tvar pologule s priemerom 110 metrov, ide o najväčšiu stavbu na svete takej konštrukcie. V hale sa v minulosti konali rôzne významné koncerty či vrcholné športové podujatia - majstrovstvá Európy v hádzanej aj basketbale mužov, finále pesničkovej súťaže Cena Eurovízie. Kapacita 13 850 miest sa pri koncertoch zvyšuje až na 16 000. Tímy zámorskej NHL tu odohrali niekoľko exhibičných zápasov a v rokoch 2008 - 2011 sa tu prestížna profiliga začínala. Súboje obstarali Ottawa, Pittsburgh, St. Louis, Detroit, San Jose, Columbus, NY Rangers, Los Angeles a Anaheim. Majstrovstvá sveta v hokeji sa na tomto mieste budú konať do tretice. Predtým to bolo v rokoch 1989 a 1995.