Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci hrali múdro, zápas zlomil gól na 2:1, myslí si Růžička

Predovšetkým gól v oslabení na 2:1 a šikovný a trpezlivý výkon Slovákov rozhodli podľa trénera Vladimíra Růžičku sobotňajšie semifinále svetového šampionátu, po ktorom na zdolaných českých hokejistov zostáva v nedeľu už iba súboj o bronz.

19.05.2012 22:18
Vladimír Ružička Foto: ,
Vladimír Ružička.
debata

Gól ostrieľaného kanoniera Miroslava Šatana podľa kouča majstrov sveta z roku 2010 celý duel prevážil na stranu slovenského výberu.

„To bol podľa mňa zlomový moment. Potom prišla naša vcelku dobrá šanca, ale chvíľku na to Slováci odskočili na rozdiel dvoch gólov a potom dobre bránili,“ zhodnotil Růžička zápas o finále.

Práve pozorný a obetavý výkon zo strany zverencov českého trénera Vladimíra Vůjteka, ktorí mali po 45 minútach na svojej strane vedenie 3:1, už potom nepripustil ďalšie zápletku. „S postupujúcim časom už bolo čím ďalej zložitejšie dostávať sa do šancí. K nám sa to neodrážalo, Slovákom sa naproti tomu darilo sklepávať puky pri prihrávkach v strednom pásme,“ doplnil Růžička.

Výkon víťazov sa mu páčil, hlavne po taktickej stránke. „Slováci to odohrali dobre. Vzadu bol vynikajúci brankár Laco, celkovo dobre bránili a múdro čakali na svoje šance. V tretej tretine sa im podarili dva brejky a dali z toho dva góly. My sme sa do takej šance, aby sme šli napríklad sami na brankára , nedostali,“ poznamenal Růžička.

Podľa generálneho manažéra a kouča pražskej Slavie zohrala významnú úlohu aj postava Vůjteka na lavičke, kde pred sezónou vystriedal kanadského trénera Glena Hanlona. „Tu v Čechách dlho netrénoval, ale bol dlho v Rusku a je vidieť, že to mužstvo naozaj skvele pripravil. Slováci hrali veľmi múdro a hlavne veľmi trpezlivo,“ všimol si Růžička.

Ani české mužstvo však po porážke nezatracoval. „Myslím, že sme mali dosť puk vo svojej moci, ale Slováci nás takmer k ničomu nepustili. Je to ale i o góloch. Keby sa podarilo dať gól na 2:1, asi by to tiež vyzeralo inak. To sú však len ‚keby‘. Myslím, že sme však mali malý tlak do brány,“ premýšľal Růžička nad tým, čo by tímu okolo kapitána Tomáša Plekanca vytkol.

Finále je podľa neho otvorené, hoci na turnaji neporazení Rusi sú aj v jeho očiach favoritom. „Rusi hrajú dobre a Slováci by ich určite neporazili štyrikrát- päťkrát za sebou, ale to neznamená, že by ich nemohli poraziť teraz v tom jedinom konkrétnom zápase,“ uviedol Růžička.

Súčasnú pozíciu slovenského tímu prirovnal k roku 2010, kedy bol český tím pod jeho vedením pred finále mnohými dopredu odpisovaný. „Všetci vtedy tipovali Rusko a nám nikto moc neveril. Aj ja osobne teraz tipujem Rusov, ale je to posledné stretnutie turnaja a stať sa môže čokoľvek,“ mienil Růžička.

„Slováci majú určite šancu, sú teraz v laufe a dajú do toho všetko. Keď ich gólman predvedie vynikajúci výkon, môžu uspieť. Keď bude ten výkon len priemerný, tak nemajú proti Rusom šancu,“ dodal Růžička.

debata chyba