Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ponúkli sme návod pre budúcnosť, vraví Miroslav Šatan

Miroslav Šatan má jediný všetky štyri medaily, ktoré získali hokejisti Slovenska na majstrovstvách sveta. Zlatú z Göteborgu 2002, striebra z Petrohradu 2000 a Helsínk 2012, bronz z Helsínk 2003. "Každú z nich si vážim. Každé mužstvo, ktoré ju získalo, bolo niečím zvláštne i výnimočné. Súčasné by som prirovnal k tímu z Petrohradu. Vtedy sme v ňom mali možno štyroch hráčov z NHL. Prekvapilo, nik mu veľmi neveril. S terajším ho spája veľa paralel, aj strieborná medaila," vraví 37-ročný útočník, najskúsenejší z mužstva.

23.05.2012 10:00
satan, radost Foto:
Radosť a lá Miroslav Šatan.
debata (8)

Ako vyznie porovnanie súčasného tímu s vlaňajším? Pred rokom malo viac hviezd, no skončilo horšie.
Súčasný tím sa dosť líši. Z vlaňajšieho v ňom ostalo niekoľko hráčov, prišli viacerí noví, niektorí z nich absolvovali prvé majstrovstvá. Reprezentáciu prevzal iný tréner, mužstvu naordinoval iný herný systém.

Chytili ste v Helsinkách druhú mladosť? Akoby ste hrali o novú zmluvu…
(so smiechom) Neviem, či by bola u mňa ešte motivácia bojovať o novú zmluvu, ale hrať za Slovensko bola a je u mňa vždy najvyššia motivácia. Vždy som sa snažil, aby sme sa na majstrovstvách sveta i na ďalších významných podujatiach dostali čo najďalej. Robiť radosť divákom – to ma vždy burcuje. Na tomto šampionáte sme jej ponúkli dosť, aj keď to možno od nás verejnosť ani nečakala.

Neraz ste naznačovali, že uvažujete o konci kariéry. Budete ešte reprezentovať Slovensko?
(po chvíľke) Neviem…Všetko je možné, no v tejto chvíli na to ešte neviem odpovedať – či bolo finále proti Rusku mojím posledným zápasom v reprezentácii alebo nie.

Budete pokračovať v kariére v klube?
Dúfam, že teraz, keď budem mať voľno, budem mať čas nad tým porozmýšľať. Nemyslím si, že by som s hokejom už skončil, ale ani neviem odhadnúť, ako to bude so mnou v budúcej sezóne. V lete si potrebujem najmä oddýchnuť.

Povedali ste, že prívlastok slovenskému mužstvu i šampionátu dáte po jeho skončení. Čiže?
Prívlastok… Jeden nestačí. Bol som v mužstve, ktoré urputne bojovalo, vytrvalo šlo za svojím cieľom. Nehľadelo na to, či mu niekto verí alebo neverí. Výsledok, aký dosiahlo, je obrovským úspechom pre slovenský hokej. Naznačil aj cestu, že veci sa dajú dosiahnuť a urobiť aj vtedy, ako mužstvo nie je nabité veľkými menami a esami. Nad nimi je tímová práca. Je veľmi dôležitá. Dúfam, že naše účinkovanie bude návod aj pre budúce reprezentácie. Absolvovali sme veľmi úspešný šampionát.

Kedy ste začali veriť v medailu?
Keď do konca semifinálového zápasu proti Česku ostávalo dvadsať sekúnd.

Najťažší zápas?
(po chvíľke rozmýšľania)Ťažko vybrať jeden. Ak, tak stretnutie proti Česku. Bol najdôležitejší, lebo rozhodol o našej medaile, bol aj najviac emocionálne vypätý. A potom stretnutie s Kanadou. Ak by sme prehrali, cestovali by sme domov. Tie dva zápasy považujem za najťažšie.

Najkrajší moment?
Určite víťazstvo nad Českom. Tam aj mne po mojich góloch trochu ušli emócie. Nezabudnem na moment, keď naradostený Zdeno Chára šiel gratulovať Hudáčkovi k výstavnému tretiemu gólu – a Libor sa v eufórii hodil rybičkou pomedzi jeho nohy.

Pripustili ste sa pred začiatkom majstrovstiev sveta, že by sa Slovensko nekvalifikovalo na olympijský turnaj do Soči 2014?
Pred turnajom som hovoril, že musíme naň ísť skromne a postupne si ciele pridávať. Prvým bolo postúpiť priamo na olympijský turnaj. To sme splnili, hoci ľahká cesta k tomu neviedla. Mali sme zápasy, ktoré sme museli vyhrať. Keď nám to vyšlo, boli sme zároveň aj vo štvrťfinále a usilovali sme sa k tomu pridať niečo navyše, prekvapiť. Ukázať a odhaliť potenciál mužstva. Strieborná medaila ho nielen ukázala, ale aj presiahla. Je to vynikajúci výsledok. Nik nás pred turnajom nepasoval na druhé miesto.

8 debata chyba