Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bure: Malkin bol výnimočný v každom zápase

Desať zápasov - desať víťazstiev. Ruskí hokejisti prešli majstrovstvami sveta v Helsinkách a Štokholme bez jediného zakopnutia. Pred nimi sa to naposledy podarilo reprezentácii bývalého ZSSR, ešte v Štokholme v roku 1989.

21.05.2012 18:50
Jevgenij Malkin Foto:
Jevgenij Malkin s ruskou vlajkou.
debata

Už v základnej skupine ukázali Rusi svoju obrovskú silu, keď otočili duel proti Švédom z 1:3 na 7:3. Pred štvrťfinále doplnila už i tak nabitý káder dvojica Alexander Ovečkin a Alexander Siomin. Hviezdy Washingtonu bez problémov zapadli do výborne fungujúceho stroja a pomohli mu po troch rokoch opäť získať zlato.

„Rusi boli výkonnostne niekde úplne inde ako ostatné tímy,“ tvrdí obranca Anaheimu Ľubomír Višňovský, ktorému pritakáva aj Marián Hossa: „Rusi aj vo finále dokázali, že mali na šampionáte suverénne najlepšie mužstvo.“

Z výnimočného mužstva ešte vyčnieval Jevgenij Malkin. Najproduktívnejší hráč základnej časti NHL si prišiel na šampionát napraviť chuť po vypadnutí Pittsburghu už v prvom kole play off a vyšlo mu to. V desiatich zápasoch nastrieľal jedenásť gólov, ku ktorým pridal osem asistencií. Vyhlásili ho za najlepšieho útočníka turnaja i najužitočnejšieho hráča, vyhral kanadské bodovanie a bol aj najlepším strelcom.

„Tak, ako som ja zahral v semifinále olympijských hier v Nagane, hral Malkin počas celého šampionátu. Nemôžem povedať, ktorý zápas bol v jeho podaní výnimočný, lebo on hral výnimočne celý čas,“ pochválil Malkina v rozhovore pre sport-express.ru Pavel Bure, autor piatich gólov v naganskom semifinále proti Fínsku.

„Predtým som Jevgenija osobne nepoznal. Videl som ho hrať, ale nehovorili sme spolu. Teraz sme spolu často komunikovali – je to skvelý športovec, ale aj človek. Jeho prínos pre mužstvo bol obrovský,“ povedal tréner Zinetula Biľaletdinov o Malkinovi pre sportbox.ru.

Rovnako ako slovenskí hokejisti, aj Rusi si po finále spomenuli na svojich kamarátov, ktorí tragicky zahynuli pri vlaňajšej leteckej katastrofe pri Jaroslavli. „Venujeme tento titul obetiam tragédie Lokomotivu. Bol to veľký tím, za ktorý hrali skvelí hráči, nielen naši, ale aj cudzinci,“ uviedol po finále Biľaletdinov.

Prínos kouča, ktorý vlani po šampionáte v Bratislave vymenil na lavičke Viačeslava Bykova, si pochvaľoval aj Ovečkin: „Tréner bol pre náš úspech veľmi dôležitý. Vybral vhodný systém hry a vytvoril dobrú atmosféru v šatni. Všetci pod ním radi pracovali. Som hrdý, že som s ním mohol spolupracovať.“

debata chyba