Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj striebro je krásne! Slováci podľahli vo finále MS Rusom 2:6

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vo finále majstrovstiev sveta s Ruskom 2:6. Oba góly Slovenska strelil kapitán Zdeno Chára.

20.05.2012 17:49 , aktualizované: 21:53
Strieborná slovenská partia. Foto:
Strieborná slovenská partia.
debata (202)

Skóre stretnutia otvoril v 66. sekunde kapitán Zdeno Chára strelou od modrej čiary. V 10. min vyrovnal po spolupráci druhého ruského útoku Siomin a Rusov poslal do vedenia v siedmej minúte druhej tretiny Perežogin. V závere druhej časti pridali Rusi ďalšie dva góly – na 3:1 zvýšil v 34. min Tereščenko a o necelé dve minúty už na rozdiel troch gólov Siomin. Piaty gól Rusov pridal Dacjuk, za Slovensko sa desať minút pred koncom opäť presadil Chára. Skóre uzavrel v 58. min Malkin.

   

Finále 76. MS v hokeji:
Slovensko – Rusko 2:6 (1:1, 0:3, 1:2)

  • Gól: 2. Chára (Surový), 50. Chára (Surový, Šatan) - 10. Siomin (Ovečkin, Dacjuk), 27. Perežogin (Popov), 34. Tereščenko (Širokov, Žerdev), 36. Siomin (Dacjuk), 44. Dacjuk (Siomin, Ovečkin), 58. Malkin (Nikulin, Nikitin).
  • Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Reiber – Arm (obaja Švaj.), Bümel (ČR), 13 242 divákov.
  • Slovensko: Laco (45. Hamerlík) - Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený – Radivojevič, Handzuš, Kopecký – L. Hudáček, Surový, Šatan – Tatar, Mikúš, Miklík – Bartovič, Bližňák, Hovorka – Marcel Haščák
  • Rusko: Varlamov – Nikulin, Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin – Perežogin, Malkin, Popov – Siomin, Ovečkin, Daciuk – Žerdev, Tereščenko, Širokov – Kokarev, Svitov, Kuľomin – Kuznecov

Rusi začali veľmi aktívne, no už v úvode druhej minúty ich schladil kapitán slovenského mužstva Zdeno Chára, ktorý po vyhratom vhadzovaní Surového napriahol od modrej čiary a puk skončil v bránke Varlamova. Zborná pokračovala v aktívnej hre a v 5. aj 6. min Laco vytiahol pekné zákroky pri pokusoch Kokareva. V 10. min mal Malkin pred sebou odkrytú bránku, ale Baranka v poslednej chvíli vložil do jeho strely hokejku. Z protiútoku sa pokúšal presadiť Tatar, ale nedostal sa k strele. V 10. min potiahol puk po ľavej strane Ovečkin, pred bránkou našiel svojho klubového spoluhráča Siomina a ten pomedzi Lacove betóny vyrovnal. O chvíľu hľadal Handzuš pred bránkou Kopeckého, ten sa síce dostal k puku, ale Rusi ho oň obrali. V zostávajúcom priebehu úvodného dejstva síce ruskí tím stále hrozil, ale vážnejšiu šancu si nevypracoval.

   

V rovnakom duchu sa niesli aj prvé minúty II. tretiny. V 22. min sa Miklík dostal do šance, ale jeho strela tesne minula Varlamovovu bránku. Druhý gólový úder zoslali Rusi na Slovákov v 27. min, pokus Popova slovenský gólman vyrazil, do bránkoviska sa naskladali Chára so Surovým, ale puk z hokejky Perežogina sa aj tak dostal do Lacovej bránky – 2:1. O dve minúty neskôr Baranka prerušil sľubnú šancu súpera, v 32. min Malkin nepochodil pred Lacom a vzápätí neuspel ani Ovečkin. V 34. min si so Širokovom vymenil puk Tereščenko a do poloodkrytej bránky pridal tretí gól. O chvíľu neskôr si Siomin blafákom „vychutnal“ Laca poslal Rusko už do trojgólového vedenia.

Alexander Perežogin skáče od radosti po góle v... Foto: Reuters
Alexander Perežogin Alexander Perežogin skáče od radosti po góle v sieti Jána Laca.

V 44. min zvyšoval už na 5:1 Daciuk, keď po akcii Ovečkina so Siominom poslal puk popri Lacovi. O necelú minútu neskôr sa slovenský brankár nechal vystriedať Hamerlíkom. Druhý gól tímu SR pridal v 50. min presilovke opäť Zdeno Chára, ktorý na modrej čiare prenechal puk Šatanovi, nakorčuľoval si pred bránku odkiaľ na gól premenil prihrávku od Surového. V 53. min mohol skorigovať L. Hudáček, no nastrelil iba brániaceho Rusa. Bodku za finálovým duelom a celým šampionátom dal v 58. min Malkin, keď spomedzi kruhov prestrelil Hamerlíka.

   

Vladimír Vůjtek (tréner SR): „Musím sa poďakovať všetkým hráčom za odvedený výkon, hrali na doraz svojich síl, čo sa dnes aj prejavilo. Chýbali im, aby hrali vyrovnane s takýmto silným súperom. Rusko zvíťazilo zaslúžene. My sme vydržali do polovice finálového duelu, potom sme prišli chyby, ktoré sme v dovtedajšom priebehu šampionátu nerobili. Vyplynuli aj z veľkého rešpektu mladších hráčov. Chcem sa poďakovať aj celému realizačnému tímu, ktorý stál pri zrode tohto ‚nového‘ mužstva.“

Tomáš Tatar (útočník SR): „Teší nás medaila, ale mám aj pocit smútku. Boli sme blízko a obávam sa, ako často sa v budúcnosti objaví takáto možnosť bojovať o zlato. Bude to ťažké, ktovie, kedy a či sa to niekedy zopakuje. Vo finále nám došli sily, už sme toľko nevládali. Rusi nám v druhej tretine strelili tri góly, odskočili a potom to bolo náročné. Finále som si užil, bolo krásne hrať v ňom. Dúfam, že fanúšikovia na nás budú čakať, veď hokej hráme pre nich a – oslávime to spolu.“

Ján Laco (brankár SR): „Prevládla v nás obrovská radosť, hoci ku zlatu nám chýbal len krôčik. Je to však veľký úspech. Finále sme si užili, aj keď nebolo podľa našich predstáv. Rusi ukázali svoje kvality. Určite to oslávime, strieborná medaila je odmena pre celé Slovensko.“

Zdeno Chára (kapitán SR, vo finále autor oboch gólov Slovenska): „Góly by som hneď vymenil za víťazstvo. Ruský tím bol však veľmi kvalitný, hral veľmi dobre a zaslúžil si zvíťaziť. My sa nemáme za čo hanbiť, môžeme odísť so vztýčenými hlavami. Každý zápas, ktorý sme odohrali, bol veľmi ťažký. Mali sme pomalší začiatok, náročných súperov, no po víťazstve nad USA sme si uvedomili, že môžeme zdolať kohokoľvek. Chlapcom sa chcem veľmi pekne poďakovať, vždy je krásne hrať v takomto kolektíve. Veľmi si cením striebornú medailu, chcel by som ju venovať Paľkovi (Demitrovi), stále bol s nami ‚tam hore‘.“

Zaujímavosti po zápase Slovensko – Rusko:

  • MS nad 57. rovnobežkou severnej šírky v Európe sú pre slovenskú reprezentáciu už pravidelne úspešné. Všetky štyri doterajšie medaily (Petrohrad 2000 striebro, Göteborg 2002 zlato, Helsinki 2003 bronz, Helsinki 2012) získali Slováci nad touto rovnobežkou.
  • Slovensko získalo na majstrovstvách sveta strieborné medaily druhýkrát v histórii.
  • Rusko sa tešilo z 26. titulu majstrov sveta v histórii, čím je najúspešnejšou krajinou šampionátov.
  • Z troch odohraných finále na MS vyhrali Slováci doteraz jediné, v roku 2002 v Göteborgu 4:3 nad Ruskom.
  • Zborná po desiatich rokoch vrátila Slovensku prehru z finále MS 2002. Zo slovenských hráčov v kádri pre Helsinki 2012 si tento súboj priamo z ľadu pamätali Miroslav Šatan a Michal Handzuš, z ruských iba Dmitrij Kalinin.

    Miroslav Šatan získal ako jediný hokejista so slovenskou reprezentáciou na majstrovstvách sveta štyri cenné kovy (1 – 2 – 1). Medaily z MS mali zo súčasného slovenského kádra pred turnajom v Helsinkách aj Zdeno Chára (striebro 2000), Branko Radivojevič (bronz 2003) a Michal Handzuš (zlato 2002, striebro 2000).

  • Rusko sa stalo prvým tímom od roku 1989, ktorý prešiel svetovým šampionátom bez straty čo i len bodu. Naposledy to dokázala zborná ZSSR v Štokholme 1989, keď rovnako vyhrala 10 zápasov v rade.
  • V 27. vzájomnom zápase so Slovenskom dosiahlo Rusko 13. víťazstvo, na MS sa oba tímy stretli dvanástykrát a zborná dosiahla šiesty úspech. Slovensko na svetovom šampionáte naposledy Rusko zdolalo v roku 2004.
  • Slovensko ukončilo svoju rekordnú šnúru siedmich výhier za sebou na majstrovstvách sveta, turnaj v Helsinkách zakončilo s bilanciou 7 víťazstiev a 3 prehry.
  • Zdeno Chára dosiahol prvé dva góly na MS 2012 a celkovo 8. a 9. v reprezentačnom drese. V desiatom zápase na šampionáte si pripísal slovenský kapitán aj prvé 2 trestné minúty.
  • Mário Bližňák odohral 25. zápas v slovenskom drese, Tomáš Tatar 30.
  • Slovensko prehralo prvý zápas na majstrovstvách sveta 2012, v ktorom strelilo gól ako prvé. Predchádzajúcich sedem duelov, v ktorom slovenský hokejista otváral skóre, vyhralo.
  • Slovensko v play-off na MS 2012 v druhej tretine nestrelilo ani gól a tieto časti zápasov proti Kanade, Česku i Rusku vždy prehralo.
  • Jevgenij Malkin strelil v zápase 11. gól a s 19 kanadskými bodmi (11+8) sa stal najproduktívnejším hráčom šampionátu.
  • Tréner Vladimír Vůjtek poslal v nedeľu v 45. min do bránky druhýkrát na šampionáte brankára Petra Hamerlíka.
Zdeno Chára v súboji s Alexandrom Ovečkinom.
Tomáš Tatar v súboji s Alexandrom Ovečkinom.
+36Ruská radosť po góle Alexandra Siomina (v...
202 debata chyba