Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Všetci sme seberovní, vraví Kopecký

Hokejistom Slovenska chýba po víťazstve nad Švajčiarskom na postup do štvrťfinále ešte jeden krok. Pozostáva z dvoch možností: ak Slovákom "nepomôžu" Bielorusi, tak do najlepšej osmičky postúpi víťaz zápasu Slovensko - Francúzsko. "Máme to vo vlastných rukách," tvrdí útočník Tomáš Kopecký.

14.05.2012 15:37
Tomáš Kopecký Foto:
Tomáš Kopecký v radostnej póze po strelení gólu posiela gól do neba Paľovi Demitrovi.
debata

S Francúzom Cristobalom Huetom, vaším niekdajším spoluhráčom z Chicaga, ste spolu získali Stanleyho pohár. Aký je to brankár?
Veľmi kvalitný – a tiež veľmi dobrý priateľ. Dlhé roky chytal v NHL. V Chicagu sme sa navštevovali, má rovnako starého syna ako je náš starší. Francúzi však majú dobré celé mužstvo, nielen brankára. Veď zdolali Kazachstan i Švajčiarsko.

Poradíte z vašich skúseností niečo spoluhráčom, ako naňho?
Strieľať čo najviac, cloniť vo výhľade a dorážať.

Gratulovali ste mu po víťazstve Francúzska nad Švajčiarskom?
Stretli sme sa na začiatku šampionátu, chvíľku sme sa rozprávali. Odvtedy som ho nevidel.

Hrali ste niekedy proti Francúzsku?
(po chvíľke rozmýšľania) Čo si pamätám, tak zatiaľ nie.

Bude Slovensku Francúzsko v poslednom zápase po chuti?
To je veľmi ťažko povedať. Francúzska kuchyňa mi chutí, utorňajší zápas bude ťažký. Musíme sa naň dobre pripraviť, nebude jednoduchý.

K čomu by ste ho dôležitosťou prirovnali?
Pre nás je každý zápas v základnej skupine majstrovstiev sveta ako play-off. Každé stretnutie musíme hrať prinajmenej na sto percent. Vždy sa sústreďujeme na seba, nie na druhých.

Je pocitovo rozdiel hrať play-off NHL alebo zápasy na svetovom šampionáte?
Je to podobné. S tým rozdielom, že na svetovom šampoináte vás sleduje celé Slovensko. Je s vami, drží vám palce: rodina, známi, priatelia, ba aj neznámi ľudia. Určite vieme, že za nami stoja a my sa usilujeme bojovať na ľade a potešiť ich výkonmi.

S ktorými spoluhráčmi ste sa po príchde zoznámili v slovenskej kabíne?
Fú… S Jankom Lacom, Marcelom Haščákom, Michelom Miklíkom, Marekom Hovorkom, bratmi Hudáčkovcami… Voláme ich bratia Zůbekovci (so smiechom).

Každý slovenský reprezentant hovorí o výbornom kolektíve. Ako sa formuje, keď je v ňom toľko nováčikov? Dá sa to nejako vysvetliť?
Neviem, či sa to dá ľahko vysvetliť… Máme vynikajúcich lídrov: Zdenko, Šarky, Handzi. Od toho sa to odvíja. V kabíne sme seberovní. Nik sa nad nikým nepovyšuje, nikoho neponižuje. Veľmi dobre vieme, že keď chceme uspieť, musíme hrať ako kolektív. Všetci musia drieť.

Keď ste mužstvo prvý raz videli, odhadovali ste, čo asi môže na svetovom šampionáte dosiahnuť?
Vedel som, že nebudeme mať nejaké superhviezdy. Väčšina chalanov, čo som videl a spoznal, sú pracanti. Dríči, ktorí vedia zápas vyhrať bojovnosťou – a to rozhoduje.

Očakávali ste podobné výkony?
Ešte nie je koniec turnaja. Odpoviem po ňom. Zatiaľ hráme stretnutia v základnej skupine. Vieme, o čo hráme.

Keď bol tréner Vladimír Vůjtek v zámorí, prisľúbili ste mu hneď účasť na majstrovstvách sveta?
Stretli sme sa pred zápasom s Anaheimom, po ňom sme boli na večeri aj s generálnym manažérom Ottom Sýkorom. Vždy hovorím: pokiaľ budem zdravý a nebudem mať povinnosti v klube, rád prídem reprezentovať.

debata chyba