Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Yan Stastny: Hrám za Ameriku, ale cítim sa ako Slovák

Keď dostal v mixzóne otázku, či sa cítil v súboji proti Česku špeciálne, odpovedal: Ale ja som Slovák. Vzápätí dodal, že hrať za Ameriku, teda krajinu v ktorej sa narodil a kde žije, je preňho vždy veľká česť. Po prehre s výberom Česka však zostal smutný.

13.05.2011 06:00
Yan Stastny Foto:
Yan Stastny.
debata (7)

„Hrali sme dobre, mali sme veľa šancí, ale im chytal skvelý gólman Pavelec a vpred úradoval Jágr. Opäť dokázal, že patrí k najlepším hráčom na svete. Práve v takýchto zápasoch sa totiž ukáže veľkosť takého hráča. On je takmer nezastaviteľný,“ uznal kvality kladenského rodáka Yan Stastny.

Dvadsaťosemročný útočník patrí v americkom tíme k najskúsenejším hráčom (vekový priemer zámorského mužstva je 24 rokov). Koniec na turnaji ho mrzí. „Ako každé mužstvo, aj my sme chceli ísť čo najďalej. Štvrťfinále bol primárny cieľ, no ja som chcel odohrať ešte ďalšie dva zápasy,“ priznal odvážne.

Svetový šampionát na Slovensku si užíval. Základnú časť sezóny odohral americký tím v Košiciach, od štvrťfinále sa presunul do Bratislavy. „Bolo to super. Moja rodina je zo Slovenska, som rád, že som sa tu mohol predstaviť. Vždy, keď sa sem vraciam, mám dobrý pocit,“ konštatoval Yan Stastny a pokračoval: „Hrať na Slovensku bolo pre mňa niečo špeciálne. Mal som síce na sebe americký dres, no i tak som sa cítil prakticky doma. V Bratislave mám rodinu, ocko aj mama pochádzajú odtiaľto. Bolo to veľmi pekné, že sa hralo na Slovensku, aj ja sa totiž cítim ako Slovák,“ uviedol rodák z Quebecu.

Yan Stastny si podáva ruku po zápase s Českom s... Foto: Reuters
Yan Stastny, Jaromír Jágr Yan Stastny si podáva ruku po zápase s Českom s Jaromírom Jágrom..

Ako priznal, jeho otec, slovenská hokejová legenda Peter Šťastný, na zápase nebol. „Určite nebude stopercentne spokojný, pretože aj on chcel, aby sa nám darilo a vyhrali sme. Sám som zvedavý, čo mi povie,“ uznal. S otcom sa rozprával pred zápasom, ako ubrániť Jágra však nerozoberali. „Hokej hrám už viac ako dvadsať rokov, takže presne viem, čo mám robiť. Nemusím sa s tatkom baviť o hokeji stále. Raz za čas mi poradí a pomôže, no hlavne mi prizvukuje, aby som si zápasy užíval,“ pripojil hráč, ktorého v roku 2002 draftoval klub Boston Bruins.

Ak by sa v závere sezóny nezranil kapitán Colorada a Yanov mladší brat Paul, mohla sa na Slovensku po dlhých rokoch opäť predstaviť bratská dvojica z klanu Šťastných. „To je hokej. Keď hráte 80 zápasov za sezónu, zranenia sa vám nevyhábajú. Dúfam však, že ešte budeme mať možnosť si spolu zahrať za národný tím,“ vyhlásil Yan.

Na šampionáte sa okrem výsledkov a hry amerického tímu, samozrejme, venoval aj tomu slovenskému. Neúspech zverencov kouča Glena Hanlona ho neprekvapil. „Turnaj je veľmi krátky, všetky mužstvá majú šancu uhrať dobrý výsledok. Napokon, kto by bol pred turnajom povedal, že Nóri vyhrajú nad Švédskom? Ako dlho sa im to nepodarilo, päťdesiat rokov? Ak mužstvu nevyjde jeden zápas, tím stratí šťavu a už nemá čas na nápravu,“ rozoberal možné príčiny slovenského fiaska Stastny.

V drese CSKA Moskva odohral v poslednej sezóne v KHL 49 zápasov, v ktorých zaznamenal 13 bodov. V novej sezóne by si rád bodovo prilepšil. „Vlaňajšok bol pre mňa sklamaním. Očakávam, že v novom ročníku sa bude viac dariť mne aj celému klubu. Chceli by sme sa viac presadiť v play-off,“ priznal smelé plány.

Yan Stastny si vyskúšal hru v NHL i KHL. Dajú sa obe súťaže porovnať? „Zámorská liga je viac rýchlejšia, hrá sa tam vo väčšom tempe a viac fyzicky. To naopak v Rusku sa kladie väčší dôraz na prácu s pukom a technikou. Navyše, KHL sa hrá na širších klziskách, tým pádom je hokej pomalší,“ dodal.

7 debata chyba