Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodca Levonen priznal svoju chybu. Jemelin Jágra nefauloval

Fínsky hokejový rozhodca Jari Levonen, ktorý spolu so Slovákom Vladimírom Baluškom viedol v nedeľu finálový zápas Česko - Rusko (2:1) na majstrovstvách sveta v Nemecku, priznal chybu pri posúdení kontroverzného zákroku Alexeja Jemelina na Jaromíra Jágra.

26.05.2010 08:40
Rusko Česko 10 Foto:
Zranený Jaromír Jágr.
debata (2)

Zdalo sa, že Jemelin skolil v 50. min českú hviezdu klasickým bodyčekom, no fínsky arbiter okamžite signalizoval faul a Rusa poslal za zranenie protihráča do šatne s trestom 5+DKZ za hodenie sa pod nohy (tzv. clipping).

VIDEO Z INCIDENTU

„Zákrok Jemelina bol v rámci pravidiel. nebol tam žiadny úmysel zraniť súpera. K tomuto záveru som prišiel potom, ako som si po zápase pozrel videozáznam. Hoci tento moment nebol jednoznačný, Jágr totiž utrpel zranenie kolena a do konca zápasu sa už na ľade neobjavil. Žiaľ, podľa pravidiel nemajú rozhodcovia možnosť v podobných prípadoch požiadať o posúdenie videorozhodcu. Môžu sa len poradiť s ostatnými arbitrami na ľade,“ priznal sa fínsky rozhodca pre periodikum Yle.

„Pri tejto situácii Levonen, ktorý bol pri súboji Jemelina a Jágra najbližšie, okamžite signalizoval vylúčenie. Následne sme sa všetci štyria poradili a prijali sme jeho interpretáciu aj trest, ktorý navrhol,“ prezentoval Levonenov kolega Baluška svoj pohľad na inkriminovaný moment.

Rusi, ktorý v tom momente prehrávali 0:2 a usilovali sa o vyrovnanie, tak museli odohrať v oslabení 5 minút a ich následný drvivý záverečný tlak už stačil len na zníženie. Práve tento moment po zápase kritizoval prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Tretiak, kapitán zbornej Iľja Kovaľčuk, či bývalý ruský medzinárodný rozhodca Alexander Zajcev.

2 debata chyba