Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Hanlon predstavil hráčov pre majstrovstvá sveta

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Glen Hanlon oznámil konečný 23-členný káder pre majstrovstvá sveta v Nemecku (7. - 23. 5.), ktoré sa začnú v piatok úvodným zápasom Nemecko - USA v Gelsenkirchene. Do nominácie, v ktorej je desať nováčikov na MS, sa z hráčov skúšaných v príprave nedostali obrancovia Tomáš Slovák a Ivan Švarný a tiež útočníci Marek Bartánus, Marcel Haščák a Michal Chovan, ktorí si nominačný ortieľ vypočuli už v pondelok po poslednom prípravnom zápase s Lotyšskom v Skalici.

05.05.2010 20:25
Glen Hanlon Foto:
Tréner hokejistov Slovenska Glen Hanlon.
debata (2)

Do Nemecka pocestujú traja brankári, siedmi obrancovia a trinásti útočníci. Oproti poslednému prípravnému obdobiu sa k tímu pripoja ešte traja hráči zo zámoria. Už v Bratislave sa na stredajšom zraze objavil obranca Buffala Andrej Sekera, priamo do Nemecka by mala pricestovať dvojica hráčov Colorada brankár Peter Budaj a útočník Marek Svatoš. Najmladším v slovenskom výbere bude útočník Richard Pánik, ktorý mal vo februári 19 rokov. Najstarším zasa 33-ročný Ivan Majeský. V Hanlonovej nominácii figurujú traja hráči z NHL a až päť hokejistov obliekajúcich dresy slovenských extraligových klubov. Rovnako päť zástupcov bude z KHL, štyria hráči prišli z českej extraligy, traja zo zámorskej AHL, dvaja zo švédskej najvyššej súťaže a jeden z Nemecka.

Nováčikmi na MS budú brankár Peter Hamerlík, obrancovia Peter Frühauf a Vladimír Mihálik a útočníci Marek Zagrapan, Tomáš Bulík, Tomáš Tatar, Richard Pánik, Stanislav Gron, Vladimír Dravecký a Marek Svatoš. Na vlaňajšom šampionáte vo Švajčiarsku zo súčasného výberu hrali iba brankár Rastislav Staňa, obrancovia Andrej Sekera a Dominik Graňák a útočníci Milan Bartovič a Michal Macho. Na ZOH 2010 boli zo súčasného kádra iba Peter Budaj, Rastislav Staňa a Andrej Sekera.

Nominácia Slovenska na MS 2010 v Nemecku

Brankári: Peter Budaj (Colorado Avalanche/NHL), Rastislav Staňa (Severstaľ Čerepovec/KHL), Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec/ČR).

Obrancovia: Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.), Tomáš Starosta (Neftechimik Nižnekamsk/KHL), Richard Lintner (Dinamo Minsk/KHL), Peter Frühauf (HC 05 Banská Bystrica), Vladimír Mihálik (Norfolk Admirals/AHL), Ivan Majeský (Skelleftea/Švéd.), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL).

Útočníci: Marek Zagrapan (Severstaľ Čerepovec/KHL), Miroslav Zálešák (HK 36 Skalica), Ivan Čiernik (Kolín Haie/Nem.), Tomáš Bulík (HC 05 Banská Bystrica), Tomáš Tatar (Grand Rapids Griffins/AHL), Richard Pánik (Norfolk Admirals/AHL), Andrej Podkonický, Milan Bartovič (obaja HC Bílí Tigři Liberec/ČR), Michal Macho (BK Mladá Boleslav/ČR), Stanislav Gron, Vladimír Dravecký (obaja HC Košice), Marek Svatoš (Colorado Avalanche/NHL), Roman Kukumberg (Ak Bars Kazaň/KHL).

Zaujímavosti o slovenskom tíme

Nováčikmi na MS sú brankár Peter Hamerlík, obrancovia Peter Frühauf a Vladimír Mihálik a útočníci Marek Zagrapan, Tomáš Bulík, Tomáš Tatar, Richard Pánik, Stanislav Gron, Vladimír Dravecký a Marek Svatoš.

Na vlaňajšom šampionáte vo Švajčiarsku zo súčasného výberu hrali iba brankár Rastislav Staňa, obrancovia Andrej Sekera a Dominik Graňák a útočníci Milan Bartovič a Michal Macho.

Na ZOH 2010 boli zo súčasného kádra iba Peter Budaj, Rastislav Staňa a Andrej Sekera.

Najviac štartov na MS zo súčasného tímu má brankár Rastislav Staňa, ktorého čakajú už siedme MS v kariére. Od roku 2001 chýbal gólman Čerepovca iba na šampionátoch 2007 a 2008. Siedmy šampionát v neprerušenom slede čaká na obrancu Dominika Graňáka.

Najviac reprezentačných štartov zo súčasného mužstva si pripísal Dominik Graňák (99), najlepším strelcom je 20-gólový Roman Kukumberg.

Celkovo dala nominovaná dvadsaťtrojka v reprezentácii 95 gólov, 25 z nich strelili obrancovia. Zo zadákov je najlepším strelcom Richard Lintner s trinástimi zásahmi.

Najvyšším mužom výberu je s 202 cm obranca Vladimír Mihálik, ktorý je so 110 cm aj najťažším. Na opačnom póle je Tomáš Bulík (179 cm) a Rastislav Staňa (79 kg).

Traja brankári v tíme majú takmer rovnakú výšku, Staňa meria 186 cm, Hamerlík a Budaj po 183 cm.

Priemerná výška brankárov je 184 cm, obrancov 188 cm a útočníkov 183,4 cm. Celý tím má priemernú výšku 184,9 cm.

Priemerná hmostnosť brankárov je 87,7 kg, obrancov 95 kg a útočníkov 87,2 kg. Celý tím má priemernú hmotnosť 89,7 kg.

V Hanlonovej nominácii figurujú traja hráči z NHL a až päť hokejistov obliekajúcich dresy slovenských extraligových klubov. Rovnako päť zástupcov bude z KHL, štyria hráči prišli z českej extraligy, traja zo zámorskej AHL, dvaja zo švédskej najvyššej súťaže a jeden z

Roman Kukumberg reprezentuje na MS každé tri roky, predtým hral v rokoch 2004 a 2007.

Slovenská reprezentácia sa predstaví na šampionáte bez hokejových veteránov prevažne s hráčmi mladšej generácie, priemerný vek tímu je 25,9 roka. Najstarším slovenským hokejistom v Nemecku bude 33-ročný Ivan Majeský, v tíme sú aj devätnásťroční juniori Richard Pánik a Tomáš Tatar. Pre oboch to bude už druhý štart v tejto sezóne na vrcholnom podujatí IIHF, Slovensko reprezentovali na MS do 20 rokov.

Všetky tri medaily zo svetových šampionátov (1–1–1) získalo v slovenskom drese v ére samostatnosti len päť hráčov. Ide o brankára Jána Lašáka, obrancov Martina Štrbáka, Ľubomíra Višňovského a útočníkov Miroslava Šatana a Miroslava Hlinku. Ani jeden z nich však nie je v nominácii do Nemecka.

V Nemecku sa v slovenskom tíme predstavia 3 hokejisti, ktorí majú na konte aspoň jeden cenný kov z doterajších šampionátov. Ide o brankára Rastislava Staňu (0–1–1) a obrancov Richarda Lintnera (1–0–1) a Ivana Majeského (0–0–1).

Slovenská reprezentácia obsadila na svetovom šampionáte elitnej kategórie už všetky priečky v prvej desiatke, vlani vo Švajčiarsku bola desiata (aj v roku 1996 pri premiére medzi elitou), predvlani v Halifaxe sa zachránila na 13. mieste. Slováci boli počas predchádzajúcich rokov v „áčku“ aj prví (2002), druhí (2000), tretí (2003), štvrtí (2004), piati (2005), šiesti (2007), dvakrát siedmi (1998, 2001), raz ôsmi (2006) a raz deviati (1997). V roku 1999 obsadili oficiálne 5. – 8. miesto, aj keď niektorí štatistici uvádzajú výslednú 7. priečku.

V ére samostatného Slovenska získalo aspoň jednu medailu z majstrovstiev sveta dovedna 49 hokejistov. V prípade zisku cenného kovu v Nemecku sa tento počet môže výrazne rozšíriť. Zaujímavé je, že medaila z MS zatiaľ chýba takým v NHL známym a kvalitným hokejistom, akými sú Marián Gáborík a Marián Hossa. Gáborík na šampionát do Nemecka určite nepríde, šanca v prípade Hossu je veľmi malá. Jeden z elitných útočníkov Chicaga sa v minulosti už sedemkrát neúspešne pokúšal o zisk cenného kovu z MS (1997, 1999, 2001, 2004, 2005, 2006, 2007).

Všetky doterajšie medaily z majstrovstiev sveta získali slovenskí hokejisti na severe Európy, presnejšie nad 57. rovnobežkou severnej šírky, kde sa nachádzajú Petrohrad, Göteborg aj Helsinki. Kolín a Mannheim ležia pod touto hranicou, presne na 50°57´, resp. 49°29´.

2 debata chyba