Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Moskva núka neobmedzené možnosti. Akoby ste ani neboli v Rusku

Tešil sa na domáci šampionát. Nechal si vyrobiť masku so slovenskými motívmi, ale napokon zostala v skrini.

27.10.2020 19:00
debata (28)
Július Hudáček v drese moskovského Spartaka. Foto: spartak.ru
Hudáček Spartak Július Hudáček v drese moskovského Spartaka.

Sklamanie, že sa nedostal medzi trojicu gólmanov, vzal Július Hudáček (32) ako novú motiváciu.

Kvalitné výkony mu vyniesli účasť na Zápase hviezd KHL a pokračuje v nich aj skraja novej sezóny. V pondelok ho vedenie nadnárodnej súťaže vyhlásilo za brankára týždňa.

„Koronu som prekonal v júli a potom dobiehal tréningový výpadok. Momentálne sa darí mne aj tímu, len nech to vydrží,“ želá si gólman Spartaka Moskva.

Pookriali ste po pomalšom začiatku?

Štart sezóny nebol ideálny. Prvých sedem-osem zápasov som stál v bránke len raz. Máme šesť legionárov, hrať môžu iba piati. Zasiahla nás korona, museli hrať tí, ktorí boli zdraví. Potom sa situácia zmenila. Začal som chytať viac, zvyšovalo sa mi sebavedomie. Celkovo sa zlepšujeme a výsledky v posledných zápasoch to dokazujú.

Museli ste zmeniť predsezónnu prípravu pre koronaopatrenia?

Ani nie. S kondičným trénerom sme stihli pred letom otvoriť fitnes centrum v Levoči. Mal som tam ideálne podmienky, mohli sme sami trénovať. Aj preto sa mi úvode sezóny darí. Na druhej strane, koronu som prekonal v júli, bol som 23 dní v karanténe. Trvalo, kým som dobehol tréningový výpadok. Ale už je to fajn, cítim sa dobre pripravený.

Pokračuje aj Hudašou? Pýtajú si fanúšikovia pozápasovú oslavu?

Už som s tým chcel prestať, ale marketingoví šéfovia klubu i fanúšikovia ma presvedčili. Ľudí to baví, deti sa smejú, robím to pre nich. Pokiaľ potrvá záujem, Hudašou bude pokračovať.

Ruským médiám ste sa posťažovali, že s dcérkou musíte chodiť na gymnastiku cez celé mesto. Už ste si zvykli?

Moskva je obrovská. Momentálne som tu sám, manželka i deti ešte nemajú víza a nemôžu prísť. Všetko sa rieši, do mesiaca by mali byť so mnou. Pevne verím, že sa to podarí. Sme štyri mesiace od seba, máme dve malé deti. Všetci mi veľmi chýbajú… Moskva je super. Nepripadám si, že som v Rusku.

Človek tu nájde všetko, čo potrebuje pre život. Je to mesto neobmedzených možností. Cítim sa tu výborne. Jediné, čo mi prekáža, sú obrovské zápchy – veľa času stratím v aute. Pandémia spôsobila, že ľudia prestali využívať metro. Kolóny boli už predtým masívne, teraz sa ešte zväčšili.

V KHL sú povolení diváci na tribúnach. Aké pravidlá nastavilo vedenie súťaže v boji s pandémiou?

Testujú nás každé tri dni, berú nám stery z hrdla a nosa. Raz za týždeň odovzdávame krv, aby lekári zistili, koľko protilátok majú hráči, ktorí už vírus prekonali. Testom sa podrobujú všetci – hráči, tréneri, rozhodcovia, kustódi, maséri či zapisovatelia pri stolíku. KHL chce na každom štadióne vytvoriť tzv. čistú zónu.

Situácia s fanúšikmi je v každom regióne odlišná. Niektoré kluby môžu mať obsadených tridsať, iné päťdesiat percent kapacity. Ale sú aj také, ktoré hrajú úplne bez divákov. Je to stále lepšie, ako na Slovensku. Hrať s divákmi, aj keď v obmedzenom počte, je pre hráčov prirodzenejšie.

Július Hudáček v drese slovenskej reprezentácie. Foto: TASR, Martin Baumann
Július Hudáček Július Hudáček v drese slovenskej reprezentácie.

Pomáha tímom fakt, že viaceré fungujú na tradičných bázach?

Nemyslím si, že je to taká výrazná pomoc v boji proti vírusu. Áno, majú ich takmer všetky kluby, aj my. Ale situácia sa zmenila, už to nie je ako kedysi. Netrávime tam toľko času, bývame v bytoch. Tréneri nariadia pobyt na báze deň pred zápasom alebo po raňajšom rozkorčuľovaní v deň stretnutia. Tak, aby sme boli pokope a necestovali dlho po veľkomeste.

Máte v hlave, že sa sezóna nemusí dohrať?

Nikto nevie, ako sa situácia vyvinie. Odhadujem, že v KHL sú tímy premorené na 90 percent. Pevne verím, že nepríde druhá tohtosezónna vlna. Veľa hráčov už má protilátky, na určitý čas by vírus nemali opäť dostať. Je vidieť, že ak mužstvá dodržiavajú nariadenia, sezóna môže pokračovať. Veľmi si želám, aby sme ju regulárne dohrali.

Sledujete výkony brata Libora v Nižnekamsku?

Samozrejme, sme v dennom kontakte. Na konci novembra máme u nich zápas, veľmi sa teším. Som rád, že Liborovi sa individuálne darí. Hrá presilovky i oslabenia, dostáva veľa príležitostí. Negatívom je, že Neftechimik má slabé mužstvo na KHL, s rozpočtom šiel dole. Verím, že Libor bude mať dobrú sezónu a posunie sa do lepšieho tímu.

Libor Hudáček s bratom Júliusom. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Libor Hudáček, Július Hudáček Libor Hudáček s bratom Júliusom.

Ktorý útočník je v súťaži najnepríjemnejší?

Je ich veľa. Takmer každé mužstvo má výborné prvé dve päťky. Tvoria ich hráči z NHL či takí, ktorí hrajú KHL už niekoľko sezón. Navyše sú tu aj mladíci, ktorí majú pred sebou veľkú budúcnosť. Vybrať top útočníka je nemožné.

Hviezdou prvej veľkosti je stále Pavel Dacjuk. Na čo si treba dávať pozor, keď ide proti vám nájazd?

Je to hrajúca legenda. V play off sme často nastupovali proti SKA Petrohrad, kde hral. Je nepredvídateľný. Veľa hráčov vedia brankári prečítať – kde budú strieľať puk, ako sú nahnutí. Ale pri ňom človek nikdy nevie. Má výhodu, že brankár do posledného momentu netuší, čo plánuje.

Po vyradení z nominácie na MS 2019 ste boli veľmi sklamaný. Je národný tím pre vás už uzavretá kapitola?

Nie, ale táto sezóna bude veľmi čudná, nebude priať reprezentačným zrazom či zápasom. Ligy počas prestávok naplánujú dohrávky či predohrávky odložených stretnutí. Nemyslím si, že sa počas sezóny dostanem do národného tímu.

MS sa majú odohrať až v júni, čo je pre európskych hráčov nešťastný termín. Uvidíme, s akým plánom príde hokejová federácia IIHF. Podľa mňa by sa mal šampionát odohrať v máji alebo vôbec.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #hokej #Spartak Moskva #Július Hudáček