Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viedenský počíta dni do návratu. Teší sa na potomka

Akoby si korčule ponoril do smoly. Pre hokejového útočníka Mareka Viedenského sa táto sezóna skončila skoro.

22.03.2017 06:00
Marek Viedenský Foto: ,
Marek Viedenský.
debata

V októbrovom zápase bratislavského Slovana proti ruskému Neftechimiku Nižnekamsk v Kontinentálnej hokejovej lige si poranil koleno a následné vyšetrenia potvrdili to najhoršie. Poškodené väzivo a meniskus, ktoré je potrebné operovať. Na ľad sa tak najskôr postaví až v polovičke leta.

Z rodáka z Handlovej sa stáva – smoliar. Na minuloročných majstrovstvách sveta v Petrohrade si natrhol väz v ľavom kolene, a hoci nemusel pod nôž, šampionát sa pre neho skončil predčasne. Po pár týždňoch sa ozvali problémy so slepým črevom, kvôli ktorému zmeškal kamarátovu svadbu. Pozitívom tohto všetkého bolo aspoň to, že ho operovali v júni po sezóne. Nová sa sotva začala a center Slovana Bratislava si musel dať znova pauzu od hokeja. Tentoraz niekoľkomesačnú. Pravé koleno si totiž vyžadovalo až dvojitý zákrok. Jeden v októbri, druhý v januári.

"Prvé dva mesiace po januárovej operácii boli dosť náročné. Koleno som musel nejako rozhýbať. Teraz ho vraj už budem môcť aj posilňovať. Po ďalších dvoch mesiacoch by som mal začať s ľahkým behom a po štyroch odteraz si obujem korčule, ak pôjde všetko tak, ako má. Pôjdem však len na verejné korčuľovanie, aby som nerobil žiadne vývrtky, lebo ten úpon sa dlho hojí,“ opisuje proces rekonvalescencie. Pokračovanie Slovana v druhej najlepšej lige sveta je však otázne. Vynárajú sa špekulácie, či by nebolo lepšie, ak by hrával v slovenskej Tipsport Lige. Marek verí, že sa Slovan udrží v KHL. "Zápasy proti ruským mužstvám ako CSKA Moskva, Petrohrad, či Magnitogorsk sú určite lákavejšie pre diváka. Minimálne hviezdnym obsadením hráčov. Dovolím si tvrdiť, že tieto tímy by vedeli konkurovať aj mužstvám NHL. Vidieť týchto hráčov na Slovensku častejšie ako raz za päť, šesť rokov na majstrovstvách sveta je pre slovenského fanúšika veľký zážitok.“

Jediný slovenský zástupca v KHL napriek skvelému finišu v závere sezóny nepostúpil do play off. Pripisovať to možno dlhodobým zraneniam viacerých opôr. Na pohode hráčov určite nepridali ani finančné podlžnosti. "Každý to nejako komentuje. Nie je jednoduché chodiť do práce bez pláce. Hráči sú profesionáli a snažia sa na to nemyslieť, niekde v hlavách to však zostáva. To, čo vedenie vtedy sľúblio, po decembri dorovnalo. Tomu by som ten nesplnený cieľ postúpiť do play off nepripisoval. Najväčším problémom boli zranenia,“ dodáva 26-ročný Viedenský. V Slovane mu čoskoro vyprší zmluva. Aké budú jeho ďalšie kroky ešte nevie.

"Najskôr sa musím dať zdravotne do poriadku, potom budem premýšľať, čo ďalej. Všetko bude závisieť od ponúk, ktoré dostanem. Samozrejme, aj od toho, či Slovan zostane v KHL, alebo nie. Predtým som pôsobil vo Fínsku, kde sa mi veľmi páčil rýchly štýl hokeja. Veľa sa korčuľovalo, ale aj bránilo. Na NHL momentálne nemám formu. Nechávam to otvorené,“ opisuje trojnásobný účastník majstrovstiev sveta (2014, 2015, 2016). Symboliku s číslom 25 na drese možno hľadať v jeho mene (Marek, 25. apríl). Dvadsaťpäťku nosí nepretržite od draftu v roku 2009, keď mu ju pridelili na farme v San Jose.

Dlhé chvíle bez hokeja si kráti návštevou športových akcií. Zúčastnil sa na zápase hviezd Univerzitnej florbalovej ligy v bratislavskej Mlynskej doline – ako hosť. Najviac voľného času trávi okrem sledovania seriálov a hrania PC hier najmä so svojou manželkou Ivanou. Vlani mali svadbu, už netrpezlivo očakávajú narodenie prvého potomka. "Sľúbil som Ivke, že kým doteraz sa starala ona o mňa, od marca si úlohy v domácnosti vymeníme. Veľmi sa na bábätko tešíme. Verím, že to zvládneme,“ zakončuje šťastný manžel a budúci otec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Viedenský