Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Max Talbot: So Šatanom sme si zaspomínali na Stanleyho pohár

Pred ôsmimi rokmi rozhodol dvoma gólmi siedme finálové stretnutie o Stanleyho pohár v Detroite (2:1) a stal sa hrdinom Pittsburghu. V lete po dvanástich sezónach opustil NHL a rozhodol sa skúsiť šťastie v Kontinentálnej hokejovej lige v drese Lokomotivu Jaroslavľ.

02.02.2017 11:00
Max Talbot Foto: ,
Max Talbot sa takto v roku 2009 tešil zo zisku Stanleyho pohára.
debata

„Dúfam, že nemáte veľa otázok. Ponáhľam sa totiž do autobusu, aby som si dal jedno pivko,“ šibalsky sa usmieval kanadský útočník Max Talbot (32) po utorňajšom stretnutí v Bratislave. Napokon ochotne odpovedal.

Máte dve malé deti. Bolo pre vás náročné odísť do Európy a hrať hokej v Rusku?
Bolo to rodinné rozhodnutie. Moja manželka už bola v Rusku aj predtým a práve ona ma nabádala, aby sme išli do toho. Som pozitívne mysliaci typ človeka, ktorý vidí pohár poloplný a nie poloprázdny. Tak som si povedal, prečo to nevyskúšať… Zatiaľ sa ukazuje, že sme sa rozhodli dobre. Bavím sa hokejom a cítim sa dobre.

Ako sa vám páči v Jaroslavli?
Zatiaľ je všetko skvelé. Zažívam vydarenú sezónu. V klube máme radosť, že sme si už s predstihom zabezpečili miestenku do play off a teraz bojujeme o čo najlepšiu východiskovú pozíciu. Máme výborné mužstvo a v klube všetko funguje ako má. O hráčov je dokonale postarané. Jaroslavľ je pekné historické mesto, nie príliš veľké, kde žijú príjemní ľudia. Hokej pre nich znamená veľa a cítiť to na každom kroku. Fanúšikovia sú vynikajúci. Každý zápas máme vypredaný.

Trvalo vám dlho, kým ste si zvykli na odlišný štýl hokeja?
Mám pocit, že liga je dobre nastavená. V lete sme mali dlhší prípravný kemp. Bola to poriadna zaberačka, ale aspoň som sa lepšie pripravil na náročnú sezónu. So spoluhráčmi z útoku – Kozunom a Kontiolom – sme postupne našli správnu chémiu a darí sa nám. Dúfam, že v play off to dotiahneme ďaleko.

Počas zápasu v Bratislave ste viackrát debatovali s Barrym Brustom. Prezradíte, o čom?
Zahrali sme si spolu na novembrovom Nemeckom pohári. Predtým sme sa vôbec nepoznali. Tak sme prehodili zopár slov. Uznanlivo som mu hovoril, ako ho tu majú ľudia neuveriteľne radi. Stále bolo počuť, ako skandujú jeho meno. Barry je príjemný človek, ktorého si rýchlo obľúbite. Navyše je nesmierne súťaživý, čo je u športovca vždy plus.

Ako sa vám pozdávala atmosféra?
Slovan má jedno z najlepších obecenstiev v KHL. Musí byť radosť hrať každý večer pred takouto kulisou.

V minulosti ste si v NHL zahrali s dvoma slovenskými hokejovými legendami – Miroslavom Šatanom a Zdenom Chárom. Aký dojem na vás zanechali?
Mira som stretol ráno pred zápasom v hoteli. Počul som, že prednedávnom vyvesili pod strop jeho pamätnú vlajku, čo je vždy veľká pocta. Minulý rok som sledoval, čo dokázal na Svetovom pohári s tímom Európy. Postup do finále bol výborný výsledok. Zaspomínali sme si na minulosť, najmä na to, ako sme spoločne získali Stanleyho pohár. Také momenty posunú vzťah medzi dvoma ľuďmi na inú úroveň. Bolo pre neho skvelé, že ku koncu zámorskej kariéry získal vytúženú trofej. Vždy mal ukážkový prístup k povinnostiam. Pred niekoľkými mesiacmi som videl zostrih z pamätného play off. V konferenčnom finále s Carolinou sme hrali v jednej formácii a postarali sme sa o postupový gól. So Zdenom som hral dve sezóny v Bostone. Vynikajúci hráč. Hrajúca legenda. Obaja sú navyše veľmi milí ľudia.

V siedmom finále ste v roku 2009 strelili dva góly. Ako si na to spomínate?
Bolo to naozaj niečo výnimočné. Pre každého hokejistu je víťazstvo vo finále najkrajším okamihom jeho kariéry. Mal som šťastie, že som bol v správnom čase súčasťou vynikajúceho tímu. Hrali sme vtedy dve finále za sebou a v druhom prípade sme to zvládli.

Snívali ste niekedy o tom, že strelíte víťazný gól v boji o Stanleyho pohár?
Jasné, že každý chlapec sníva aj o tom, že rozhodne finále. Len málokomu sa však čosi také splní. Mal som, pochopiteľne, aj šťastie. Keďže stále hrám hokej, je pre mňa ťažké podrobnejšie rozoberať, čo som v kariére dosiahol. Pozerám sa zatiaľ najmä dopredu. Keď raz skončím, tak si takéto spomienky s cigarou a whisky v ruke užijem asi viac.

Kto je momentálne najlepší hráč na svete?
Sidney Crosby (bez premýšľania). Jednoznačne Sid.

A najlepší líder?
Zdeno Chára je skvelý, ale znova musím bez zaváhania povedať, že Sid. Je jednoducho najlepší na svete.

Maxim Talbot

Všestranný útočník sa narodil 11. februára 1984 v Lemoyne v Québecu. S kanadskou reprezentáciou získal striebro na juniorských MS v roku 2004. Pittsburgh si ho dva roky predtým vybral v ôsmom kole draftu NHL. S Penguins vyhral o sedem rokov neskôr Stanleyho pohár, keď v play off nazbieral 8 gólov a 5 asistencií v 24 stretnutiach.

Celkovo odohral v profilige vo farbách Pittsburghu, Philadelphie, Colorada a Bostonu 704 stretnutí v základnej časti (91+113). V Jaroslavli nosí na drese „áčko“ a momentálne má na konte 14 gólov a 17 asistencií v 56 zápasoch. Na novembrovom Nemeckom pohári si po prvý raz obliekol dres kanadskej seniorskej reprezentácie. Bol jej kapitánom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Max Talbot