Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Říha: Každé víťazstvo je vecou cti

Impulzívny tréner Miloš Říha už patrí k Slovanu ako belasá farba. V slovenskej lige ho priviedol k dvom titulom (2002, 2005). Potom absolvoval anabázu , zväčša úspešnú - vo viacerých kluboch ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy.

06.09.2016 09:56
Miloš Říha Foto: ,
Miloš Říha.
debata

Najväčší úspech dosiahol s Atlantom Mytišči – postúpil do finále o Gagarinov pohár. Ruské prostredie pozná dôverne, bohaté skúsenosti z neho využíva druhú sezónu na lavičke bratislavského Slovana. „Na pokračovaní zmluvy sme sa dohodli hneď po skončení minulého ročníka,“ tvrdí 57-ročný kouč.

V čom bude Slovan iný ako v predchádzajúcej sezóne

Máme širší káder, sme kompaktnejší. Zodpovednosť za výsledok nebude len na jednej päťke, verím, že zápasy budú rozhodovať aj ďalšie. Pracujeme s piatimi päťkami vrátane mladíkov, tzv. limitčikov. Na súpiske musí byť jeden hráč ročník narodenia 1996, jeden 1997. Pozorne sledujeme aj hráčov, ktorých sme poslali na hosťovanie.

O sile obrany

Brankárov máme približne na rovnakej úrovni, Barrie Brust si spoľahlivými výkonmi získal sympatie divákov. V obrane máme kombináciu mladých a skúsených hráčov. Príchodom Mareka Ďalogu sme získali kvalitného beka. Verím, že aj jemu pomôže angažmán u nás. Pozná prostredie, pracoval som s ním v Pardubiciach, s jeho herným štýlom nemám nijaké problémy.

O kvalite útoku

Postupne sa vyprofilovali jednotlivé formácie. V prvej je Cheechoo, Taffee, Smoleňák, v druhej Viedenský, Nedorost, Jeglič, v tretej Chipchura, Lušňák Skalický, do štvrtej je viac adeptov. Čakáme na návrat zraneného Andreja Šťastného. Veľmi si želám, aby sa nám vyhýbali zranenia. O Smoleňáka sme prišli v prvom zápase.

O čistom stole

Nejaké finančné resty z vlaňajška ostali, avšak do začiatku súťaže ich vedenie vyrovnalo. Je dôležité, že do sezóny sme vstúpili s čistým stolom. Práve nevyrovnané podlžnosti nám skomplikovali začiatok minulého ročníka, na sústredenie do Mariboru sme odchádzali s oneskorením, lebo sme riešili. Bolo vidieť, že hlava patrí k hokeju. Hráči mali obavy, aby sa sezóna nevyvíjala tak negatívne ako predvlaňajšia. Začiatok to mohlo ovplyvniť, doma sme niekoľko dobre rozohratých zápasov stratili. Ja si to však nemyslím, prehrali sme pár zápasov o gól trošku nešťastne. V závere základnej časti sme však úspešne finišovali, mužstvu sadol. Hráči vedeli, že sezóna dopadne dobre, čo sa týka zabezpečenia.

O finančnej neistote

Každý hráč má nejakú obavu. V KHL možno s výnimkou piatich-šiestich klubov majú aj iné mužstvá neistotu, ako zvládnu neľahkú ekonomickú situáciu. Podobne je to aj v Česku a na Slovensku. Silných sponzorov je čoraz menej a menej.

O posilách

Hovorili sme o nich spoločne. Väčšinu nových hráčov sme konzultovali v užšom kruhu. Máme tím ľudí, ktorý vyhľadáva hokejistov a schvaľuje, kto príde. Závisí to samozrejme najprv od financií, druhé kritérium je je schopnosť zapadnúť do kolektívu.

O Jonathanovi Cheechoovi

Bolo vhodné, že absolvoval letné sústredenie v Litoměřiciach podobne ako aj niektorí iní nováčikovia. Tam sa formoval kolektív. Škoda, že hráči, ktorí prišli neskôr, tam s nami nemohli byť, lebo chlapci dostali poriadne do tela. Cheechoo je strelec. Niekedy ho síce nie je vidieť po celý zápas, ale keď sa do šance dostane, spravidla ju premení.

Miloš Říha. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Miloš Říha Miloš Říha.

O začiatku vonku

Považujem to za výhodu. Keď začínate doma, tlak je podstatne vyšší, tak mi hovoria skúsenosti. Dôležité je, aby sme priniesli aj nejaké body.

O nováčikovi z Pekingu

Trip na Ďaleký východ si predĺžime o dva dni. Je to síce poriadne ďaleko, ale ide o zaujímavú destináciu i novú skúsenosť. V Číne som ešte nebol, človek sa tam nepodíva často.

O víťazstve v play off

Viem, Slovan naň stále čaká. Ešte je však priskoro na prognózy. Mužstvo si potrebuje sadnúť, sformovať sa, začať sezónu čo najlepšie. Potrebujeme kvalitne pracovať každý deň. Keď to tak bude, môžeme sa dopracovať aj k víťazstvu v play off. Neboli sme od neho ďaleko ani v minulej sezóne. Čo má prísť, príde.

Môže získať Gagarinov pohár neruský klub?

Myslím si, že môže. Pražský Lev bol k nemu blízko, no záleží to na okolnostiach, ktoré som spomínal. Ak sú nejaké problémy, vždy sa to odrazí aj na výkonnosti. Bohatšie tímy majú výhodu v tom, že finančné podnety majú na ďaleko vyššej úrovni. My ich máme v rovine športovej cti. Mužstvo máme nastavené tak, že je preň česť vyhrať každý zápas.

O favoritoch 9. ročníka

Ťažko spomenúť jedného. Okruh je tradičný: Petrohrad, CSKA a Dynamo Moskva, Kazaň, Omsk, obhajca Magnitogorsk. Sedem-osem tímov je tradične veľmi silných, ostatné sa budú snažiť dostať sa medzi ne. Súťaž bude opäť veľmi vyrovnaná, preto je v každom zápase nesmierne dôležitá herná disciplína a oduševnenie. I to, ako mužstvo zvládne náročné cestovanie. Iste, aj ja snívam o tom, ako pekne by sa Gagarinov pohár vynímal vo vitríne Slovana. Sny sa však plnia len na Vianoce, ako sa hovorí (so smiechom). Pre dobrý výsledok urobíme všetko, ale až tak vysoko nemierime. Hoci – s Atlantom Mytišči sme sa dostali až do finále – a boli sme na 20. mieste, keď som tam nastúpil. Ono je všetko možné, ale žiada si to naprosté odriekanie. Všetkých v klube, nielen hráčov a realizačného tímu.

O smerovaní KHL

Myslím si, že súťaž mala trochu krízu, no teraz opäť naberá silu a kvalitu. Každý tím sa posilňuje, ako vie. Naznačili to už prípravné zápasy na rôznych turnajoch. Zápasy i výsledky boli zaujímavé, predoslali, že sezóna nebude jednoduchá.

Ktorá fáza súťaže je rozhdujúca?

Po vlaňajšej skúsenosti – každá. V každej musíte byť plnohodnotne pripravení, v každej môže prísť kríza. Na jednom tripe môžete prehrať štyri zápasy a ste dolu, dostanete sa pod tlak a padnete tam, kde nechcete. Každý výjazd je dôležitý, aj každý domáci zápas. V druhej polovici tohto ročníka budeme hrať doma desať zápasov v sérii. Môžeme byť niekde hore, môže sa nám hrať dobre, môže nám domáce prostredie pomôcť, ale ak doma budeme strácať body, dostaneme sa pod tlak.

S čím spokojný?

Keď budeme dobre pracovať, keď nadviažeme na dobrý záver minulej sezóny. V záverečnom tripe sme rozhodli o postupe do play off. Akurát škoda, že v zápasoch s CSKA boli už hlavy inde.

O komunikácii s cudzincami v kabíne

Snažíme sa. Hráči pomáhajú si navzájom, mávame pravidelné porady. Učíme sa za pochodu. Cudzinci pokynom v zápase spravidla rozumejú. A keď nie, spoluhráči im to preložia.

Tento článok bol súčasťou prílohy Denníka Pravda – Slovan v KHL

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Miloš Říha