Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

KHL: Odišiel Radulov, prišiel Daciuk. Pribudol Peking

Na prahu 9. ročníka ruskej nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej ligy - štartuje v pondelok - sa do pozornosti núka niekoľko motívov.

22.08.2016 09:00
Pavel Daciuk Foto: ,
Pavel Daciuk (v drese Detroitu). NHL vymenil na sklonku kariéry za KHL.
debata

Z pozitívnych najviac rezonuje príchod hviezdneho centra Pavla Daciuka do klubu SKA Petrohrad.

„Pre KHL je to skvelá správa. Prišiel jeden z najlepších svetových hokejistov, môžeme sa tešiť na jeho parády, akými uchvacoval v zápasoch NHL. Bude najlepšou inšpiráciou pre mladých hráčov,“ konštatoval denník Sport-Express.

„Čarodejník,“ ako Daciuka ruské médiá s úctou prezývajú, sa rozhodol ukončiť dlhoročné úspešné pôsobenie v klube NHL Detroit Red Wings. S veľkou túžbou i radosťou po ňom siahol najbohatší klub KHL. Minulá sezóna obhajcovi titulu nevyšla, jej záver poznačil konflikt trénera Iľju Zubova s Iľjom Kovaľčukom. Najväčšie eso tímu sa v play off nezmestilo pre pokles výkonnosti do zostavy, ba neskôr ani do ruskej reprezentácie na domácom svetovom šampionáte.

A aj keď sa vynárali rôzne špekulácie o Kovaľčukovom odchode, čas zahojil sklamania. Petrohrad angažoval ambiciózneho trénera Olega Znaroka, s moskovským Dynamom dvojnásobného víťaza Gagarinovho pohára, a opäť patrí k najväčším favoritom. Boris majorov, dvojnásobný olympijský víťaz

Jedna veľká osobnosť prišla, jedna odišla. Útočník Alexander Radulov, najväčší a neúnavný ťahúň moskovského CSKA, po prehre v sedemdielnej dramatickej finálovej sérii s Metallurgom Magnitogorsk uprednostnil návrat do NHL.

CSKA Moskva presvedčivo vyhral základnú časť, no v play off sa opäť potvrdilo, že kto ju vyhrá, na titul spravidla nedosiahne. CSKA si v play off hladko poradil s Petrohradom, no vo finále nestačil na Metallurg Magnitogorsk s najproduktív­nejším útočníkom KHL Sergejom Moziakinom.

Bývalý skvelý útočník Boris Majorov, dvojnásobný olympijský víťaz, mieni, že šampión vzíde z tria SKA Petrohrad, Metallurg a CSKA Moskva. „Petrohrad v minulom ročníku nepostúpil do finále, určite sa o to pokúsi teraz. A ako poznám vedenie Metallurgu, bude mať znova najvyššie ambície. Trúfajú si aj niektoré ďalšie tímy, nepredpokladám však, že by ohrozili spomínané trio,“ uviedol Majorov pre web KHL.

V porovnaní s minulým ročníkom sa počet klubov zvýšil z 28 na 29. KHL sa rozšírila do Číny, novým účastníkom je Červená hviezda Kchun-lun Peking. Pôvodne sa pekinský klub ešte v tejto sezóne na KHL necítil, ale po aprílovej návšteve vedenia súťaže v Číne sa situácia zmenila.

Zimnú olympiádu v roku 2022 bude hostiť Peking, a tak KHL bude propagovať ľadový hokej a realizačný tím domácej reprezentácie bude hľadať inšpiráciu na jej formovanie. Na Ďalekom východe tak pribudla ďalšia destinácia, Černyševova divízia bude mať osem tímov.

Zaujímavosťou je, že Kchun-lun je jediným tímom (s výnimkou bratislavského Slovana), v ktorom pôsobia slovenskí hokejisti – útočníci Tomáš Marcinko a Martin Bakoš. To je ten neveselší motív, slovenských hokejistov z ročníka na ročník z KHL ubúda…

Západná konferencia
Bobrovova divízia: Dynamo Minsk, Dynamo Riga, Jokerit Helsinki, Medveščak Záhreb, SKA Petrohrad, SLOVAN BRATISLAVA, Spartak Moskva.
Tarasovova divízia: Viťaz Čechov, Dynamo Moskva, Lokomotiv Jaroslavľ, Severstaľ Čerepovec, Torpedo Nižnij Novgorod, Soči, CSKA Moskva.

Východná konferencia
Charlamovova divízia: Avtomobilist Jekaterinburg, Bars Kazaň, Lada Togliati, Metallurg Magnitogorsk, Neftechimik Nižnekamsk, Traktor Čeľjabinsk, Jugra Chanty-Mansijsk.
Černyševova divízia: Avangard Omsk, Admiral Vladivostok, Amur Chabarovsk, Barys Astana, Kchun-lun Peking, Metallurg Novokuzneck, Salavat Julajev Ufa, Sibir Novosibirsk.

Práve pekinský klub a Slovák Tomáš Marcinko sa nechtiac stali vážnou témou posledných dní. Obranca kazašského Barysu Astana Damir Ryspajev v 3. minúte nedávneho stretnutia s Kchun-lunom surovo napadol Marcinka – mal podozrenie na otras mozgu – a ohrozoval striedačku súpera. Tréner Vladimir Jurzinov stiahol pekinské mužstvo z ľadu. Ryspajevovo vyčíňanie šokovalo aj zámorských expertov.

„Ryspajev sa pokúšal dokaličiť čo možno najviac súperov v pravom slova zmysle. Také niečo uvidíš pravdepodobne v kine, a nie v hokejovom zápase. Nikdy som nevidel niečo podobné,“ konštatoval komentátor CBS Sports Chris Peters. A keďže brutalitu 21-ročného Ryspajeva rázne odsúdil aj šéf René Fasel, prezident Medzinárodnej hokejovej federácie, vedenie KHL mu udelilo doživotný dištanc.

„Usilujeme sa popularizovať hokej v nových regiónoch, snažíme sa prilákať čo najviac divákov. Vyčíňanie Ryspajeva vrhá tieň na športovú i imidžovú tvár KHL.To sme nemohli nechať bez trestu, prijali sme takéto riešenie,“ reagoval prezident KHL Dmitrij Černyšenko. Podľa mienky viacerých ruských odborníkov by mal podobný trest dostať aj tréner Astany Andrej nazarov, známy provokačným správaním.

KHL sa začína dnes zápasom finalistov Metallurg Magnitogorsk – CSKA Moskva. Slovan Bratislava vstúpi do 9. ročníka v utorok v Kazani.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Pavel Daciuk #Alexander Radulov