Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krajči: Máme záujem, aby bol Slovan jadrom reprezentácie

Po nevydarenej sezóne 2014/15 všetko nasvedčovalo tomu, že bratislavský Slovan v Kontinentálnej hokejovej lige pre finančné problémy skončí.

04.03.2016 08:00
Maroš Krajči Foto: ,
GM Slovana Bratislava Maroš Krajči.
debata (9)

Vedenie klubu však vyskladalo rozpočet tak, aby si slovenský účastník zachoval účasť v nadnárodnej súťaži. Mužstvo sa formovalo za pochodu, no vďaka vydarenému záveru základnej časti po druhý raz postúpilo do play off, kde podľahlo favorizovanému CSKA Moskva 0:4 na zápasy. „Postup do play off je v tejto súťaži jednoznačný prejav športovej kvality a prestíže,“ tvrdí Maroš Krajči, generálny manažér Slovana.

Ste v klube spokojní so sezónou?
Sezónu hodnotíme ako úspešnú. Zažili sme spolu s fanúšikmi veľa pekných a vzrušujúcich chvíľ. Po troch rokoch sme znovu postúpili do play off a v celkovej tabuľke KHL sme skončili v jej polovici. Nechali sme pod sebou trinásť mužstiev, väčšinu s podstatne vyšším rozpočtom. Najmä v poslednej tretine základnej časti sme patrili svojou hrou a výkonnosťou medzi najlepšie tímy ligy, desaťkrát za sebou sme vypredali domácu arénu.

Mohlo mužstvo dosiahnuť viac?
Žiaľ, strata z prvej polovice základnej časti sa už nedala dohnať vyššie ako na ôsme miesto. V konferenčnom štvrťfinále sme tak čelili najväčšiemu favoritovi na zisk Gagarinovho pohára. Stále sme trochu smutní, že sme nevyhrali aspoň jeden zápas. Klub a najmä naši fanúšikovia by si to zaslúžili.

Kto má najväčšiu zásluhu na tom, že sa Slovan opäť dostal do play off?
Všetci. Počnúc akcionármi klubu, ktorí sa každý deň snažili, aby naplnili dvanásťmiliónový rozpočet. Marketing prichádzal po celú sezónu s nápadmi, aby domáce zápasy boli komplexným zážitkom bez ohľadu na to, či vyhrávame alebo prehrávame. Zabudnúť nemôžem na realizačný tím, staral sa o komfort hráčov a bezproblémový chod kabíny. Chlapci sa mohli sústreďovať výlučne na hokej.

Splnilo angažovanie trénera Miloša Říhu vaše očakávania? Bude pokračovať?
Miloš Říha patrí k Slovanu a aj v tejto náročnej sezóne to jednoznačne ukázal. Už teraz sa dá povedať, že je jedným z najúspešnejších trénerov v 95-ročnej histórii klubu. O vzájomnej spolupráci sa budeme určite v najbližších týždňoch rozprávať a verím, že sa dohodneme.

Koľko hráčov z aktuálneho kádra má platné zmluvy aj pre ďalší ročník?
Väčšina, približne dvadsať, má zmluvy do konca apríla. K predĺženiu viacerých z nich príde ešte v priebehu marca a apríla, o podpisoch kontraktov budeme priebežne informovať.

Kto vás najviac uspokojil?
Potvrdilo sa, že v KHL potrebuje úspešné mužstvo dvoch spoľahlivých brankárov. Brust i Garnett nimi boli, prvý sa svojím osobitným herným štýlom stal miláčikom tribún. Cam Barker vyhral produktivitu obrancov KHL, taký fakt letí do sveta. Tomáša Kundrátka možno považovať za jeden z najlepších nákupov Slovana od vstupu do KHL. Takmer päťdesiat bodov Lukáša Kašpara je znakom extratriedy, Jegličove premenené nájazdy nám zabezpečili možno sedem-osem extra bodov, ktoré sa ukázali rozhodujúce. Progres Viedenského a Šťastného teší nás a určite aj reprezentačných trénerov. Väčšina hráčov po celú sezónu drela a plnila úlohy, ktoré mala a aj preto verím, že s viacerými začneme v júli spoločnú prípravu na ďalšiu sezónu.

Udrží Slovan aj v budúcnosti približne rovnaký pomer medzi slovenskými hráčmi a legionármi?
Pokiaľ si budeme môcť vyberať zo slovenských hráčov, ktorí majú perspektívu hrať v KHL v drese Slovana a budeme si ich môcť finančne dovoliť, tak idea Slovan ako základ slovenskej reprezentácie zostáva. Aj v tejto sezóne sme mali sedemdesiat percent domácich hokejistov, reprezentácia siahla po Viedenskom, Šťastnom, Skalickom, Rosandičovi, Lušňákovi či Lužovi. Budeme sa snažiť mužstvo vhodne doplniť a posilniť. Ideálny by bol stav ako v druhej polovici sezóny, keď legionári patrili k najlepším hráčom.

Akú ste mali odozvu na ceny vstupeniek pre play off?
Oba domáce play off zápasy boli vypredané za necelé tri hodiny, dopredávalo sa len pár sto miest z uvoľnených rezervácií. To hovorí za všetko. Príjem zo vstupného bol pre nás jediný a zároveň najlegitímnejší zdroj na krytie výdavkov s postupom do play off. Ceny sezónnych a zápasových vstupeniek pre sezónu 2016/17 zverejníme koncom marca, veľké zmeny neplánujeme. Budeme však zvýhodňovať majiteľov našej novej klubovej vernostnej karty HC Slovan Cashback Card.

Zvládli ste sezónu bez finančných restov?
Finančný rok sa ešte neskončil, hráči majú v zmluvách zakotvené výplaty aj v mesiacoch marec a apríl, navyše súčasťou rozpočtu je aj splácanie pohľadávok z minulej sezóny v súlade so schválenými splátkovými kalendármi. Niektoré končia v týchto dňoch, iné začiatkom leta. Aj vďaka akcionárom klubu bol finančný vývoj v tejto sezóne oveľa pozitívnejší ako vlani.

Máte istotu pôsobenia i financie na účinkovanie v KHL pre budúci ročník?
Na príprave novej sezóny sme začali pracovať už pár hodín po záverečnej siréne štvrtého zápasu play off. Rovnako ako ostatné kluby KHL máme čas približne do konca mája na predloženie všetkých garancií na prihlásenie sa do ďalšieho ročníka. Vyzerá to pozitívne, sezónne vstupenky by sme chceli začať predávať už začiatkom apríla.

Pripravili ste už pozíciu pre Ľubomíra Višňovského v štruktúrach klubu?
V závere týždňa máme spoločné stretnutie, jeho témou by mala byť pomoc klubu pri organizácii veľkolepého rozlúčkového zápasu v auguste pri príležitosti jeho 40-tych narodenín. Osobne si viem Ľuba Višňovského v klube predstaviť, rovnako ako Mira Šatana. V štruktúrach Slovana pôsobí silná generácia hráčov ako Lipiansky, Rusznyák, Kapuš, Mosnár, Pethö, Jendek, Mega, Macho. Na rozhovor s Mirom a Ľubom si nájdeme čas kedykoľvek.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #CSKA Moskva #Maroš Krajči #play off KHL