Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na CSKA za 36 eur. Slovan zdvihol ceny o dvojnásobok

Pred tromi dňami prežívali postupovú radosť. Skandovaný potlesk s ováciami postojačky striedali oslavné chorály. Vypredanými tribúnami sa niesla výnimočná eufória. Nadšenie zo zisku miestenky v play off Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) však z viacerých fanúšikov bratislavského Slovana opadlo. Nahradili ho hnev či rozčarovanie.

10.02.2016 12:17 , aktualizované: 17:20
slovan hokej, fanusikovia Foto:
Podarí sa priaznivcom bratislavského klubu zaplniť štadión aj po zvýšení cien vstupeniek?
debata (2)

Dôvod? Vysoké ceny vstupeniek, ktoré klub stanovil pre vyraďovaciu časť. Ak nepatria k permanentkárom (zaplnia približne polovicu kapacity arény), za najlacnejšiu zaplatia 36 eur, za najdrahšiu 49 eur. Zápasy základnej časti mohli vidieť od 12 eur. S predajom začal klub cez sieť Ticketportalu v stredu popoludní.

Na Jokerit za 12,5 eura

Priaznivci, ktorí si nechcú nechať ujsť domáce súboje s hviezdnym CSKA Moskva, musia siahnuť hlbšie do vrecka.

„Play off KHL je výnimočná športová udalosť. Hráme s dlhodobo najlepším a najatraktívnejším hokejovým klubom na východnej pologuli. Je to ako keby k nám prišiel na súťažný zápas Bayern Mníchov, Juventus Turín či Manchester United. Ceny sú, pochopiteľne, vyššie ako počas základnej časti, ale podstatne nižšie ako na play off 2013, keď boli generované samotnými fanúšikmi na aukčnom portáli. Vtedy vyšla najlacnejšia vstupenka na 45 eur, priemer sa pohyboval okolo 55 eur na zápas,“ zdôvodňuje a porovnáva v oficiálnom stanovisku Milan Vajda, marketingový riaditeľ klubu. „Ich hodnota je porovnateľná alebo nižšia ako ponúka väčšina hudobných koncertov českých čí slovenských interpretov,“ dodáva.

Porovnanie však núkajú aj konkurenti Slovana v druhej najlepšej hokejovej súťaži sveta. Napríklad Jokerit Helsinki ceny vstupného na play off v porovnaní so základnou časťou nemení. Cez portál www.lippu.fi ktorý vo Fínsku ponúka vstupenky na rôzne kultúrne či športové podujatia, ich môžu fanúšikovia získať za 12,5 eura. Za najdrahšie zaplatia 38,5 eura – teda približne na rovnakej cenovej úrovni, akú Slovan stanovil za najlacnejšie lístky.

„Tak, ako je play off odmenou pre hráčov, malo by byť aj pre divákov. Od klubu to nie je pekný krok. Najnižšia cena vstupenky na play off vzrástla v porovnaní s najnižšou cenou počas základnej časti o dvesto percent. To považujem za prehnané. Som zvedavý, ako bude prebiehať predaj. Myslím si, že jeho dynamika bude podstatne pomalšia, ľudia budú váhať, či dajú za hokej toľko peňazí,“ tvrdí Roman Podhradský, majiteľ cestovnej kancelárie organizujúcej zájazdy na športové podujatia.

Bude vypredané?

Podľa neho je možné, že domáce stretnutia jediného slovenského zástupcu v KHL nebudú 25. a 27. februára vypredané. „Zrkadlo pravdy nastaví prvý zápas,“ myslí si Podhradský. Upozorňuje, že aj pred tromi rokmi, keď Slovan premiérovo postúpil do play off, mal problém s naplnením hľadiska. Taktiež pre vysoké vstupné (najlacnejšia vstupenka mala hodnotu 45 eur). Podľa štatistík sledovalo tretí zápas úvodného kola vyraďovacej časti, v ktorom domáci privítali Dynamo Moskva, 9 500 divákov. Kapacita hľadiska je 10 055 miest.

„Vtedy prebiehal predaj vstupeniek formou aukcie. Keďže nešlo o záväzný formát, ceny rástli umelo. Mnohí si spomenú, že na štadióne bolo niekoľko stoviek voľných miest,“ dodáva. Maroš Krajči, generálny manažér hokejového Slovana tvrdí, že ekonomika nepustí.

„Za postup do play off získalo mužstvo finančný bonus. Nemáme silného finančného partnera, ani pri zvýšení cien vstupného, čo je v play off bežné takmer všade, nebudeme ziskoví. Na to by sme potrebovali postúpiť prinajmenej do druhého kola a v ňom odohrať doma aspoň tri zápasy. Vopred sa nevzdávame, ale sme realisti. CSKA môžeme zdolať, každé víťazstvo poteší, v porovnaní s nami je však gigant. Športový i ekonomický,“ pripomína súvislosti.

O vyjadrenie požiadal denník Pravda aj zástupcov fanúšikov z občianskeho združenia Verní Slovanu. „Finančná situácia v našom klube je stále vo fáze stabilizácie. Uvedomujúc si dôležitosť zdravého chodu ekonomiky, do istej miery rozumieme cene vstupeniek,“ hovorí David Šipoš, podpredseda združenia. Jeho členovia sa dostanú na zápasy play off za 14 eur (na státie). „To je absolútne prijateľné. Chápeme však, že ostatné cenové kategórie sú pre väčšinu fanúšikov pri pokrytí životných nákladov privysoké. Keď si k tomu prirátame suveníry či cestovanie, ide o zábavu pre solventnejších. A to je z pohľadu atmosféry škoda,“ dodáva.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #CSKA Moskva