Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

CSKA Moskva má pohár Viktora Tichonova. Chce aj Gagarinov

Pozvoľna sa pokúšajú nadviazať na hviezdnu sovietsku éru. Hokejisti CSKA Moskva obhájili v Kontinentálnej hokejovej lige prvenstvo po základnej časti a získali v tejto sezóne už druhú trofej.

04.02.2016 17:40
Valerij Bragin Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Po PohárPozvoľna sa pokúšajú nadviazať na hviezdnu sovietsku éru. Hokejisti CSKA Moskva obhájili v Kontinentálnej hokejovej lige prvenstvo po základnej časti a získali v tejto sezóne už druhú trofeji otvorenia (v úvodnom súboji 8. ročníka víťaz základnej časti zdolal v Petrohrade domáceho víťaza Gagarinovho pohára 4:3 v predĺžení) získali aj Pohár Viktora Tichonova pomenovaného po legendárnom trénerovi CSKA i reprezentácie Sovietskeho zväzu. V doterajšom priebehu nazbierali 127 bodov, do konca základnej časti ich už nemôže nik dostihnúť.

Stalo sa tak po víťazstve v Magnitogorsku (3:1), keď natiahli úspešnú sériu na dvanásť zápasov. Červeno-modrá mašina je späť (suverénny CSKA mal v sovietskych časoch prezývku Červená mašina), tvrdia ruskí komentátori. Nijaké iné mužstvo v doterajšej osemročnej histórii KHL nemá u súperov taký rešpekt ako súčasný CSKA. Nehrá tak romanticky ako v najslávnejšej ére, zato veľmi racionálne. S rovnakým nasadením a nezlomnou vôľou po víťazstve, či hrá proti silným, priemerným alebo slabým mužstvám.

Lenže najcennejšia trofej – Gagarinov pohár – vo vitríne klubu stále chýba. V minulej sezóne jej už takmer chystali miesto, avšak v sľubne rozbehnutej sérii play off vo finále Západnej konferencie podľahli Petrohradu, neskoršiemu šampiónovi 3:4 na zápasy, hoci viedli 3:0. Nebolo vtedy smutnejšieho hokejistu než Alexandra Radulova, najväčšej hviezdy mužstva a jednej z tvárí KHL, aktuálne druhého najproduktívnej­šieho hokejistu tohto ročníka so 63 bodmi (22+41).

„Hráči sa nezaťažujú víťaznou sériou, nijako na nich nevplýva. Mužstvo dôsledne plní pokyny trénerov. V doterajšom priebehu súťaže ukázalo, že je v nej najsilnejšie,“ vraví olympijský víťaz Vladimir Petrov, niekdajší skvelý útočník.

V čom spočíva tajomstvo úspechu?

„V tvrdej práci – už od prvého dňa úvodného sústredenia až doteraz. Nepoľavujeme v tréningu, čo sa odráža vo výsledkoch. Prvenstvo v základnej časti považujeme za veľký úspech, máme byť na čo hrdí. Teraz už myslíme na play off a najmä na to, ako vyhrať Gagarinov pohár,“ cituje klubová stránka útočníka Stefana Da Costu, autora víťazného gólu v Magnitogorsku.

Ak si Slovan udrží v Západnej konferencii súčasné ôsme miesto, bude prvým súperom CSKA v play off.

Pripomenieme: hokejisti CSKA Moskva v druhej polovici minulého storočia kraľovali doma (32-krát získali titul), v Európe (20-krát vyhrali Európsky pohár majstrov) a po oteplení vzťahov so zámorím hrali vyrovnané zápasy aj s mužstvami NHL. Chýrna a obávaná hokejová značka začala po zmene pomerov v Rusku vädnúť. S príchodom Rosnefti, bohatého a silného sponzora, sa situácia začala meniť k lepšiemu, o čom svedčí úspešná súčasnosť. Zatiaľ však bez najcennejšieho pohára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #CSKA Moskva