Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

CSKA Moskva má pohár Viktora Tichonova. Chce aj Gagarinov

Pozvoľna sa pokúšajú nadviazať na hviezdnu sovietsku éru. Hokejisti CSKA Moskva obhájili v Kontinentálnej hokejovej lige prvenstvo po základnej časti a získali v tejto sezóne už druhú trofej.

04.02.2016 17:40
Valerij Bragin Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Po PohárPozvoľna sa pokúšajú nadviazať na hviezdnu sovietsku éru. Hokejisti CSKA Moskva obhájili v Kontinentálnej hokejovej lige prvenstvo po základnej časti a získali v tejto sezóne už druhú trofeji otvorenia (v úvodnom súboji 8. ročníka víťaz základnej časti zdolal v Petrohrade domáceho víťaza Gagarinovho pohára 4:3 v predĺžení) získali aj Pohár Viktora Tichonova pomenovaného po legendárnom trénerovi CSKA i reprezentácie Sovietskeho zväzu. V doterajšom priebehu nazbierali 127 bodov, do konca základnej časti ich už nemôže nik dostihnúť.

Stalo sa tak po víťazstve v Magnitogorsku (3:1), keď natiahli úspešnú sériu na dvanásť zápasov. Červeno-modrá mašina je späť (suverénny CSKA mal v sovietskych časoch prezývku Červená mašina), tvrdia ruskí komentátori. Nijaké iné mužstvo v doterajšej osemročnej histórii KHL nemá u súperov taký rešpekt ako súčasný CSKA. Nehrá tak romanticky ako v najslávnejšej ére, zato veľmi racionálne. S rovnakým nasadením a nezlomnou vôľou po víťazstve, či hrá proti silným, priemerným alebo slabým mužstvám.

Lenže najcennejšia trofej – Gagarinov pohár – vo vitríne klubu stále chýba. V minulej sezóne jej už takmer chystali miesto, avšak v sľubne rozbehnutej sérii play off vo finále Západnej konferencie podľahli Petrohradu, neskoršiemu šampiónovi 3:4 na zápasy, hoci viedli 3:0. Nebolo vtedy smutnejšieho hokejistu než Alexandra Radulova, najväčšej hviezdy mužstva a jednej z tvárí KHL, aktuálne druhého najproduktívnej­šieho hokejistu tohto ročníka so 63 bodmi (22+41).

„Hráči sa nezaťažujú víťaznou sériou, nijako na nich nevplýva. Mužstvo dôsledne plní pokyny trénerov. V doterajšom priebehu súťaže ukázalo, že je v nej najsilnejšie,“ vraví olympijský víťaz Vladimir Petrov, niekdajší skvelý útočník.

V čom spočíva tajomstvo úspechu?

„V tvrdej práci – už od prvého dňa úvodného sústredenia až doteraz. Nepoľavujeme v tréningu, čo sa odráža vo výsledkoch. Prvenstvo v základnej časti považujeme za veľký úspech, máme byť na čo hrdí. Teraz už myslíme na play off a najmä na to, ako vyhrať Gagarinov pohár,“ cituje klubová stránka útočníka Stefana Da Costu, autora víťazného gólu v Magnitogorsku.

Ak si Slovan udrží v Západnej konferencii súčasné ôsme miesto, bude prvým súperom CSKA v play off.

Pripomenieme: hokejisti CSKA Moskva v druhej polovici minulého storočia kraľovali doma (32-krát získali titul), v Európe (20-krát vyhrali Európsky pohár majstrov) a po oteplení vzťahov so zámorím hrali vyrovnané zápasy aj s mužstvami NHL. Chýrna a obávaná hokejová značka začala po zmene pomerov v Rusku vädnúť. S príchodom Rosnefti, bohatého a silného sponzora, sa situácia začala meniť k lepšiemu, o čom svedčí úspešná súčasnosť. Zatiaľ však bez najcennejšieho pohára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #CSKA Moskva