Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapenie KHL má aj rukopis slovenského trénera Ozimáka

Pred piatimi rokmi viedli nitriansky dorast, teraz robí Marcel Ozimák Andrejovi Razinovi asistenta na lavičke Avtomobilistu Jekaterinburg, druhého tímu Východnej konferencie Kontinentálnej hokejovej ligy.

22.10.2015 06:00
Ozimak Foto:
Marcel Ozimák.
debata

Štyridsaťdvaročný bývalý útočník je po odchode Ľubomíra Pokoviča z Minska momentálne jediný slovenský tréner v KHL mimo bratislavského Slovana. Pôsobenie v Jekaterinburgu si pochvaľuje a užíva. Nečudo, veď podceňovanému tímu sa v aktuálnom ročníku nečakane darí.

„Jekaterinburg je profesionálny klub a podmienky na prácu sú tam veľmi dobré. Hráčov sme vyberali najmä po charakterovej stránke. Sú to zväčša mladíci, mnoho z nich pôsobilo v minulej sezóne v nižšej ruskej lige VHL a túžia sa naplno presadiť v KHL. Naše finančné možnosti sú totiž výrazne obmedzené. Nemáme ani toľko skúseností ako Slovan, no hráči bojujú o každý puk či kúsok ľadu. Zatiaľ sa nám to darí. Chlapci sú obetaví, zblokujú množstvo striel,“ popisuje Ozimák prednosti mužstva.

Osudové stretnutie v Nitre

V predošlej sezóne pôsobil v ruskej mládežníckej súťaži MHL, pred jej začiatkom pomáhal Razinovi s prípravou v Iževsku vo VHL. S bývalým ruským reprezentantom si padli do oka už počas pôsobenia v Nitre. Že ich spolupráca prináša ovocie, sa im potvrdilo aj počas troch mesiacov v Iževsku, a tak si Rozin vybral svojho rovesníka do realizačného tímu aj po vymenovaní za nového trénera Jekaterinburgu.

„Pred sezónou som zostavil kompletný tréningový program a určil rozloženie záťaže. To isté robím aj počas ligy. V rámci koučingu mám na starosti naprávanie chýb útočníkov,“ približuje Ozimák.

Rozinova ponuka ho zaskočila, spočiatku jej ani nechcel uveriť. V lete sa plánoval vrátiť na Slovensko, no prácu v KHL odmietnuť nemohol. Váži si, že mu extraligový klub, s ktorým už bol dohodnutý, nerobil problémy.

„Andrej mi už pri odchode z Nitry vravel, že ma na Slovensku nenechá. Vraj ma potrebuje v Rusku. Páčila sa mu moja robota. A vidíte, čo sľúbil – dodržal. Utvorili sme veľmi dobrý trénerský tím, všetci ťaháme za jeden koniec povrazu. Bývame v jednom apartmánovom dome, takže sa stretávame a chodíme na spoločné akcie. Sme dobrá partia, čo tiež pomáha.“

Pred pondelňajším stretnutím v Bratislave si obaja spoločne zaspomínali na čas strávený v Nitre. „Sedeli sme v kabíne a Andrej hovorí: ,Keby som ti vtedy, keď sme tu s dorastom vyhrali 4:3, povedal, že budeme o päť rokov spoločne sedieť na lavičke KHL, veril by si?' Jasné, že nie. Samozrejme, je to aj o šťastí, no najmä o poctivej práci. Andrej si pozíciu hlavného trénera ozaj zaslúži. Ja si zase cením, že som sa sem dostal vďaka dobrej práci.“

Za svoju obrovskú výhodu považuje, že si v minulosti ako tréner prešiel všetkými vekovými kategóriami od prípravky až po mužov. „Odporučil by som to každému. Toto je moja dvadsiata druhá sezóna a prešiel som si všetkými senzitívnymi obdobiami vo vývoji hráčov. Vnímam to ako veľké plus,“ hovorí.

Trúfol by si bývalý asistent trénera pri slovenskej sedemnástke aj na pozíciu hlavného trénera v KHL?

„Zatiaľ nie. V Rusku to má hlavný tréner veľmi ťažké. No v Jekaterinburgu je to náročné pre nás všetkých, lebo celý realizačný tím má v KHL premiéru. Prežívame každý zápas, každý bod, ktorý získame. Rusom je jedno, ako to robíte a čo robíte. Stačí, aby ste vyhrávali. Vážim si, že tu môžem pracovať,“ naznačuje.

V Jekaterinburgu je krajšie než v Moskve

Vo štvrtom najväčšom ruskom meste sa mu páči. Užíva si najmä to, že sú s ním počas sezóny aj najbližší.

„Predtým som sa už pristihol aj pri tom, že som si nevedel spomenúť, ako sa povie po slovensky nejaké slovo (smiech). Ale teraz je so mnou manželka aj mladší sedemročný syn, takže sa mám s kým rozprávať. Malého sme dali na skúšku do školy a zvláda to výborne. Popri tom chodí aj na hokejové tréningy. Starší Denis ostal doma, študuje na vysokej škole v Nitre a hrá hokej za Levice,“ prezradil slovenský tréner.

Moderné mesto si pochvaľuje. Vyzdvihuje, že je tam veľa možností na trávenie voľného času. Dokonca sa mu pozdáva viac než Moskva, kde strávil minulý ročník.

Hoci je Avtomobilist momentálne druhý vo Východnej konferencii, nemá prehnané ambície. „Zatiaľ sa držíme a tuho bojujeme o každý bod. Pomohlo nám, že sme v úvode sezóny zdolali všetkých favoritov našej konferencie. Nehovoríme o prvom či druhom mieste – postup do play off bude skvelý. Veď v lete z klubu odišlo 21 hráčov, skladali sme úplne nový tím. Paradoxne, všetci tvrdia, že teraz máme lepší. Chlapci z VHL si vážia šancu, ktorú dostali. Na ľade nechávajú srdce aj dušu. Ani VHL nie je zlá súťaž, no sú v nej amatérskejšie podmienky. Tím trebárs cestuje na zápas aj 36 hodín autobusom,“ prezradí Ozimák.

Pri skladaní tímu boli v hre aj mená viacerých slovenských hokejistov, no všetci boli viazaní zmluvou alebo prijali inú ponuku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Avtomobilist Jekaterinburg #Marcel Ozimák