Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brankár Laco: Žiadame zmenu. Stojíme si za svojím

Do konca uplynulej sezóny svietilo meno Jána Laca medzi najlepšími brankármi Kontinentálnej hokejovej ligy. V tomto ročníku však kazašský klub Barys Astana, ktorého dres oblieka, zatiaľ zaostáva za očakávaním - je na 12. mieste vo Východnej konferencii.

21.10.2015 10:00
Ján Laco Foto: ,
Ján Laco.
debata (71)

„Viaceré zápasy sme prehrali o gól, aj v predĺžení alebo po samostatných nájazdoch. Po zmene trénera prišlo zlepšenie. Chceme ho potvrdiť aj v zápase proti Slovanu,“ vraví najlepší brankár majstrovstiev sveta 2012 vo Fínsku a Švédsku.

Do Bratislavy ste prišli po pondelkovom víťazstve 2:1 na ľade silného Dynama Moskva. Zvýšilo vašu i tímovú pohodu?
Ale áno. Víťazstvo nad kvalitným súperom vždy poteší. Radi by sme natiahli dlhšiu víťaznú šnúru, ktorá nám zatiaľ chýba. To by nám veľmi pomohlo.

Je pre vás zápas v Bratislave pocitovo iný než proti ostatným súperom v KHL?
Neberiem to tak, no vždy sú tu zaujímavé zápasy. Usilujem sa ostať bez vedľajších emócií. Dúfam, že si užijem dobrý zápas na peknom štadióne. Určite bude plné hľadisko, vstupenky som zohnal rodičom i kamarátom. V minulej sezóne som proti Slovanu na jeho ľade nehral, bol som zranený.

Čo chýba Barysu oproti vlaňajšej sezóne?
Základ tímu ostal, prišiel jeden obranca a jeden stredný útočník. Momentálne máme zranených troch hráčov, takže sa zostava troška rozbila. Sú to maličkosti, ale keď sa naskladajú, tak to na ľade vidieť. Sezónu sme začali dobre, ale potom sme viaceré zápasy prehrali o gól. Chýba nám väčšia aktivita v útoku. Každého z nás to mrzí, každý rozmýšľa, ako to zlepšiť. Aj ja.

V porovnaní s minulým ročníkom máte horšie osobné štatistiky. Čo to spôsobilo?
V niektorých zápasoch som dostal viac gólov, čo sa odráža i v štatistikách. Je to určitý ukazovateľ, nie som s ním spokojný. Naša najväčšia slabina je, že inkasujeme veľa gólov v oslabení. Musíme sa vyvarovať vylúčení. Kvalitné mužstvá vedia využiť presilovky.

Ruské médiá píšu, že na ľade Dynama ste vyhrali, lebo sa mužstvo obáva návratu trénera-búrliváka Andreja Nazarova. Viedol Barys pred odchodom do Petrohradu, ktorý ho minulý týždeň uvoľnil. V utorok sa stal trénerom Barysu…
(so smiechom) To som nečítal, príchod trénera Nazarova je novinka. Aj u nás predtým odvolali trénera, istú nespokojnosť dalo vedenie klubu najavo. Preto sa snažíme dostať sa na postupové priečky do play off. K pohybom v kádri zatiaľ neprišlo. Zmenou trénera sa mužstvo z večera do rána nezmení, hoci pár dobrých výsledkov sme dosiahli. Ešte to nie je ono, ale zlepšenie prichádza. Našou úlohou je vyhrávať – to žiada každý tréner.

O tri týždne čaká slovenskú reprezentáciu prvá tohtosezónna previerka na Nemeckom pohári. Dostali ste pozvánku, ozval sa vám niekto z realizačného tímu?
Nie, nevolal mi nik. Čo sa týka reprezentácie, momentálne si stojíme za svojím. Cez maily sme v kontakte všetci, ktorí sme podpísaní pod naším vyhlásením. Vieme, čo sa deje.

Považujete bojkot za správny krok?
To ukáže čas. Nejaké princípy by mali platiť. Je to také päťdesiat na päťdesiat. Veľa ľudí nám drží palce, veľa v tom vidí niečo iné. My, čo sme sa podpísali pod vyhlásenie o bojkote, sme niečo v hokeji už videli i zažili. Vieme, ako veci fungujú. Keď k zmene nepríde teraz, tak to bude trvať ďalšiu generáciu. Každý rozpráva, ako sme na tom v hokeji zle, ale keď sa má niečo urobiť, nie je ochota. Stojíme si za svojím a žiadame pozitívnu zmenu.

Je v Astane populárnejší hokej alebo futbal? Boli ste sa pozrieť na zápase Ligy majstrov?
Futbal je v týchto zemepisných šírkach obľúbenejší než hokej – možno s výnimkou Kanady a USA. Astana postupom do Ligy majstrov dosiahla obrovský úspech. Cez reprezentačnú prestávku hrá doma proti Atléticu Madrid, tak sa teším, že sa pôjdem pozrieť. Ligu majstrov som si užil predtým v ukrajinskom Donecku.

Zvykli ste si už na život v Astane?
Mesto je príjemné, v klube všetko funguje. Žije sa nám tam s rodinkou dobre, manželka s dcérkami si už zvykli. I vyžitie mimo hokeja je zaujímavé.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Laco #Barys Astana