Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Barrasso: Slováci sú do hokeja zbláznení

Pôsobenie v Slovane vníma ako ďalšiu výzvu. Po sezóne 2012/13, ktorú strávil v Magnitogorsku, sa niekdajšia brankárska hviezda NHL Tom Barrasso vracia do Kontinentálnej hokejovej ligy.

03.08.2015 17:40
Tom Barrasso Foto: ,
Tom Barrasso počas tréningu Slovana Bratislava.
debata

„Som rád, že som v Bratislave, v Slovane, na Slovensku. Mám za sebou prvý tréning, stretol som sa s chlapcami a prehodili sme pár slov,“ vravel včera napoludnie nový tréner brankárov slovenského zástupcu v KHL.

Vedenie klubu s ním začalo rokovať zhruba pred týždňom a pol. Postupne našli spoločnú reč a dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára priletel v nedeľu do Európy, aby sa zapojil do tréningového procesu s dvojicou kanadských brankárov Michaelom Garnettom a Barrym Brustom.

„V tíme sú dvaja brankári zo Severnej Ameriky a klub k nim hľadal ideálneho trénera. Základom bola znalosť jazyka. Oboch poznám. Naša spolupráca dáva zmysel pre klub aj pre mňa. Dostávam opäť šancu pracovať v druhej najlepšej lige na svete. Michael aj Barry sú veľmi dobrí a skúsení brankári, ktorí by mali byť základným stavebným kameňom pre úspech mužstva. Mojou úlohou je pripraviť ich tak, aby dávali mužstvu šancu vyhrať čo najviac zápasov,“ naznačuje Barrasso.

Pred tým, ako prijal ponuku z Bratislavy, mal možnosť zamieriť do Talianska v pozícii hlavného trénera. Uprednostnil však KHL. „Mám tu možnosť pracovať denno-denne s vynikajúcimi hráčmi. Viem, že na Slovensku sú ľudia do hokeja zbláznení. Majú preň obrovskú vášeň. Som nadšený, že budeme hrať každý domáci zápas pred plným hľadiskom. Také čosi nie je všade samozrejmosťou. Ľudia kričia, spievajú a tlačia vás za víťazstvami,“ pripomína dlhoročná opora Pittsburghu Penguins, ktorá v NHL začínala v Buffale.

Do Bratislavy zavítal Barrasso začiatkom januára 2013. Slovan zdolal Magnitogorsk 4:3 po samostatných nájazdoch. V zápase sa vtedy lúčili so súťažou po ukončení výluky hráči z NHL Jevgenij Malkin, Nikolaj Kuľomin, Sergej Gončar, Ľubomír Višňovský a Andrej Sekera.

„Všetci sme vtedy netrpezlivo čakali, ako to celé dopadne. Či vôbec nastúpia. Pracovať s trojicou Malkin, Kuľomin a Gončar bol skvelý zážitok. Sú to úžasní profesionáli. Ich odchod nás veľmi oslabil. Vtedy som z Bratislavy videl len hotel, reštauráciu a halu. Teraz sa teším, že spoznám mesto viac. Najmä pred štartom sezóny by som to tu mal pochodiť a nájsť si obľúbené miesta,“ tvrdí rodák z Bostonu.

Tom Barrasso. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Tom Barrasso Tom Barrasso.

Prechod z USA do Magnitogorska nebol pre neho jednoduchý, no zvykol si. „Bola to veľká výzva. Stretol som tam skvelých ľudí, mohol spoznať mesto a inú krajinu. Kultúra a štýl hokeja sú odlišné, no užíval som si to. Veľa som sa naučil a teraz v Slovane to bude podľa mňa rovnaké,“ myslí si Barrasso.

Bratislavský klub mal v minulej sezóne výrazné finančné problémy. Hráči stále nemajú vyplatených viacero výplat. Neobáva sa 50-ročný Američan, že by sa takéto problémy mohli preniesť aj do nového ročníka?

„Príchod do Slovana beriem ako príležitosť pracovať. Teším sa na spoluprácu so šikovnými chlapcami. O situácii z minulého ročníka som počul, no verím, že sa nezopakuje. Nemôžem o problémoch z minulosti hovoriť, lebo nemám presné informácie. Verím, že všetko pôjde ako má,“ dodal Barrasso.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Tom Barrasso