Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Říha: Hráčov nebudeme lákať vysokými platmi. Dôležitá je chuť

O jeho spojení s hokejovým Slovanom sa hovorilo už dlhšie. Spôsob, akým vedenie klubu oslovilo českého trénera Miloša Říhu (56) prekvapilo aj jeho samotného.

06.07.2015 20:30
Miloš Říha Foto: ,
Miloš Říha.
debata (3)

„Vo štvrtok mi telefonicky oznámili, že o pol hodinu majú tlačovú konferenciu a pýtali sa, či ma môžu predstaviť ako nového trénera. Slovan je výzvou a povedal som, nech tak urobia,“ konštatoval rodák z Přerova na brífingu.

S akými pocitmi sa vraciate na lavičku Slovana?
S miernou nervozitou. Všetko sa udialo veľmi rýchlo a je to trochu hektické. Vždy sa mi v Bratislave páčilo, rád som sem chodil a teším sa na prácu.

Ako si budete chcieť udržať priazeň fanúšikov?
Budeme chcieť hrať hokej, ktorý sa divákom páči. Chodí ich sem mnoho, sú skvelí a túto náladu si plánujeme udržať.

K hlavným úlohám po vašom príchode bude vyskladať káder. Ako to bude prebiehať?
Som tu prvý deň a nechceme zbytočne niečo uponáhľať. Začalo to rýchlo, ale po chvíli sme si povedali, že spomaľme s tréningovým procesom i posilami. Treba to robiť rýchlo, ale s hlavou, nech neurobíme veľké chyby. Nemôžme si ich dovoliť.

V súvislosti s novým trénerom Slovana sa dlhšie hovorilo o Vladimírovi Kýhosovi, ktorý po vašom vymenovaní ostal rozčarovaný. Rozprávali ste sa s ním o tom?
Čítal som viaceré vyjadrenia v českých médiách, kde sa písalo, že som to zavinil. Ja som nič neinicializoval, nikomu som nevolal. Nechcel som ho žiadnym spôsobom poškodiť a o jeho dohodách so Slovanom som nič nevedel.

Vedenie klubu vás kontaktovalo už po vlaňajšom odchode Rostislava Čadu. Vtedy k dohode neprišlo. Čo sa odvtedy zmenilo?
Prišiel som na rokovanie, ktoré vtedy neprebehlo. Boli okolnosti, kedy sa obom stranám asi nechcelo dohodnúť. Tentokrát bol záujem obojstranný, tak sme sa dohodli.

Zavážila v tomto prípade aj skutočnosť, že sa vraciate do KHL?
Na jednej strane je výzvou meno klubu, aj keď sa o ňom hovorilo v zlom svetle, že nevie kde bude hrať a má finančné ťažkosti. Na druhej strane je KHL druhá najlepšia súťaž na svete. Je výzvou dostať sa tam a vytvoriť konkurencieschopné mužstvo.

V minulej sezóne ste z hľadiska sledovali zopár duelov. Máte prehľad o tomto tíme?
Slovan sa mi páčil veľkým nasadením a bojovnosťou. Možno tímu chýbalo trochu šťastia a hráčom, ktorí boli pod tlakom divákov, väčší pokoj. Káder budeme postupne tvoriť, vieme, koho by sme do mužstva chceli.

Ako vnímate, že klub hráčom dlhuje peniaze?
Zatiaľ som to neriešil. Postupne sa s tým len oboznamujem. Neviem, aké majú dlhy, ale určite budem apelovať na vedenie klubu, aby sme začali s čistým štítom a urobila sa hrubá čiara. Mužstvo potrebuje mať pokoj na prácu a hráči sa majú venovať hokeju.

Koľko hráčov si priveziete do mužstva?
Nezáleží to len na mne, ale aj na podmienkach a či majú chuť prísť do Bratislavy. Budeme hľadať hokejistov, ktorí by mali pôsobiť v prvej a druhej formácii. Nezáleží, či to bude Slovák, Čech alebo Američan.

Bude náročnejšie hľadať nových hráčov v situácii, v ktorej sa klub nachádza?
V Rusku som zažil zložitejšie veci a hráči tam chceli ísť. Súťaž hokejistov láka a možno nemyslia len na to, ako zbohatnúť, ale aby pokračovali vo svojej kariére.

Poznáte už mená realizačného tímu?
Viem, že ostáva kondičný tréner a tiež Roman Stantien. S druhým asistentom som ešte nehovoril. Uvidím či bude mať záujem so mnou spolupracovať. Otáznikom je aj tréner brankárov, ale toho najbližšie dva týždne, ktoré budú kondičné, až tak potrebovať nebudeme. Navyše prídu dvaja vynikajúci brankári, ktorí si prípravu budú vedieť urobiť.

Sezónu začínate 26. augusta s Vladivostokom. Bude to dosť času na prípravu?
Je to hranica, ktorú som nikdy nemal. Už včera sme mali ísť na ľad, ale so šiestimi hráčmi som to odmietol. Tento týždeň bude ešte rozbehový a od nasledujúceho začneme makať na sto percent. Budeme mať trojfázové tréningy a následne ideme do Mariboru.

Ostatné týždne vás spájali so slovenskou i českou reprezentáciou. Ste rád, že ste napokon zakotvili v klube?
To, že ma spájali s národným tímom viem len z novín. Hoci som vyhral v Česku všetky ankety, o ničom to nesvedčí. Som v Slovane a chcem urobiť všetko, aby sme splnili náročnú úlohu.

Čoho ste sa museli vzdať po príchode do Bratislavy?
Už som neveril, že budem niekde trénovať. Mal som naplánovanú dovolenku či golf. Plánoval som sa venovať vlastnej kondičnej a psychickej príprave.

Súhlasíte s tvrdením, že Slovan by mal byť klubom, ktorý pripraví hráčov pre slovenskú reprezentáciu?
Samozrejme, ale nesmie to dopadnúť ako vlani. Slováci musia chcieť u nás pôsobiť, nemôžeme ich prehovárať vysokými platmi. Čím viac ich bude v národnom mužstve, tým lepšie.

V minulosti boli problémy s uvoľňovaním hráčov pre potreby reprezentácie. Neobávate sa toho?
Vždy som sa chcel s trénerom reprezentácie dohovoriť, hoci nie vždy sa to podarilo. V Pardubiciach som mal štrnásť reprezentantov a počas zrazu mi v klube ostalo sedem hráčov. Po ňom prichádzali unavený. Nie som proti tomu, ale rozloženie musí byť rovnomerné. V sezóne je viacero zrazov, aby sa hráči dokázali prestriedať.

Ako si spomínate na predošlé pôsobenie v bratislavskom klube?
Bola tu veľká eufória. Pamätám si na zanietenosť všetkých zamestnancov – od rolbárov až po vrcholný manažment. Pri oboch majstrovských tituloch (2002 a 2005) sme nemali kvalitnejších káder ako súperi. Počas výlukovej sezóny v NHL sme mali dvoch hokejistov zo zámoria, kým Trenčín i Zvolen ich mali viac. Titul sme vybojovali tímovou prácou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Miloš Říha