Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan pokračuje v KHL. Pod vedením navrátilca Říhu

Menší hokejový zázrak sa zmenil na realitu. Počas posledného februárového zápasu vlaňajšieho ročníka s Jokeritom Helsinki (2:3 pp) sa vypredaná Slovnaft aréna lúčila spolu s hokejistami Slovana Bratislava so sezónou i trojročným pôsobením v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Po špekuláciách s účinkovaním v slovenskej extralige či nadnárodnej súťaži EBEL sa po štyroch mesiacoch všetko vyjasnilo.

02.07.2015 14:19 , aktualizované: 20:09
Fanúšikovia Slovana Foto:
Fanúšikovia Slovana.
debata (4)

„Definitívne potvrdzujeme, že Slovan bude v KHL pokračovať. Náročné rokovania sme v posledných hodinách a dňoch doviedli do úspešného konca a pripravili podmienky, aby sa už neopakovala uplynulá sezóna a vyrovnali hráčom všetky podlžnosti,“ uviedol na štvrtkovom brífingu generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Mužstvo odštartuje prípravu 6. júla na zimnom štadióne v Lamači, keďže na klziskách Slovnaft arény budú prebiehať majstrovstvá Európy juniorov a kadetov v stolnom tenise. Informácie o tom, že novým trénerom bude Čech Vladimír Kýhos sa nepotvrdili. Vedenie Slovana sa dohodlo na spolupráci s jeho krajanom Milošom Říhom. Jeho asistentmi budú s najväčšou pravdepodobnosťou Vladimír Országh a Roman Stantien.

„Říha má obrovské skúsenosti z KHL a rád by v tejto súťaži pokračoval. Bod zlomu nastal, keď ho neangažovali za trénera českej hokejovej reprezentácie. Prostredie v Slovane pozná výborne, dvakrát tu získal aj slovenský titul. Navyše rád pracuje s mladými hráčmi a Slovan chce naďalej budovať mužstvo, ktoré bude dodávať hokejistov do reprezentácie,“ do­dal.

Skúsený kouč by sa mal objaviť už na úvodnom zraze. Ktorých hráčov bude mať v pondelok k dispozícii, nevedel naisto povedať ani Krajči. Slovan má v súčasnosti pod zmluvou ôsmych hokejistov – Milana Bartoviča, Mária Bližňáka, Matta Murleya, Ladislava Nagya, Petra Ölveckého, Dominika Reháka, Andreja Šťastného a Denisa Godlu.

„V talóne máme dvoch zaujímavých kanadských brankárov. Rokujeme aj s Michalom Sersenom, Vladimírom Mihálikom, Ivanom Švarným, Camom Barkerom, ale aj s Václavom Nedorostom a slovinskou dvojicou Rok Tičar a Žiga Jeglič. Gro hráčov budú Slováci, najsilnejšiu zahraničnú ekipu vytvoria Česi a káder vyšperkujeme hráčmi iných národností,“ prezradil Krajči.

Zástupcovia Slovana síce nenašli strategického sponzora pre klub a nemení sa ani akcionárska štruktúra, ale pri rokovaniach zabezpečili niekoľko partnerov z viacerých oblastí. „Nechceme, aby sa opakovali hektické časy z ostatných mesiacov. Snažíme sa zabezpečiť klub, aby bol dlhodobo v KHL a časom sa prepracoval na vyššie priečky. Dôležité je, aby mali hráči čisté hlavy, lebo bez toho sa vrcholový hokej hrať nedá,“ konštatoval bratislavský manažér.

Kde nastal kľúčový zlom, aby Slovan mohol pokračovať v KHL?

„Veľkú zásluhu na tom má premiér Róbert Fico. Po jeho rokovaniach v Moskve stúpol kredit Slovana u ruských partnerov. Prostredníctvom športu sa snažíme sprostredkovať vzťahy medzi oboma stranami a nájsť väzby, ktoré budú fungovať. Našim podnikateľom otvárame dvere v Rusku, počas zápasov sa dostanú na stretnutia s ľuďmi, na ktoré by inak čakali oveľa dlhšie,“ doplnil.

Rozpočet klubu bude na úrovni z predošlého ročníka, čo predstavuje 12 až 13 miliónov eur. Na platy hráčov by malo ísť menej ako vlani, aby sa mohli dorovnať staré záväzky. „Od ligy sme dostali termín, do ktorého treba všetko uhradiť. Teraz je len na nás, aby sme sa s hráčmi dohodli na splátkových kalendároch. To, že tu teraz sedíme, je dostatočná garancia, že všetko bude zaplatené. Bez toho by sme do novej sezóny nevstupovali,“ uzavrel Krajči.

Slovanisti odštartujú nový súťažný ročník v stredu 26. augusta domácim zápasom s Vladivostokom. Predaj permanentiek na novú sezónu sa začína v piatok o 9.00. Novinkou sú juniorské permanentky a zvýhodnený balík vstupeniek na najlepších desať domácich duelov. Ceny by mali ostať rovnaké ako vlani.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Maroš Krajči