Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan má v KHL zachrániť Gazprom

Hokejisti bratislavského Slovana by sa mohli udržať v nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) vďaka ruskej podpore.

03.06.2015 12:54 , aktualizované: 17:00
Vladimir Putin, Robert Fico Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a slovenský premiér Robert Fico v Moskve.
debata (14)

V sponzorovaní klubu by mohla pokračovať ruská naftárska a plynárenská spoločnosť Gazprom. Návrh vzišiel od ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého začiatkom týždňa navštívil v Moske slovenský premiér Robert Fico. Ten otvoril aj otázku financovania a podpory Slovana v KHL na jeho stretnutiach s ruskými vládnymi predstaviteľmi. Ruská strana však tvrdí, že najprv by sa mali peniaze nájsť na slovenskej strane. Putin je však podľa informácii denníka Pravda za to, aby sa Slovan, jediný účastník v KHL zo Slovenska, udržal, a preto Rusi zvažujú podať pomocnú ruku.

„Veľmi nás teší, že nám podporu vyjadril najsilnejší muž sveta. Po jeho vyjadreniach sa nádej Slovana na pokračovanie v KHL zvyšuje. Čakajú nás hektické dva týždne, počas ktorých absolvujeme ďalšie rokovania v Moskve s obchodnými i ligovými partnermi o zotrvaní v súťaži. Je predpoklad, že ruskí obchodní partneri by mohli vykryť 25 percent z predpokladaného rozpočtu, podstatnú časť si vieme zohnať z domácich zdrojov – tak ako v predchádzajúcich sezónach. Je možné, že aj Transpetrol za tejto situácie prehodnotí rozhodnutie o ukončení sponzorskej spolupráce, ktoré oznámil nedávno. A keby aj od nás odišiel, patrí mu naše poďakovanie za dlhodobé pôsobenie v predchádzajúcich rokoch. Aj jeho zásluhou sme získali viaceré úspechy. Stále platí, že do termínu vyžrebovania domácej extraligy by sme mali mať jasno, v ktorej súťaži budeme pôsobiť,“ uviedol Maroš Krajči, generálny manažér hokejového Slovana.

Ruská naftárska a plynárenská spoločnosť Gazprom sa nedávno zaradila aj medzi oficiálnych partnerov majstrovstiev sveta vo futbale 2018, ktoré organizuje Rusko. Jej finančný príspevok má byť pritom náhradou za sponzorov, ktorí pre podozrenia z korupčných praktík Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA dávajú od šampionátu ruky preč. FIFA za posledný rok prišla o päť dôležitých partnerov: spoločnosti Castrol, Continental, Johnson&Johnson, Sony a Emirates. Tieto firmy každé štyri roky investovali do futbalu zhruba miliardu libier. Rovnaký príspevok sa očakáva od Gazpromu.

V prípade rozširovania KHL do Európy sa hovorí o tom, že ide o podporu ruského biznisu v Európe. Aj na Slovensku má Rusko niekoľko záujmov vplyvu. Slovenské jadrové elektrárne postavené na ruskej technológii spotrebúvajú ruské jadrové palivo. SPP nakupuje plyn z Ruska. Stále má byť v hre projekt širokorozchodnej železnice aj na Slovensku. Na druhej strane Rusom v minulosti nevyšiel vstup do SPP a nedávno vypadli aj z hry o ovládnutie Slovenských elektrární.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #HC Slovan Bratislava #Gazprom #Vladimir Putin