Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Minsk som posunul o štrnásť miest, teší trénera Pokoviča

Z dvoch slovenských trénerov dokončil aktuálnu sezónu v ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy Ľubomír Pokovič na lavičke Dynama Minsk (Dušan Gregor vydržal v Admirale Vladivostok do 20. novembra 2014).

11.03.2015 10:00
Ľubomír Pokovič. Foto: ,
Ľubomír Pokovič.
debata

Rodák zo Skalice doviedol bieloruský tím do play off, pod jeho vedením absolvoval Minsk najúspešnejší ročník v nadnárodnej súťaži. „S tým, čo sme dosiahli, som spokojný,“ vraví Pokovič. Na skok si prišiel vydýchnuť do Bratislavy, o pár dní sa do metropoly Bieloruska vráti.

Minsk možno označiť v KHL za skokana západnej konferencie. V minulej sezóne skončil v nej posledný štrnásty s 53 bodmi, teraz piaty so sto bodmi. Čo sa zmenilo?
Skôr by som povedal, čo sa nezmenilo. Ostali rovnakí brankári, Kevin Lalande odišiel do CSKA Moskva, aj obrana pokračovala v rovnakom zložení. Zmeny nastali u útočníkov: Odišiel prvý center Andrej Stas, Zbyněk Irgl i Tomáš Surový. Legionári, ktorí prišli z Medveščaku Záhreb na čele s Kanaďanom Jonathanom Cheechoom, do tímu zapadli a odviedli kvalitnú prácu. Mali sme približne taký istý rozpočet ako v predchádzajúcej sezóne, no po základnej časti sme z 28 tímov skončili na 9. mieste. O štrnásť miest vyššie než pred rokom. To ma teší. Nemenej i to, že sme sa nikoho nezbavili. Za výsledkom je kvalitná tímová práca.

Dynamo v play off ostalo na štíte fínskeho Jokeritu Helsinki – podľahlo 1:4 na zápasy, pričom prvý zápas u súpera vyhralo v predĺžení 3:2. Prečo nevzdorovalo jednému z favoritov tuhšie?
Jokerit má silné mužstvo, čo aj potvrdilo. V prvom zápase sme prehrávali 0:2, no nepoddali sme sa. Vyrovnali sme a v predĺžení – krátko po tom, ako sme sa ubránili v oslabení o dvoch hráčov, sme strelili víťazný gól. Dobre sme začali aj druhý zápas, no keď sme inkasovali gól po situácii, keď naši hráči na chvíľu prestali hrať v domnení, že rozhodcovia potrestajú faul na nášho obrancu, sa súper rozbehol. Akurát mrzí, že sme nevyhrali ani raz doma pred pätnásťtisícovou návštevou. V KHL sme mali najvyššiu návštevnosť.

Aké podmienky sú v minskom Dyname? Chodia výplaty načas?
Výplaty chodia pravidelne ako hodinky. V Dyname je špičkové zázemie, má modernú arénu s najvyššou kapacitou v KHL. Minsk je zaujímavá hokejová adresa aj pre hráčov so skúsenosťami z NHL. Kanaďania sa v metropole Bieloruska cítili príjemne, bolo to vidieť aj na ich hre. Popularite hokeja v krajine pomohol aj vlaňajší svetový šampionát v Minsku.

Generálny manažér klubu Vladimir Berežkov už naznačil, že by vás rád videl na lavičke Dynama aj v budúcej sezóne. Ostávate?
Ponuku som dostal, no po troch náročných sezónach a odlúčení od rodiny chcem ostať doma a oddýchnuť si. Je to ešte otvorené, vzal som si čas na rozmyslenie, ale zatiaľ som naklonený uprednostniť rodinu.

Na tohtoročných majstrovstvách sveta v Česku bude súperom Slovenska v základnej skupine aj Bielorusko. Tipnete si výsledok?
Zásadne netipujem. Pár hráčov z Dynama určite dostane pozvánku do reprezentácie. Platí, že hráči Minska by mali tvoriť kostru reprezentácie, no zatiaľ si Dynamo nemôže dovoliť najlepších bieloruských hokejistov. Tí pôsobia v bohatších ruských kluboch KHL. V Dyname som dal príležitosť niektorým talentovaným mladíkom.

Kto vyhrá Gagarinov pohár?
Najradšej by som ho doprial Sibiru Novosibirsk. Nepatrí síce k favoritom, no trénuje ho Andrej Skabelka, môj bývalý zverenec a dobrý priateľ. Z tradičných favoritov to môže byť CSKA Moskva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Dynamo Minsk #Ľubomír Pokovič