Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovanu v KHL dohorela svieca. Do konca apríla oznámi, kde bude hrať

Hokejisti bratislavského Slovana včera ukončili sezónu v Kontinentálnej hokejovej lige. Z doterajších troch ročníkov absolvovali najslabší. Slovan skončil na poslednom mieste Západnej konferencie.

25.02.2015 06:00
Maroš Krajči Foto: ,
Maroš Krajči.
debata (33)

„Mužstvo malo na to, aby hralo o účasť v play off, nebola to nedosiahnuteľná méta,“ vraví Maroš Krajči, generálny manažér hokejového Slovana, v prvom hodnotení. V súvislosti s budúcou sezónou naznačil, že definitíva, kde bude Slovan hrať, bude známa do dvoch mesiacov.

Z čoho pramenil mierny optimizmus Slovana pred začiatkom tohto ročníka? Prevládal názor, že mužstvo je silnejšie než v predchádzajúcom ročníku…
Nielen na papieri to tak vyzeralo. Trúfam si povedať, že šlo o najsilnejší káder v histórii Slovana – z hľadiska kompaktnosti i vyváženosti. Určite bol kvalitnejší než v prvej a druhej sezóne KHL. Do karát nám zahrala i situácia na trhu – získali sme útočníka Václava Nedorosta, obrancov Tomáša Starostu, Ivana Baranku, zostal útočník Michal Vondrka. Mužstvo malo na to, aby hralo o účasť v play off, čo nebola nedosiahnuteľná méta. Prečo sa tak nestalo, je na hlbšiu analýzu.

Slovan do sezóny vstúpil sympaticky, na prvom tripe vyhral v Magnitogorsku, na ľade obhajcu prvenstva. Po šiestich zápasoch – Slovan bol na 4. mieste – vedenie odvolalo trénera Rostislava Čadu. Odtajníte dôvody?
Opäť zdôrazním, čo som už neraz povedal: Rostislava Čadu sme neodvolali, odstúpil na vlastnú žiadosť. Spoluprácu sme ukončili korektne. Pre nás to bol blesk z jasného neba, rýchlo sme museli nájsť jeho nástupcu. Rozhodli sme sa pre Fína Petriho Matikainena. Je pravda, že mužstvo sa skladalo po konzultácii s pánom Čadom a na jeho herný obraz, čo bolo možno tiež jedným z dôvodov, prečo to neskôr nefungovalo, aj keď to spočiatku vyzeralo veľmi dobre.

Mužstvo pod vedením Petriho Matikainena nenaskočilo na víťaznú vlnu. Aj preto, že doma strácalo body. Bol to kľúčový bod negatívneho zlomu, prečo prišiel Slovan o play off?
Nepochybne. V prehrách na domácom ľade patríme s Chabarovskom medzi najslabšie mužstvá v KHL. Je to jeden z vážnych dôvodov, prečo sme nepostúpili do play off. Slovan aj v minulosti prežíval ťažké obdobia, keď sa herne trápil, no doma spravidla vedel vždy zabrať – aj s prispením pozitívneho tlaku divákov. Nehovoriac o tom, že v takej náročnej súťaži, akou je KHL, je takpovediac povinnosťou víťaziť na vlastnom ľade. Na ňom sa rozhoduje o úspechu. Teraz to nefungovalo, čo frustrovalo aj fanúšikovskú verejnosť. Prečo – na to ešte nepoznáme odpoveď. Darmo aj vyhráte v meste vzdialenom päťttisíc kilometrov, až tak to nezaznie, hoci každý bod je dôležitý. Je len jeden tím v KHL, nad ktorým Slovan nevyhral – tohtoročný nováčik Soči. Inak na štíte Slovana skončili všetky tímy. Na to sa bude príjemne spomínať, nezabudnuteľné zážitky z víťazstiev nad najsilnejšími mužstvami KHL ostanú dlho v pamäti našich fanúšikov.

Kto mal sekundovať Lacovi Nagyovi, lídrovi tímu, v produktivite?
Laco Nagy splnil očakávanie, štyridsať bodov v päťdesiatich zápasoch je pekná bilancia na štýl, akým hral Sovan. Všetka česť. Škoda, že sa k nemu nepridali aj niektorí ďalší skúsení hráči. Viac sme čakali od Michala Vondrku, Matta Murleyho, ktorý prišiel s povesťou produktívneho útočníka. Príjemným prekvapením boli výkony slovinského dua Rok Tičar, Žiga Jeglič. Radi by sme slovinských útočníkov v tíme udržali. V tejto chvíli je to otvorené.

Nemali prísť zásahy do kádra skôr, aby priniesli oživenie? Nedoplatil Slovan na zlý výber hráčov?
O zlom výbere nemožno hovoriť. Čo meno – to reprezentant. Angažmán nevyšiel kanadskému obrancovi Kurtisovi Fosterovi. V Medveščaku Zahreb bol v minulej sezóne najlepší, vyslúžil si nomináciu na Zápas hviezd KHL do Bratislavy. U nás sa trápil, čo sa niekedy pritrafí. Keď sa neuchytil, uvoľnili sme ho. Postupne odišli aj iní hráči, ktorí patrili v prvej sezóne k výrazným oporám: brankár Jaro Janus, Michal Vondrka i center Mário Bližňák. Ich forma mala zostupnú tendenciu. Veríme, že im prechod do iných klubov pomôže.

Aký podiel na neúspechu má neľahká ekonomická situácia klubu a meškanie výplat?
Veľký. Situácia sa zhoršila niekedy v novembri minulého roka, hráči sa ťažšie sústreďovali na zápasy, o meškajúcich výplatách sa hovorilo v kabíne. Športovú výkonnosť limitoval nehokejový dôvod. Môžeme len špekulovať, ako by sa situácia vyvíjala, keby šlo všetko ideálne. Ani najrenomovanejší politickí analytici nepredpokladali, že neďaleko našich hraníc vzplanie vojnový konflikt. Nenachádzame sa vo vzduchoprázdne, KHL je nielen športový, ale aj geopolitický projekt. Výrazne do nej zasiahol prepad rubľa, nízke ceny ropy a plynu i sankcie Európskej únie. Ovplyvnilo to aj spoločnosť Gazprom, generálneho partnera súťaže. Negatívne to pocítili aj viaceré kluby. A ešte pocítia.

Aká je aktuálne situácia s výplatami? Je určený splátkový kalendár?
Prezident klubu Juraj Široký sa koncom minulého týždňa stretol s trojicou hráčov – Milanom Bartovičom, Ladislavom Nagyom a Michalom Sersenom. Ubezpečil ich, že všetky náležitosti budú hráčom vyplatené na základe vopred dohodnutého splátkového kalendára.

Dá sa vyčísliť, o akú časť rozpočtu prišiel Slovan po sankciách Európskej únie voči Rusku?
Presne nie, pretože ide o primárne i sekundárne následky. Z ekonomického pohľadu nás najciteľnejšie zasiahlo odstúpenie kľúčového zahraničného partnera. Už si nedokázal vo vzniknutej situácii plniť záväzky voči klubu, finančné prostriedky od neho už zrejme neprídu. Preto vznikli podlžnosti.

Platí, že v polovici marca sa vedenie Slovana stretne s vedením KHL a preberú ďalšie účinkovanie v súťaži?
V polovici tohto mesiaca som sa stretol s Dmitrijom Černyšenkom. Nového prezidenta Kontinentálnej holejovej ligy som informoval o histórii Slovana a jeho doterajšom účinkovaní v KHL i o súčasnej situácii. Nehovorili sme vyslovene iba o možnom účinkovaní v budúcej sezóne. Pre Slovan v tejto súvislosti platí to isté čo aj pre iné kluby: do 30. apríla majú potvrdiť všetky garancie vrátane finančných na celú budúcu sezónu. Ďalšie stretnutie s vedením KHL má byť pre účastníkov súťaže v marci. Tam kompetentní predstavia novú stratégiu ligy.

Prihlási sa Slovan do KHL alebo uprednostní inú súťaž?
KHL je finančne veľmi náročná. Na účinkovanie v nej potrebujeme rozpočet približne trinásť miliónov eur, čo je pre nás momentálne nereálne. Po včerajšku je ďalší ročník KHL minulosťou, od dnešného dňa sa začíname pripravovať na ďalšiu sezónu. Podrobne rozanalyzujeme pre a proti každej zo štyroch možností, ktoré prichádzajú do úvahy. KHL, slovenská extraliga, česká extraliga, EBEL. Definitíva, pre ktorú sa rozhodneme, bude známa do dvoch mesiacov. Súvisí to so splnením podmienok pre účasť v tej-ktorej súťaži. Samozrejme, patrí sa dodržať korporátnu kultúru – ak by sme sa rozhodli nepokračovať v KHL, oznámime to najprv jej vedeniu a až potom podľa rozhodnutia akcionárov povieme, kde bude Slovan pôsobiť v budúcej sezóne.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Maroš Krajči