Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cenu si nezaslúžim, zbytočne som sa predvádzal

V zámorí ho nedocenili, a tak neodolal lukratívnemu vábeniu ruského giganta. Za tri sezóny v Omsku si český hokejový útočník Vladimír Sobotka (27) prilepší o 8,5 milióna dolárov. V jeho premiérovej sezóne v KHL je zatiaľ najlepším prihrávajúcim hráčom svojho tímu (7+23). "V porovnaní s NHL už nedohrávam toľko súbojov. Viac som na puku a snažím sa tvoriť hru," tvrdí rodák z Třebíča.

10.12.2014 12:00
Vladimír Sobotka Foto:
Vladimír Sobotka odohral v drese St. Louis sedem sezón.
debata (4)

Ako hodnotíte duel so Slovanom?
Utvorili sme si trojgólový náskok, strelili aj šťastné góly a hralo sa nám ľahšie. Ak by súper dal kontaktný gól na 2:3, mohol to byť iný duel. Slovan má dobre poskladaný tím, má vysokých a silných hráčov, no niečo im asi chýba.

Potešila vás cena pre najlepšieho hráča zápasu?
Bol to krásny pocit, ale podľa mňa som si ju nezaslúžil. Nepredviedol som svoj tradičný výkon a strácal ľahké puky.

Z Třebíča ste tu mali solídnu podporu. Vnímali ste ju?
Samozrejme. Bolo tu asi dvadsať kamarátov i rodina. Chcel som sa pred nimi predviesť, no vymýšľal som hlúposti a chvíľami sa hral zbytočne na frajera.

Stihli ste prehodiť pár slov s bývalým spoluhráčom zo Slavie Praha Michalom Vondrkom?
Akurát som mu po zápase gratuloval ku gólu. On ma však opravil, že to ešte niekto tečoval.

Prečo ste po siedmich úspešných sezónach v NHL zamierili do Omska?
V St. Louis som si počas štyroch rokov vybudoval určitú pozíciu. Odvádzal som kvalitnú robotu, za ktorú by som si aj niečo zaslúžil. Napriek tomu sme sa pred sezónou s vedením nedohodli. Omsk mi predostrel zaujímavú ponuku, ktorej som prikývol.

Už ste sa aklimatizovali v KHL?
Stále si ešte zvykám. Najnáročnejšie je cestovanie a časové posuny. Do Bratislavy sme leteli päť hodín, teraz po zápase sú v Omsku štyri hodiny ráno.

Zmenili ste aj štýl hry?
V porovnaní s NHL už nedohrávam toľko súbojov. V KHL sa hrá odlišný hokej, keďže sú tu väčšie klziská, aj keď v Bratislave sa mi to nezdalo.

Neľutujete svoj odchod zo zámoria?
Na ľade strávim každý zápas dvadsať minút, hrám presilovky i oslabenia. V útočnej formácii nastupujem s výbornými hráčmi – Kalininom, Paršinom či Širokovom. Mužstvo víťazí, nemám sa na čo sťažovať.

Ako by v súčasnosti dopadol duel medzi Omskom a St. Louis?
Záleží, na akom klzisku by sa hralo (smiech). Je to ťažké odhadnúť.

V budúcnosti sa chcete do NHL vrátiť?
Všetko záleží, ako budú so mnou spokojní v Omsku, či bude o mňa záujem. Verím, že dvere do NHL som si nezavrel a raz sa tam vrátim.

Zaznamenali ste 11-zápasovú víťaznú sériu vášho bývalého spoluhráča Jaroslava Haláka?
Videl som jeho posledný duel so St. Louis. Všetci o ňom vedia, že je kvalitný gólman. Keď sa mu chvíľu nedarí, vždy sa vie vrátiť do výbornej formy a potvrdiť nesporné kvality.

V Omsku pred vami pôsobil aj Jaromír Jágr. Pripomenuli vám to?
Jarda (Jaromír Jágr) s Červusom (Roman Červenka) zanechali v Omsku hlbokú stopu. Obaja majú na štadióne vyvesené dresy a Jarda tam má aj zlomenú hokejku, s ktorou dal víťazný gól.

Viaceré tímy v KHL vrátane Slovana trápia finančné problémy. V Omsku dostávate výplaty načas?
Počul som o finančných problémoch v Slovane i v ďalších piatich tímoch KHL. Zázemie v Omsku je výborné, som spokojný a nemáme podobné ťažkosti.

Budúci rok sa odohrá svetový šampionát v Českej republike. Je to pre vás zvýšená motivácia?
Urobím všetko, aby som sa na domáce majstrovstvá prebojoval. Je to lákavá akcia, podobnú ambíciu budú mať aj ďalší českí hokejisti. Je na tréneroch, koho vyberú. Určite budeme chcieť pred vlastnými divákmi urobiť pekný výsledok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #NHL #Avangard Omsk #Vladimír Sobotka