Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový šéf KHL Černyšenko má ligu zatraktívniť

Zmeny na najvyššom poste v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige sa udiali vskutku na najvyššej úrovni - v rezidencii ruského prezidenta Vladimira Putina v Soči.

01.12.2014 19:00
Dmitrij Černyšenko Foto: ,
Dmitrij Černyšenko.
debata

Šéf Kremľa do nej minulý piatok pozval Alexandra Medvedeva, jedného zo zakladateľov a doterajšieho prezidenta KHL i Dmitrija Černyšenka, bývalého šéfa organizačného výboru zimných olympijských hier 2014, Medvedevovho nástupcu.

Ruské médiá na dokreslenie súvislostí pripomínajú, že deň predtým na šlágri večera KHL CSKA Moskva – SKA Petrohrad sedel Černyšenko v lóži s René Faselom, prezidentom Medzinárodnej hokejovej federácie. Obaja netaja, že spolu vychádzajú veľmi dobre. Černyšenko sa u ruskej vrchnosti sľubne zapísal ako úspešný manažér pre Rusko úspešnej zimnej olympiády. Pred deviatimi rokmi pomáhal Viačeslavovi Fetisovovi s projektom Euro-ázijskej hokejovej ligy, z ktorého sa napokon vyprofilovala KHL.

Šesť a pol roka ju viedol autoritatívny a mediálne šikovný Alexander Medvedev, pred časom aj prezident SKA Petrohrad, najbohatšieho klubu v KHL. Mal takmer neohrozenú pozíciu, rozšíril súťaž od Záhrebu po Vladivostok.

Predstavitelia starej gardy mu však vyčítali, že v súťaži nezachránil moskovský Spartak, klub s bohatou tradíciou, že sa zvýšila priepasť medzi najbohatšími a ekonomicky skromnými klubmi. Nebolo tajomstvom, že medzi ruskou hokejovou federáciou na čele s Vladislavom Treťjakom a vedením KHL vládla dlhoročná rivalita i napätie, čo ruskí hokejovi experti považovali za príťaž. S príchodom nového prezidenta ligy očakávajú uvoľnenie, no neprisudzujú mu hlavnú príčinu zmeny v čele nadnárodnej súťaže.

„Chcel by som vás požiadať, aby ste využili všetky svoje skúsenosti a znalosti, ktoré ste získali pri prípravach Hier v Soči. Vaším cieľom nech je rozvoj hokeja nielen v našej krajine, ale aj na medzinárodnej scéne, keďže KHL má nadnárodný charakter,“ uviedol podľa agentúry Itar-Tass Putin na adresu Černyšenka a zároveň poďakoval odchádzajúcemu prezidentovi: „Do značnej miery je KHL vaším dieťaťom a od toho sa nikdy nedá odísť.“

Černyšenko je vo vyjadreniach zatiaľ opatrný. „V krátkom čase sa stretnem so všetkými prezidentmi a generálnymi manažérmi klubov. Určíme si priority rozvoja ligy. Úspešná súťaž je predpokladom silnej reprezentácie. Budeme pracovať tak, aby bol hokej v našej krajine športom číslo jeden,“ uviedol.

Z hokeja neodchádza ani Alexander Medvedev. „S Dmitrijom Černyšenkom sme sa už stretli, budeme v pravidelnom kontakte. Pripomínam, že v súčasnej neľahkej ekonomickej situácii sa ako druhý muž Gazpromu musím venovať svojej práci na viac než sto percent. Popritom budem zastupovať KHL v Medzinárodnej hokejovej federácii,“ podotkol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Medvedev #Dmitrij Černyšenko