Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kudroč ostáva pod lekárskym dohľadom

Nestáva sa často, aby mužstvá Kontinentálnej hokejovej ligy nedohrali prípravné stretnutie. Zranenie 33-ročného Kristiána Kudroča, urasteného obrancu Avangardu Omsk v pondelkovom stretnutí proti Neftechimiku Nižnekamsk na turnaji o Pohár prezidenta Kazachstanu v Astane vyzeralo veľmi vážne.

12.08.2014 21:08
debata
zväčšiť Kristián Kudroč. Foto: Ľuboš Pilc
Kristián Kudroč Kristián Kudroč.

V 25. min po zrážke pri mantineli s útočníkom Neftechimika Jaroslavom Aľševským a po údere do hlavy rodák z Michaloviec pokračoval v hre. Keď po striedaní prišiel na lavičku, stratil vedomie.

„V útrobách haly dostal nevyhnutnú prvú pomoc. Vzápätí zraneného hospitalizovali v jednej z popredných kliník v Astane – a tam prišiel k vedomiu. O dĺžke liečenia a rehabilitácii rozhodne lekárske konzílium,“ informoval na stránke klubu lekár Avangardu Dmitrij Batušenko.

„So synom som ešte netelefonoval, komunikujeme prostredníctvom esemesiek. Má otras mozgu, zlomenú kľúčnu kosť. Našťastie nie je v ohrození života, v nemocnici sa prebral. Osem dní ostane na pozorovaní na klinike v Astane. Pôsobil tam v minulej sezóne, takže nie je celkom v neznámom prostredí,“ uviedol včera jeho otec.

Zranením strieborného medailistu zo svetového šampionátu 2012 v Helsinkách sa podrobne zaoberala aj zdravotná komisia KHL. O jej záveroch informoval viceprezident KHL pre športovú medicínu profesor Igor Medvedev.

„Avangard vedie Kristiána Kudroča v statuse zranený hráč. Má kombinované zranenie, jeho stav je stabilizovaný, bez ohrozenia života. Najväčšie znepokojenie súvisí s úderom do hlavy a otrasom mozgu. V prevencii proti prípadným komplikáciám, ktoré v takejto situácii môžu nastať, ostane Kristián niekoľko dní pod lekárskm dohľadom. Chcem zdôrazniť, že lekársky tím, ktorý Kristiánovi poskytol na zápase prvú pomoc, postupoval profesionálne a mal Kudročovu zdravotnú situáciu pod kontrolou. Vyšetrenie EKG vylúčilo problémy so srdcom ako jednu z príčin straty vedomia. Za pozornosť stojí disproporcia medzi silou inkasovaného úderu a následného Kudročovho ťažkého stavu. Je možné, že Kristián už predtým mal ľahší otras mozgu, o čom ani nemusel vedieť. V takom prípade aj pri menšom údere môžu nastať komplikácie. Preto zdravotná komisia KHL pripravuje pre lekárov tímov metodiku, ako postupovať počas zápasov alebo tréningov pri podozrení na otras mozgu u hokejistov. Druhého septembra zorganizujeme k tomu náučno-metodický seminár,“ uviedol Medvedev.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Avangard Omsk #Kristián Kudroč