Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Manažér skrachovaného Leva: Siedmy ročník KHL bude zlomový

V uplynulej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy patril pražský Lev k najpríjemnejším prekvapeniam nadnárodnej súťaže.

28.07.2014 17:58
HC Lev Praha, radosť Foto: ,
Už len obrázok z minulosti. Gólová oslava hokejistov Leva Praha.
debata

V druhom roku pôsobenia sa prebil do finále o Gagarinov pohár (ako prvý neruský klub). Utvoril divácky rekord KHL (17 073 návštev­níkov), v napínavej sedemzápasovej sérii napokon podľahol Magnitogorsku. V nadchádzajúcom ročníku však Lev bude chýbať – vedenie klubu nezohnalo peniaze. Špekulácie o tom, že ruský plynárenský gigant Gazprom prestal podporovať pražský klub, rázne odmietol Rašid Chabibulin, športový riaditeľ Leva.

„Takúto domnienku nemá význam komentovať,“ uviedol pre ruský R-Sport. "Príčina je banálna a prostá. Mužstvo financovali dvaja najväčší akcionári: prezident Jevgenij Miškovskij a jeho partner Petr Speychal. Biznis, ktorý im prinášal zisk a umožňoval podporovať hokej, nevygeneroval toľko prostriedkov, aby mohol Lev pokračovať na úrovni, ktorú dosiahol.

Rozpočet by klesol na 30–40 percent z predchádzajúceho. Obaja najvplyvnejší funkcionári sa pokúšali hľadať financie v Česku i Rusku, ale nepochodili. A tak sa vedenie rozhodlo „zmraziť“ projekt na rok. Nie je vylúčené, že po ročnej prestávke, ak nastanú priaznivé okolnosti, sa Lev vráti opäť do KHL. Takýto variant je možný," tvrdí Chabibulin.

Zdôraznil, že vedenie klubu vyrovnalo hráčom i trénerom všetky záväzky i prémie. „Nevyplatili sme neveľkú časť kolektívneho finančného bonusu. Peniaze klub na to má, najneskôr začiatkom augusta aj túto podlžnosť vyrovnáme,“ verí športový riaditeľ. Ako sa vedenie lúčilo s hráčmi?

„Do poslednej chvíle sme živili nádej, že pomoc odniekiaľ predsa len príde, a tak sme hráčov chceli udržať. Keď vyšlo najavo, že najbližšia sezóna je stratená, vyšli sme im v ústrety a začali sme ich uvoľňovať. Niektorí si našli angažmán v iných kluboch KHL, niektorí v českej extralige, ďalší v iných ligách. Je ešte pár hokejistov, ktorí nemajú kontrakt, no dúfam, že v najbližšom čase si prácu nájdu.“

Chabibulin pripúšťa, že odstúpenie Leva vrhlo tieň na imidž KHL. „Súťaž si musí ujasniť, ako chce napredovať, určiť si koncepciu. Pokiaľ viem, viaceré kluby sa nachádzajú v zložitej ekonomickej situácii. Viac zahraničné než ruské. Siedmy ročník KHL považujem za zlomový. Ak si udrží predchádzajúcu úroveň, bude KHL úspešne napredovať. Na to si však musíme počkať do jari,“ uzatvára Chabibulin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Lev Praha