Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Baranka: Slovan konal seriózne. Nemal som dôvod váhať

Hokejový Slovan získal ďalšieho slovenského reprezentanta - 29-ročného obrancu Ivana Baranku. "Dohodli sme sa rýchlo, teraz musím dobehnúť tréningové manko," vravel vo štvrtok pri odchode z ľadu. Keď si v kabíne odkrútil bežeckú dávku na páse a bicykli, bol k dispozícií médiám.

17.07.2014 16:53
Ivan Baranka Foto:
Ivan Baranka.
debata

Kedy vás oslovil Slovan?
Pred desiatimi dňami? Prejavil seriózny záujem, a tak som tu. Rokovali sme korektne a veľmi rýchlo. Dohodli sme sa na zmluve na rok. Podpísal som ju v stredu večer.

Nechceli ste dlhodobejšiu?
Tak sa dohodol môj agent s vedením klubu. Agent mi povedal, že ide o jeden rok. Súhlasil som. Neviem, či prichádzali do úvahy aj iné možnosti, som vďačný zatiaľ aj za ročný kontrakt.

Mali ste aj iné ponuky?
Boli aj rokovania s inými mužstvami, ale zdali sa mi zdĺhavé, až som pochyboval o serióznosti tých klubov. Potom vstúpil do hry Slovan – a všetko sa zomlelo rýchlo.

Neunáhlili ste sa? Nechceli ste ešte chvíľu počkať?
Poviem na rovinu – som rád, že som si našiel pôsobisko na ďalšiu sezónu. V KHL už voľných miest pre legionárov nie je veľa. Nechcel som ísť do rizika.

Ovplyvnila vaše rozhodnutie aj netradičná situácia s odstúpením troch klubov KHL zo súťaže? Na trhu sa zrazu objavilo veľa hráčov. Zavážilo to?
Situácia je naozaj špecifická, takú som počas kariéry ešte nezažil. Všade je plnka, čakať je určitým spôsobom risk. Slovan moje rozhodnutie urýchlil.

Zľavili ste zo svojich požiadaviek?
Á… Na to, aké má Slovan možnosti, mi predložil dobré podmienky. Nemal som dôvod váhať. Bez zmluvy je stále veľa kvalitných hráčov, niektorým sa možno čakanie vyplatí, niektorým nie. Už som všetko hodil za hlavu, od štvrtka sa pripravujem so Slovanom. Väčšinu chalanov poznám, niektorí, s ktorými som bol v kontakte, mi predpovedali, že aj tak skončím v Slovane. Povedal som im, že všetky dvere sú otvorené, môže sa tak stať. A aj sa stalo.

Čo vám prvé prebehne mysľou pri mene Rostislava Čadu, trénera Slovana?
Disciplína a ešte raz disciplína. A hlasité rozprávanie. Disciplína musí byť. S tým nemám žiadny problém. Viem, že tréner Čada vyžaduje kvalitnú obranu. Ako obranca to mám v náplni práce.

Pocitovo ste spokojnejší, že sezónu odohráte doma, aj keď v tej istej súťaži?
Áno, hrám doma – po jedenástich rokoch. Päť sezón som pôsobil v Amerike, šesť v Rusku. Aj preto som rád, že som tu. Odpadli mi starosti so sťahovaním, prišiel som s jedným kufríkom. Mal som pocit, ako by som šiel na zraz reprezentácie. Domov mám na skok, je to príjemné. Akurát budem mať väčšie problémy so zháňaním vstupeniek na zápasy. Hokejové veci však ostávajú rovnaké. Keď som v Bratislave nastupoval proti Slovanu, alebo za slovenskú reprezentáciu, fanúšikovia vždy utvorili neskutočnú atmosféru. Neviem sa dočkať prvého domáceho zápasu.

Ste pripravený na pozíciu jedného z lídrov?
Čo počúvam, ciele na sezónu sú určené. Budem sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sme ich aj splnili. Hlavným je postup do play off, divákov zabávať peknou hrou. Verím, že všetko bude klapať.

Zdravotne ste v poriadku?
Som pripravený v plnej sile. Potrebujem však potrénovať, lebo mám sklz oproti chalanom. Na ľade to bolo aj trochu vidieť. Myslel som si, že prvá polhodinu bude v pohode a druhú odpadnem – a bolo to práve naopak – v prvej som sa zamotal. Musím sa zaťať a prvé tréningy vydržať.

Doplatili ste na to, že Omsk nepostúpil v minulej sezóne do play off?
Asi aj áno. Od začiatku sezóny sme sa trápili. Ak by sme podávali lepšie výkony, neboli by v mužstve také tlaky. Je dosť možné, že by som kontrakt aj predĺžil. To je však keby, zmluva sa mi skončila.

Budete mať v zápasoch proti Omsku vyššiu motiváciu?
Motivácia je na každý zápas rovnaká – získať tri body. Keď hráte proti svojmu bývalému mužstvu, je to špecifické, radi by ste vyhrali. Nemôžem povedať, že je to brutálne veľká motivácia, ale určite sa budem snažiť podať čo najlepší výkon.

Viete odhadnúť súčasnú kvalitu Slovana v porovnaní s predchádzajúcou sezónou?
Vždy ide o silu kolektívu. Nemusíte mať v tíme megahviezdy, no ak všetci zaberú a pomôžu si, dajú sa spraviť veľké veci. V Slovane je veľa kvalitných hráčov, stanovený cieľ je reálny. Dá sa splniť. Papierovo vyzerá Slovan silný. Treba to však potvrdiť na ľade.

Viete si predstaviť prípravný zápas v Košiciach pred vypredaným osemapoltisícovým hľadiskom?
V Košiciach som hral pred vypredaným hľadiskom prípravné zápasy v slovenskej reprezentácii. Bude to veľmi zaujímavé – Laco Nagy v drese Slovana proti Košiciam. Zažijem tradičnú rivalitu, ktorá vládla medzi oboma klubmi v slovenskej extralige.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Ivan Baranka