Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyhrať KHL nie je horšie ako NHL, tvrdí železný Mike, ktorý pozlátil Metallurg

Hokejové Rusko si vydýchlo: Gagarinov pohár, víťazná trofej Kontinentálnej hokejovej ligy, ostáva doma! Z moskovského Dynama, ktoré ju získalo v predchádzajúcich dvoch ročníkoch, sa sťahuje na Ural.

01.05.2014 16:10
Mike Keenan Foto: ,
Mike Keenan.
debata

Pribudne na nej meno nového šampióna – Metallurg Magnitogorsk, hoci do 35. min rozhodujúceho siedmeho zápasu siahal po nej aj húževnatý pražský Lev. Prvý raz v histórii KHL sa stalo, že víťazov viedol zahraničný tréner. A do análov vojde, že Kanaďan Mike Keenan – s prezývkou železný Mike – sa stal prvým koučom, ktorý pil šampanské zo Stanleyho i Gagarinovho pohára. Medzi oboma úspechmi prešlo dvadsať rokov. V roku 1994 vyhral Stanley Cup s tímom New York Rangers.

Vyhlásenému búrlivákovi, ktorý neváhal z kabíny mužstva NHL vyhodiť televízor a po nedisciplinovaných hráčoch hádzal, čo mu prišlo pod ruku, pribúdajúce roky utlmili prudkú povahu a stíšili emócie.

„V Magnitogorsku som na televízor nesiahol a ani nikoho netĺkol hokejkou,“ odbíjal narážky na niekdajšie vzplanutia. Oživil ich len raz: v Prahe po šiestom zápase série, v ktorom jeho zverenci v napínavom závere neudržali vedenie 4:3 a v predĺžení prehrali, nevyberavo vynadal rozhodcom. Jeho asistenti mali čo robiť, aby ho udržali v primeranej vzdialenosti od mužov s píšťalkou.

„Poškodili nás,“ vravel na pozápasovej tlačovej konferencii, keď trochu vychladol a vypustil paru. „Tento úspech nie je o nič menší než triumf v Stanleyho pohári,“ vravel nadšene ruským médiám po záverečnom hvizde rozhodujúceho zápasu. Vzápätí už lietal nad hlavami jeho zverencov. Hlavným hrdinom strhujúcej a napínavej sedemdielnej série sa však stal útočník Metallurgu Sergej Moziakin.

„V Soči nedokorčuľuje k súperovej bránke,“ vysvetľoval Zinetuľa Biľaletdinov, tréner ruskej reprezentácie, prečo najproduktívnej­šieho útočníka v histórii KHL nezaradil do olympijskej nominácie. Jeho zverenci v Soči „nedokorčuľovali“ ani do súbojov o medaily, a keďže Moziakin lámal v tomto ročníku jeden strelecký rekord za druhým – prvý v KHL prekonal 100-bodovú hranicu, dosiahol 106 bodov za 47 gólov a 59 asistencií, stal sa Biľaletdinov terčom posmechu.

Nečudo, že aj počas bujarých osláv titulu odpovedal 33-ročný krídelník i na otázku, či držal v hlave Biľaletdinovo nelichotivé vyjadrenie na jeho adresu. „Ak by som o ňom rozmýšľal, určite by som nedokorčuľoval k súperovej bránke. Skôr ma to motivovalo, chcel som ukázať, že viem hrať hokej,“ vravel médiám goleador Metallurgu i KHL. V play off KHL stanovil nový rekord produktivity: 33 bodov (13+20), zaslúžene sa stal najužitočnejším hráčom play off.

„Mám za sebou neuveriteľnú klubovú sezónu. Vyšlo v nej všetko, ako malo. Ďakujem manažmentu klubu, že angažovalo Danisa Zaripova a českého útočníka Jána Kovářa. Veľmi dobre sme si rozumeli, spolupráca v našom útoku perfektne fungovala,“ zdôraznil.

Uznanie sa skvelú sériu i celý ročník patrí aj pražskému Levu. Vlaňajší nováčik sa stal najpríjemnejším prekvapením súťaže, Metallurgu tuho vzdoroval – takmer až do poslednej sekundy. Podľa kréda: viac národností, jeden tím. Pôsobili v ňom aj dvaja Slováci – obranca Juraj Mikuš a útočník Lukáš Cingel.

„Sledovali sme najpríťažlivejšiu finálovú sériu v doterajšej histórii KHL,“ vyzdvihol jej úroveň Alexander Medvedev, šéf nadnárodnej súťaže. Informoval, že v budúcom ročníku do nej vstúpi fínsky klub Jokerit Helsinki, Lada Togliatti a novovzniknutý klub zo Soči.

Víťazi Gagarinovho pohára
2009 – Bars Kazaň
2010 – Bars Kazaň (aj s Romanom Kukumbergom)
2011 – Salavat Julajev Ufa (aj s Tomášom Starostom)
2012 – Dynamo Moskva
2013 – Dynamo Moskva (oba aj s Dominikom Graňákom)
2014 – Metallurg Magnitogorsk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Keenan #Gagarinov pohár