Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vážim si dôveru, trénovať v KHL je prestíž

Slovenský tréner bude viesť mužstvo v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige aj v nadchádzajúcom ročníku. Bratislavčan Ľubomír Pokovič prijal ponuku vedenia klubu Dynama Minsk a predĺži svoje účinkovanie v hlavnom meste Bieloruska.

25.04.2014 10:00
Ľubomír Pokovič. Foto: ,
Ľubomír Pokovič.
debata

„Je to prejav dôvery, vážim si, že môžem pokračovať v kvalitnej súťaži i v prostredí, ktoré dobre poznám,“ podotkol 53-ročný skalický rodák.

Čakali ste, že vás vedenie osloví?
Ponuku som dostal ešte v januári. Vzal som si čas na rozmyslenie. Predsa len – zahraničný angažmán je náročný aj v tom, že ste odlúčený od rodiny. A aj keď príde za vami, počas sezóny si ju veľmi neužijete. Neumožní vám to veľa cestovania. Keď som zvážil pre a proti, povedal som si, že ešte jednu sezónu potiahnem.

Minské Dynamo nepostúpilo do play off, v Západnej konferencii KHL skončilo posledné. Ako hodnotilo vedenie klubu sezónu?
Hlavný cieľ mužstvo nesplnilo, takže spokojné byť nemohlo. V Pohári nádeje sme vo finále podľahli Omsku, trochu sme si vylepšili dojem. Aj v nadchádzajúcej sezóne je hlavnou úlohou doviesť mužstvo do play off. Taký zámer má každý účastník KHL, nás nevynímajúc.

V Minsku pôsobíte už dlhšie. Je práca v najsledovanejšom bieloruskom hokejovom klube v niečom špecifická? Pociťujete veľký tlak?
Tréner je pod veľkým tlakom všade. V Minsku má trénerská práca isté špecifiká, no podobné sú aj v iných kluboch. Nejaké povinnosti mi pribudnú, pretože v Dyname budem zastrešovať celú hokejovú pyramídu. Samozrejme, s dôrazom na prvé mužstvo, ktoré má byť aj základom bieloruskej reprezentácie.

Vo štvrtok ste absolvovali tlačovú konferenciu. Na čo sa médiá najviac pýtali?
Na najbližšiu budúcnosť, na formovanie tímu na nadchádzajúcu sezónu. O nových hráčoch sme však nehovorili, reglement KHL to nedovoľuje. Medzi tými, ktorí sú pod zmluvou, je aj slovenský útočník Tomáš Surový. Vo štvrtok sme posledným tréningom ukončili sezónu. Minsk-arénu sme museli uvoľniť pre majstrovstvá sveta.

Poviete, koľko legionárov bude v Dyname? Neruský klub na nich limit nemá, ruské môžu mať päť.
Počet legionárov v Dyname je šesť korčuliarov a jeden brankár. Určila ho bieloruská hokejová federácia. Viac nie, základ tvoria domáci hokejisti. V kvalitnej súťaži získavajú skúsenosti, z čoho by mala ťažiť i reprezentácia.

Dýcha už Minsk atmosférou nadchádzajúcich majstrovstiev sveta?
Na každom kroku – a už dlhší čas. Som presvedčený, že Minsk usporiada výborný šampionát. Hrať sa bude v dvoch krásnych halách. Trúfam si povedať, že hokej je v Bielorusku športom číslo jeden, hlavné mesto žije hokejom. Kto ho navštívi, presvedčí sa o tom.

Máte tip na víťaza Gagarinovho pohára? Neutrpí imidž ruských klubov, ak prestížnu trofej získa pražský Lev?
Je to šport, stať sa môže všetko. Ak by aj vyhral Lev, imidž ruských klubov neutrpí. KHL si zakladá na tom, že je nadnárodná súťaž.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dynamo Minsk #Ľubomír Pokovič