Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Hokejové Rusko drží vo finále KHL palce Kanaďanovi

Ruská Kontinentálna hokejová liga vrcholí tak, ako pri jej vzniku pred šiestimi rokmi čakal málokto.

24.04.2014 10:00
Mike Keenan Foto: ,
Mike Keenan.
debata

Gagarinov pohár, prestížna trofej pre jej víťaza, je momentálne v Prahe. A možno tam aj na rok ostane. Vo vitríne Leva, ktorý nemá v kádri ani jedného ruského hráča. Nemusí sa tak stať, no pražské mužstvo vedie vo finále nad Metallurgom Magnitogorsk 2:1 na zápasy a aktuálne je k poháru bližšie. Štvrté finále sa hrá v Prahe vo štvrtok.

Pred začiatkom finálovej série už jedna bariéra padla: prvý raz sa stane šampiónom mužstvo, ktoré vedie zahraničný tréner. V predchádzajúcich ročníkoch triumfovali zverenci ruských: dvakrát Kazaň (2008, 2009) pod vedením Zinetuľu Biľaletdinova, dvakrát Dynamo Moskva (2012, 2013) s Olegom Znarokom (súčasný tréner ruskej reprezentácie má nemecké občianstvo, no narodil sa v Usť-Katave v Čeľabinskej oblasti), raz Ufa s Viačeslavom Bykovom.

A tak hokejové Rusko zažíva pikantnú situáciu: drží palce svojráznemu Kanaďanovi Mikeovi Keenanovi, šéfovi lavičky Metallurgu. Môže sa stať prvým trénerom, ktorý vyhrá Stanleyho i Gagarinov pohár. K Stanley Cupu priviedol pred dvadsiatimi rokmi New York Rangers, ktorých dres obliekali i hokejisti Karpovcev, Kovaľov, Nemčinov a Zubov, prví ruskí víťazi NHL. Aj takéto súvislosti rámcujú tohtoročné finále KHL.

Účasť Leva v súboji o zlato nastoľuje rôzne otázky. Najmä o počte legionárov v mužstvách KHL. Ruské kluby môžu mať piatich, neruské neobmedzený počet, čo je aj výhodou Leva. „Ruské kluby sú znevýhodnené, podmienky nie sú pre všetkých rovnaké,“ tvrdí Gennadij Veličkin z Metallurgu. Kým Vladislav Treťjak, prezident Ruskej hokejovej federácie, po neúspechu ruskej reprezentácie na olympijskom turnaji v Soči sa vyslovil za zníženie počtu legionárov (,,zaberajú miesta ruským hráčom"), Alexander Medvedev, šéf KHL, navrhuje ich počet rozšíriť z piatich na sedem (,,len z konkurencie vzíde kvalita").

Nový reglement KHL v nadchádzajúcom ročníku necháva počet legionárov na čísle päť, no po novom má byť definovaný termín – legionár. „Viacerí legionári sú pod zmluvami, no postupne ich počet znížime,“ tvrdí Treťjak. Definitívnu podobu reglementu schváli ruské ministerstvo športu, čo je v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi novinka.

Kari Jalonen, fínsky tréner Leva, neohraničený limit na počet legionárov v pražskom klube za výhodu nepovažuje. „Je to v súlade s platnými pravidlami KHL. Pracujeme podľa nich,“ uviedol pre médiá. Rašid Chabibulin, manažér pražského klubu pripomína, že v kabíne sa utvorila skvelá česko-fínsko-švédsko-kanadsko-slovenská partia. „Takú som ešte nezažil,“ zdôrazňuje. V prvom finálovom zápase v Prahe prišlo do hľadiska 16 435 divákov – čo je rekordná návšteva na zápase KHL.

Lev prekonáva rekordy – a nielen divácke. Vyvrcholenie KHL ponúka nečakanú zápletku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Keenan