Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejové Rusko drží vo finále KHL palce Kanaďanovi

Ruská Kontinentálna hokejová liga vrcholí tak, ako pri jej vzniku pred šiestimi rokmi čakal málokto.

24.04.2014 10:00
Mike Keenan Foto: ,
Mike Keenan.
debata

Gagarinov pohár, prestížna trofej pre jej víťaza, je momentálne v Prahe. A možno tam aj na rok ostane. Vo vitríne Leva, ktorý nemá v kádri ani jedného ruského hráča. Nemusí sa tak stať, no pražské mužstvo vedie vo finále nad Metallurgom Magnitogorsk 2:1 na zápasy a aktuálne je k poháru bližšie. Štvrté finále sa hrá v Prahe vo štvrtok.

Pred začiatkom finálovej série už jedna bariéra padla: prvý raz sa stane šampiónom mužstvo, ktoré vedie zahraničný tréner. V predchádzajúcich ročníkoch triumfovali zverenci ruských: dvakrát Kazaň (2008, 2009) pod vedením Zinetuľu Biľaletdinova, dvakrát Dynamo Moskva (2012, 2013) s Olegom Znarokom (súčasný tréner ruskej reprezentácie má nemecké občianstvo, no narodil sa v Usť-Katave v Čeľabinskej oblasti), raz Ufa s Viačeslavom Bykovom.

A tak hokejové Rusko zažíva pikantnú situáciu: drží palce svojráznemu Kanaďanovi Mikeovi Keenanovi, šéfovi lavičky Metallurgu. Môže sa stať prvým trénerom, ktorý vyhrá Stanleyho i Gagarinov pohár. K Stanley Cupu priviedol pred dvadsiatimi rokmi New York Rangers, ktorých dres obliekali i hokejisti Karpovcev, Kovaľov, Nemčinov a Zubov, prví ruskí víťazi NHL. Aj takéto súvislosti rámcujú tohtoročné finále KHL.

Účasť Leva v súboji o zlato nastoľuje rôzne otázky. Najmä o počte legionárov v mužstvách KHL. Ruské kluby môžu mať piatich, neruské neobmedzený počet, čo je aj výhodou Leva. „Ruské kluby sú znevýhodnené, podmienky nie sú pre všetkých rovnaké,“ tvrdí Gennadij Veličkin z Metallurgu. Kým Vladislav Treťjak, prezident Ruskej hokejovej federácie, po neúspechu ruskej reprezentácie na olympijskom turnaji v Soči sa vyslovil za zníženie počtu legionárov (,,zaberajú miesta ruským hráčom"), Alexander Medvedev, šéf KHL, navrhuje ich počet rozšíriť z piatich na sedem (,,len z konkurencie vzíde kvalita").

Nový reglement KHL v nadchádzajúcom ročníku necháva počet legionárov na čísle päť, no po novom má byť definovaný termín – legionár. „Viacerí legionári sú pod zmluvami, no postupne ich počet znížime,“ tvrdí Treťjak. Definitívnu podobu reglementu schváli ruské ministerstvo športu, čo je v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi novinka.

Kari Jalonen, fínsky tréner Leva, neohraničený limit na počet legionárov v pražskom klube za výhodu nepovažuje. „Je to v súlade s platnými pravidlami KHL. Pracujeme podľa nich,“ uviedol pre médiá. Rašid Chabibulin, manažér pražského klubu pripomína, že v kabíne sa utvorila skvelá česko-fínsko-švédsko-kanadsko-slovenská partia. „Takú som ešte nezažil,“ zdôrazňuje. V prvom finálovom zápase v Prahe prišlo do hľadiska 16 435 divákov – čo je rekordná návšteva na zápase KHL.

Lev prekonáva rekordy – a nielen divácke. Vyvrcholenie KHL ponúka nečakanú zápletku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Keenan