Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lev, kráľ západu, zaútočí na Gagarinov pohár

Lev je kráľ zvierat i cár západu. Aj takto ruské médiá opisujú postup hokejistov pražského Leva do finále Kontinentálnej hokejovej ligy.

11.04.2014 16:27
HC Lev Praha, radosť Foto: ,
Gólová oslava hokejistov Leva Praha.
debata

Vo štvrtok v domácom prostredí 02 arény v piatom zápase finálovej série Západnej konferencie dosiahli nad Lokomotivom Jaroslavľ štvrté víťazstvo (vyhrali 3:2). Lev je prvý neruský klub, ktorý bude hrať o Gagarinov pohár. V minulej sezóne bol nováčik, v play off skončil v prvom kole, v tejto postupom do finále príjemne prekvapil.

Podobne ako Lokomotiv Jaroslavľ, ktorý do vyraďovacej časti postúpil z ôsmeho miesta – a vyradil najväčších favoritov. V prvom kole Dynamo Moskva, obhajcu titulu, v druhom SKA Petrohrad, tradične najväčšieho favorita s najvyšším rozpočtom.

Ani to však neznižuje víťazný pochod pražského tímu. „Sme veľmi šťastní, oslávili sme to nejakým pivkom. Za výkony v základnej časti i v play off sme si postup zaslúžili. Rusi možno nie sú radi, že o trofej bude hrať len jedno ruské mužstvo, ale tak to vyšlo. A keď sme už vo finále, pokúsime sa priniesť Gagarinov pohár do našej vitríny,“ vravel po zápase kapitán Jiří Novotný.

Čo považoval za kľúčové, že sa Lev odstal tak ďaleko? „Kvalitné výkony našich brankárov. Držali nás takmer v každom zápase, od ich istoty sa odvíjala zodpovedná hra v obrane. Na výhry nám spravidla stačili dva-tri góly. Aj vo štvrtok sme vyhrali najtesnejším rozdielom. Keď sme odskočili na rozdiel dvoch gólov, húževnatý súper dvakrát znížil, ale náskok sme si ustrážili. Lokomotiv má mladý a bojovný tím, každý zápas bol náročný. Sériu sme chceli ukončiť už v utorok v Jaroslavli, ale v predĺžení mal viac šťastia súper.Teší nás aj veľká divácka podpora. Sme radi, že si ľudia našli cestu na naše stretnutia. Finále je odmenou pre nás i pre nich,“ uviedol Novotný.

Postup do finále potešil aj slovenského útočníka Leva Lukáša Cingela. V prvom zápase proti Jaroslavľu sa zranil v hornej časti tela, duel sledoval z tribúny. „Je dobré, že sme sériu ukončili v piatom stretnutí. Máme čas oddýchnuť si a dobre sa pripraviť na finále. Verím, že sa do jeho začiatku vystrábim. O tom, či nastúpim, rozhodne môj zdravotný stav a tréneri. Vo finále sa môže stať čokoľvek, šance sú vyrovnané,“ zdôrazní.

Kari Jalonen, fínsky tréner Leva, ocenil výkony Lokomotivu. „Nečakal som, že vyradí Dynamo i Petrohrad. Ani my sme sa do finále nedostali ľahko. Verím svojmu tímu, chlapci sú stále hladní,“ podotkol.

Dave King, ostrieľaný kanadský kouč Lokomotivu vrátil kompliment. "Lev hral veľmi, veľmi dobre. Potvrdil, že právom patrí medzi najlepšie tímy KHL. Ale aj ja som hrdý na svojich zverencov, najmä mladí hráči sa zlepšovali od zápasu k zápasu. Klobúk dolu, ako sa Lokomotiv dvíha vyše dva roky od leteckej katastrofy, pri ktorej zahynul celý tím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Lev