Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V KHL tlie horúca téma: počet legionárov v tímoch

Rozšíriť? Znížiť? Ruská hokejová federácia - šéfuje jej niekdajší skvelý brankár Vladislav Treťjak, navrhuje znížiť počet legionárov v ruských kluboch Kontinentálnej hokejovej ligy z piatich na troch.

16.10.2013 12:00
KHL, Kontinentálna hokejová liga Foto:
Ilustračné foto
debata

Vedenie KHL na čele s Alexandrom Medvedevom rozmýšľa o jeho zvýšení. Na najvyšších poschodiach ruského hokeja tlie vážny spor. Zatiaľ v skrytej a opatrnej podobe. Pred olympijským turnajom v Soči vládne napätý zmier. Ani jedna strana nechce ísť do otvoreného konfliktu, avšak z času na čas vypustí prieskumný balónik.

„Máme veľký záujem, aby pracovné miesta v KHL patrili ruským hráčom – a zárobky by ostávali v Rusku. Ťažiť z toho by mohla aj reprezentácia, v súťaži by sa objavilo viac zaujímavých hráčov,“ uviedol pre ruské médiá Valerij Fesiuk, výkonný riaditeľ federácie. Upozorňuje, že u sedemnásťročných mladíkov, ktorí ukončujú pôsobenie v športových školách, vzniká dilema. Ak sa nedostanú do Mládežníckej hokejovej ligy, ostanú vo vákuu.

„To je jeden z dôvodov, prečo chceme pomáhať ruským chlapcom. Preto sme za zníženie limitu legionárov z piatich na troch. Je to vážne riešenie,“ argumentuje Fesiuk.

Počet klubov v KHL sa zvyšuje (aktuálne je 28), kvalitných hokejistov nie je nazvyš. Vychovávať mladých hokejistov je krvopotná činnosť. Jednoduchšie je kúpiť hokejistu ako importovaný produkt – takýto názor prevláda vo väčšine klubov. Ich majitelia, ktorí do nich lejú veľké sumy i vplyvní gubernátori si želajú mať výsledok čo najskôr, najlepšie hneď.

„Medzi federáciou a KHL budú vždy protirečenia. Vychádzajú z rôznych cieľov. My si želáme silnú reprezentáciu, KHL sa stará o rozvoj svojho produktu. Preto je dôležité nájsť spoločný jazyk,“ pripomína Fesiuk v denníku Sovetskij Sport. Viceprezident KHL Vladimir Šalajev pripomína, že liga utvorí komisiu na posúdenie limitu na legionárov.

„Oslovili sme nielen expertov z federácie a prostredia KHL, ale aj členov hokejových odborov a agentov. Najdôležitejšie je postupovať profesionálne. Vieme, že cena hráčov s ruským pasom rastie. Je to zákon trhu,“ prízvukuje. Zároveň priznáva, že zahraničné kluby majú isté privilégiá – na ne sa limit nevzťahuje.

„Musia mať prinajmenej päť hráčov svojej krajiny. Toto pravidlo prísne strážime,“ vraví Šalajev. S dovetkom, že variantov na rozšírenie počtu legionárov je viac, no pred olympiádou v Soči je najdôležitejšie rozmýšľať najmä o nej.

Téma je však horúca. Nedávno sa objavila úvaha, aby sa z počtu legionárov vyňali Česi a Slováci. Niektoré popredné ruské tímy sužujú zranenia viacerých hráčov. Preto 43-ročný Sergej Fiodorov, generálny manažér moskovského CSKA, opäť zvesil korčule z klinca a začal trénovať, Omsk siahol po 39-ročnom brankárovi Mezinovi. Mužstvá z neruských klubov s neobmedzeným počtom legionárov úspešne konkurujú špičkovým ruským. V Západnej konferencii KHL je za vedúcim duom Dynamo Moskva, Petrohrad štvorica Riga, Záhreb, Doneck, Lev Praha, vo Východnej je na 2. mieste kazašská Astana.

„Prepáč, Treťjak. KHL, pošli limit na legionárov do čerta! Veď keď úroveň hokeja v KHL začne klesať, budeme na svetových arénach dostávať na frak ako Povetkin od Klička. Hráčov pre reprezentáciu je dobré pripravovať v náročnom boji, ktorý masový príliv štyridsaťročných veteránov sotva zabezpečí,“ emotívne zdôrazňuje spomenutý denník.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL