Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dynamo je dynastia, ocenil víťaza KHL jej šéf

Mužstvo bez hviezd. Alebo - aký tréner, taký tím. Tak znie najčastejšia charakteristika hokejistov moskovského Dynama, dvojnásobného víťaza Gagarinovho pohára.

21.04.2013 11:00
Oleg Znarok Foto:
Tréner Dynama Moskva Oleg Znarok.
debata

V iných mužstvách by hrali väčšinou v tretích a štvrtých formáciách, ale ako mužstvo sú – hviezda, tvrdí Ovečkinov agent pre Rusko.

V Dyname korčuľujú aj osobnosti, slovenského obrancu Dominika Graňáka nevynímajúc, ale v princípe to sedí. Keď v Bratislave vyhralo štvrtý zápas štvrťfinálovej série play off západnej konferencie, tréner Oleg Znarok sa srdečne objal s Rostislavom Čadom. Na Bratislavu si vylepšil spomienky: na svetovom šampionáte B-kategórie v roku 1995 v drese Lotyšska zdramatizoval rozhodujúci súboj so Slovenskom o postup medzi elitu. Päť minút pred koncom znížil na 3:4, ale domáci náskok udržali a vybojovali si účasť v A-kategórii…

Znarok, rodák z Usť-Katavu, mesta v Čeľabinskej oblasti, má zaujímavý športový životopis. I veľmi pestrý.

Najlepší strelec ruskej reprezentácie na európskom šampionáte juniorov 1981 (8 gólov) patril vo vtedajšom Sovietskom zväze medzi veľké talenty. Najšikovnejší mladíci vtedy dostávali pozvánku do moskovského CSKA. Oleg ju odmietol. „V takomto veku potrebuješ hrávať, v CSKA budeš sedieť na lavičke,“ citoval v jednom z rozhovorov svojho otca Valerija, futbalového trénera. Syn ostal v Traktore. Za neuposlúchnutie ho preradili do nižšej súťaže s odôvodnením, že ide o problémového hokejistu-rebelanta s nevyspytateľnou povahou a sklonmi k alkoholizmu.

Kariéru mu po ročnom dištance zachránil známy tréner Vladimir Jurzinov. Zavolal ho do rižského Dynama, ktoré viedol. Pôsobenie v Rige mu pripomína jazva na líci. Nemá ju z hokeja, ale z bitky v klube, kde oslavoval 25. narodeniny. Pochytil sa s Ivanom Charitonovom. S hlučnou partiou rušil Znarokovu spoločnosť. Hoci výtržníci boli v presile, Oleg necúvol.

Známa je i jeho veta, že by sa neváhal pobiť pri ochrane svojich zverencov ani s Mirastim, chýrnym zurvalcom Viťaza Čechov. Hráčsku kariéru by mal možno bohatšiu, keby vedel po anglicky. Draftoval ho klub Boston Bruins. Keď mu dal na podpis zmluvu a Znarok videl sumu, kontrakt nepodpísal. Neskôr vysvitlo, že šlo o mesačný plat, nie ročný, ako sa domnieval. Dodnes mu nepodpísaný kontrakt visí zarámovaný doma na stene…

Po lotyšskom občianstve získal aj nemecké, no vedenie KHL ho jednoznačne považuje sa ruského trénera – a hrdí sa tým, že zahraničný ešte Gagarinov pohár nezískal.

V Dyname je piaty rok (aj s pôsobením v Balašiche, ktorá sa s moskovským tímom zlúčila) a potvrdzuje tézu, že koncepčná práca sa vypláca. „Jeho prínos je neoddiskutovateľný. V sezóne 2010/2011 Dynamo pod jeho vedením prehralo jedenásť zápasov v sérii. V iných kluboch by sa s ním dávno rozlúčili, vedenie ho však podržalo. Aj preto sme dnes dvojnásobní šampióni,“ uviedol pre ruské médiá Andrej Safronov, generálny manažér klubu.

Znarok tvorí tím na svoj obraz – a úspešne. "Je prísny, ale spravodlivý, väčšina hráčov je v Dyname aj kvôli nemu, " vraví Dominik Graňák. Prezident KHL Alexander Medvedev označil Dynamo za druhú dynastiu v súťaži – po Kazani, takisto dvojnásobnom víťazovi Gagarinovho pohára (2008, 2009). Dynamo však môže byť prvé s majstrovským hetrikom. Znarok má s ním zmluvu aj na ďalšiu sezónu.

debata chyba