Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Túžime po titule, postup bol povinnosťou

Kým v Západnej konferencii ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy boli postupujúci do 2. kola play off známi už skôr, vo Východnej sa tri série skončili v utorok až po siedmom zápase.

06.03.2013 12:00
Tomáš Záborský Foto:
Tomáš Záborský.
debata

Avangard Omsk v ňom doma vyhral nad Sibirom Novosibirsk 2:0. Z postupu sa tešil útočník Tomáš Záborský, v tíme hostí smútil obranca Kristián Kudroč. Obaja Slováci patrili k oporám svojich tímov. „Splnili sme povinnosť,“ odfúkol si po rozhodujúcom zápase 25-ročný Záborský.

Ruské médiá favorizovali Omsk. Čakali ste taký tuhý odporu Sibiru?
Sibir postupom do play off dosiahol, čo potreboval. V súboji s nami mohol len prekvapiť. Mohol hrať uvoľnene, bez nejakého veľkého tlaku. A hral veľmi dobre, sústredil sa na dôraznú obranu a poriadne nás potrápil. Od nás každý očakával postup. V sérii sme sa dopustili aj nejakých chýb, v niektorých stretnutiach sme nezahrali dobre takticky. Dôležité je, že siedmy zápas sme zvládli a ideme ďalej. Ani si neviem predstaviť, čo by sa dialo, keby sme vypadli. To sme si vôbec nepripúšťali.

Prvý zápas série Omsk vyhral doma hladko 5:0. Neuspokojili ste sa príliš a nepodcenili ste trochu súpera?
Možno na tom niečo bude. Využili sme štyri presilovky, rýchlo sme získali náskok. Súper sa z toho poučil, vystríhal sa vylúčení, dával si väčší pozor. Ďalšie stretnutia boli podstatne vyrovnanejšie.

Bol Kristián Kudroč naozaj takým provokatérom, za akého ho označili niektoré médiá?
Kristián si len zodpovedne robil svoju prácu. Je urastený, pred vlastnou bránkou čistil priestor. A nebezpečný bol aj v útoku. Potvrdil, že má tvrdú a presnú strelu. V tíme Sibiru bol v zápasoch proti nám najlepším strelcom i najproduktív­nejším hráčom. A dodal by som, že aj najlepším.

Ktorý zápas série označíte za kľúčový?
Posledný siedmy. Pred ním bolo všetko otvorené, postupovú šancu živili oba tímy. Na rozdiel od piateho stretnutia, ktoré sme doma rozhodli vo svoj prospech až v predĺžení, v siedmom sme podobnú drámu nepripustili. V polovici zápasu sme viedli 2:0, mali sme viac z hry i viac šancí. V druhej polovici sa Sibir usiloval streliť gól a vykresať nádej, ale náskok sme umnou hrou udržali.

V sérii ste prehrávali 1:2, štvrté stretnutie hrali v Novosibirsku. Cítili ste nôž na krku?
Nepovedal by som, hoci prehrou by sme si skomplikovali situáciu. Nedopustili sme to, vyrovnali sme stav série na 2:2. Vo štvrtom zápase sa séria rozhodnúť nemohla.

Omsk v minulom ročníku postúpil do finále, no v ňom podľahol Dynamu Moskva 3:4 na zápasy. Aký cieľ určilo vedenie klubu mužstvu pred začiatkom play off?
Vyhrať Gagarinov pohár. Nijaký iný cieľ mať nemôžeme. Viem, že mužstvo naň siahalo vlani. Čo vtedy nevyšlo, pokúsime sa teraz napraviť.

V základnej časti ste boli s 21 gólmi najlepším strelcom Omska a spolu s Frolovom so 41 bodmi najproduktívnejším hráčom. Všímajú si vás súperi v play off viac?
Je to možné, už ma poznajú. Zatiaľ som dal v play off jeden gól, no mohol som aj viac. Osobné štatistiky však idú bokom, dôležitejšie je víťazstvo tímu.

V druhom kole vyraďovacej časti bude súperom Omska Traktor Čeľabinsk. V čom bude iný než Novosibirsk?
Traktor je kvalitné mužstvo. Hrá trošku iný hokej, útočnejší, divácky príťažlivejší. Fanúšikovia sa môžu tešiť na zaujímavé zápasy. Únava je približne rovnaká, aj my, aj Traktor rozhodol o postupe v siedmom zápase. Trochu si oddýchneme – a v piatok doma rozbehneme ďalšiu sériu.

Ivan Baranka: Chalanom gratulujem!

Do 2. kola play off vo Východnej konferencii KHL postúpila aj Ufa. V rozhodujúcom 7. zápase vyhrala v Magnitogorsku 2:0. „Postup ma veľmi potešil, hoci som ho sledoval len na počítači doma z gauča,“ priblížil obranca Ivan Baranka. Doma si lieči zranenú ľavú nohu z úvodu februára, z päty mu odstránili výrastok.

„Mám ju stále v dlahe a ešte pár dní ju mať budem. Čakal som, že uzdravovanie pôjde rýchlejšie, no pribrzdil ho zápal achilovky. Dúfal som, že o takomto čase už budem ako rekonvalescent v Ufe pri mužstve, ale ešte si musím počkať. Chalanom držím palce, najmä Pištovi Ružičkovi. V súvislosti s účasťou na svetovom šampionáte veľký optimista nie som,“ podotkol strieborný medailista z vlaňajších MS.

debata chyba