Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lev bol pre mňa lepší než Slovan, tvrdí Staňa

Rastislav Staňa, 33-ročný brankár CSKA Moskva, prispel spoľahlivými výkonmi k postupu svojho tímu do 2. kola play off v Západnej konferencii KHL.

28.02.2013 09:00
Rastislav Staňa Foto:
Brankár CSKA Moskva Rastislav Staňa.
debata (1)

V súboji tímov z hlavných miest Ruska a Česka bol úspešnejší moskovský. „Privítal som, že v prvom kole vyraďovacej časti sa stal naším súperom Lev. Želal som si ho viac než Slovan. Za istých okolností tiež prichádzal do úvahy,“ uviedol košický rodák.

CSKA vyhral doma dvakrát v predĺžení, v Prahe dvakrát v riadnom čase. Hrá mužstvo lepšie vonku než doma?
Nepovedal by som. Doma sme si dvoma víťazstvami utvorili dobrú východiskovú pozíciu pred odvetou. V predĺžení sme strhli vždy víťazstvo na svoju stranu. To bolo rozhodujúce. Aj v Prahe boli oba zápasy vyrovnané, náskok sme udržali až do konca. V Prahe sme neboli pod takým psychickým tlakom ako doma, hrali sme uvoľnenejšie.

V ktorom stretnutí sa lámala séria?
V druhom. Prehrávali sme 1:2, vyrovnali sme dve minúty pred koncom.

Želali ste si za súpera viac Lev než Slovan?
Ja som bol rád, že sme mali súpera z Prahy a nie z Bratislavy. Na Slovensku by to bolo pre mňa hektickejšie, mal by som starosti so vstupenkami pre rodinu a známych. Do Prahy za mnou necestovali, zápasy si pozreli v televízii. V Prahe som mal väčší pokoj, lepšie som sa mohol sústrediť. Mal som čas prejsť sa aj po meste, veľmi mi chutila aj strava. V Moskve si na takých knedlíkoch nepochutím, bravčovému s kapustou som neodolal.

Na ktorých útočníkov Leva ste si dávali najväčší pozor?
Gól môže dať každý, nemôžete si niektorých všímať viac a iných menej. Motivovalo ma, aby ma neprekonal Tomáš Surový, v minulej sezóne môj spoluhráč v CSKA. Pár striel som mu chytil, je nepríjemný aj v tom, že cloní pred bránkou. V tomto ročníku prešiel do pražského tímu z CSKA aj obranca Mikko Mäenpää. Väčšinu chalanov z Leva som poznal, obrancu Ondřeja Němca ešte z pôsobenia v Čerepovci. Zaželali mi v ďalšom kole veľa úspechov. Do druhého kola play off o Gagarinov pohár som postúpil prvý raz.

Zdá sa, že krátke preradenie Alexandra Radulova, najväčšej hviezdy CSKA, do juniorského tímu, obávanému útočníkovi pomohlo. Ako to zapôsobilo na mužstvo?
Trochu nás to prekvapilo. Saša je svojský človek, výbušný na ľade i mimo neho. Môže si dovoliť viac ako iní. Tréner Bucajev je prísnejší než jeho predchodca Bragin. Zakladá si na disciplíne, musí ju rešpektovať aj najväčšia hviezda. Udialo sa to pred vyše mesiacom, už sme na to aj zabudli. Saša opäť boduje, je lídrom mužstva.

Moskva sa teší na súboj CSKA – Dynamo v druhom kole play off, známy tréner Vladimir Jurzinov hovorí o veľkej udalosti v hokejovom svete. S Dominikom Graňákom, obrancom Dynama, sa ešte rozprávate?
Ešte áno, ale po návrate z Prahy do Moskvy som ho nevidel. Bývame v Slovenskom dome, sme susedia. Možno ostal na chvíľu doma. Dynamo aj my sme postúpili v najkratšom možnom čase, oba tímy dostali pár dní voľno. Ale – k definitíve, aby naším súperom bolo Dynamo, musí Petrohrad vyhrať ešte raz nad Atlantom Mytišči. Verím, že v ďalších domácich zápasoch nás príde povzbudiť viac fanúšikov než v prvom kole. Čo by sme dali za to, keby v hľadisku vládla taká atmosféra ako v Bratislave! Kulisa moskovského derby by sa jej mohla priblížiť.

Akú úlohu dostal CSKA v play off od vedenia klubu? Vyhrať Gagarinov pohár?
Nie, aspoň zatiaľ nám takýto cieľ nik nestanovil. Po štvrtom víťazstve nám generálny manažér Sergej Fiodorov i manažér Sergej Nemčinov zablahoželali k postupu. O tom, čo nás čaká, sa dozvieme, keď sa začneme pripravovať na ďalšie kolo.

1 debata chyba